1 2 3 4 5

Scrisoarea întâi a Sfântului Apostol Ioan

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

Capitolul 2

  1. Cine este mincinosul dacă nu cel care neagă că Isus este Cristosul? Acesta este Anticristul, cel care-l neagă pe Tatăl şi pe Fiul.
  1. Oricine îl neagă pe Fiul, nu-l are nici pe Tatăl; cine-l mărturiseşte pe Fiul, îl are şi pe Tatăl.
  1. În ce vă priveşte, să rămână în voi ceea ce aţi auzit de la început. Dacă rămâne în voi ce aţi auzit de la început, şi voi rămâneţi în Fiul şi în Tatăl.
  1. Şi aceasta este promisiunea pe care el însuşi ne-a vestit-o: viaţa cea veşnică.
  1. V-am scris acestea despre cei care vă înşală.
  1. Dar în ce vă priveşte, rămâne în voi ungerea pe care aţi primit-o de la el şi nu aveţi nevoie ca să vă înveţe cineva, ci, întrucât ungerea lui vă învaţă despre toate - iar ea este adevărată, şi nu falsă - după cum v-am învăţat, rămâneţi în el.
  1. Şi acum, copii, rămâneţi în el, pentru ca, atunci când se va arăta, să avem încredere şi să nu fim făcuţi de ruşine de el, la venirea lui.

Capitolul 2

22 Cine este mincinosul dacă nu cel care neagă că Isus este Cristosul? Acesta este Anticristul, cel care-l neagă pe Tatăl şi pe Fiul. 23 Oricine îl neagă pe Fiul, nu-l are nici pe Tatăl; cine-l mărturiseşte pe Fiul, îl are şi pe Tatăl.
     24 În ce vă priveşte g, să rămână în voi ceea ce aţi auzit de la început. Dacă rămâne în voi ce aţi auzit de la început, şi voi rămâneţi în Fiul şi în Tatăl. 25 Şi aceasta este promisiunea pe care el însuşi ne-a vestit-o: viaţa cea veşnică.
     26 V-am scris acestea despre cei care vă înşală. 27 Dar în ce vă priveşte, rămâne în voi ungerea pe care aţi primit-o de la el şi nu aveţi nevoie ca să vă înveţe cineva, ci, întrucât ungerea lui vă învaţă h despre toate - iar ea este adevărată, şi nu falsă - după cum v-am învăţat, rămâneţi în el.

DUMNEZEU ESTE DREPT

Copiii lui Dumnezeu nu păcătuiesc

    28 Şi acum, copii, rămâneţi în el, pentru ca, atunci când se va arăta, să avem încredere i şi să nu fim făcuţi de ruşine de el, la venirea lui.

 

Note de subsol


g Lit.: Voi.
h Bazându-se pe textul paralel din In 14,26, unde Mângâietorul îi va învăţa pe discipoli toate, exegeţii sunt de părere că şi aici este vorba de ungerea cu Duhul Sfânt, darul lui Cristos, care face dintr-un om obişnuit un creştin.
i Parresia, în contextul Scrisorii întâi a sfântului apostol Ioan, înseamnă "încrederea filială, plină de bucurie" prin care îndrăznim să ne apropiem de Dumnezeu pentru a-i cere ceva sau pentru a ne apăra în faţa tribunalului său.
copiere simplă
copiere cu trimitere
copiere cu formatare

1 2 3 4 5


 
© 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro