1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

Faptele Apostolilor

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

Capitolul 11

  1. Apostolii şi fraţii care erau în Iudeea au auzit că şi păgânii au primit cuvântul lui Dumnezeu.
  1. Când Petru a urcat la Ierusalim, cei circumcişi îl mustrau,
  1. zicând: "Ai intrat la oameni care nu au primit circumcizia şi ai mâncat împreună cu ei".
  1. Atunci Petru a început să le explice pe rând:
  1. "Mă aflam în cetatea Iope şi eram în rugăciune. Am avut în extaz o viziune: cobora ceva ca o pânză mare, lăsată din cer de cele patru colţuri, şi a ajuns la mine.
  1. M-am uitat cu atenţie şi am văzut în ea patrupedele pământului, fiarele sălbatice, reptilele şi păsările cerului.
  1. Am auzit atunci un glas care spunea: «Ridică-te, Petre, taie şi mănâncă!»
  1. Dar eu am zis: «Nicidecum, Doamne, pentru că niciodată nu a intrat în gura mea ceva impur sau necurat».
  1. Însă glasul din ceruri mi-a spus a doua oară: «Ceea ce Dumnezeu a curăţat tu să nu [numeşti] impur».
  1. Aceasta s-a petrecut de trei ori şi din nou totul a fost ridicat la cer.
  1. Şi iată, dintr-o dată, trei oameni trimişi din Cezareea la mine s-au oprit în faţa casei în care mă aflam.
  1. Atunci, Duhul mi-a zis: «Mergi cu ei, fără nici o ezitare». Au venit cu mine şi aceşti şase fraţi şi am intrat în casa omului.
  1. El ne-a povestit cum a văzut un înger în casa lui, stând în picioare şi spunându-i: «Trimite la Iope şi cheamă-l pe Simon, care se numeşte Petru,
  1. care îţi va spune cuvinte prin care vei fi mântuit tu şi toată casa ta».
  1. Când am început să vorbesc, Duhul Sfânt s-a coborât peste ei ca şi peste noi la început.
  1. Atunci mi-am adus aminte de cuvântul Domnului, care a spus: «Ioan a botezat cu apă, dar voi veţi boteza cu Duhul Sfânt».
  1. Aşadar, dacă Dumnezeu le-a dat şi lor acelaşi dar ca şi nouă, pentru că au crezut în Domnul Isus Cristos, cine eram eu ca să-l pot împiedica pe Dumnezeu?"
  1. Când au auzit aceste cuvinte, s-au liniştit şi l-au preamărit pe Dumnezeu, zicând: "Deci, Dumnezeu le-a dat şi păgânilor convertirea spre viaţă".

Petru explică primirea păgânilor la botez

Capitolul 11

1 Apostolii şi fraţii care erau în Iudeea au auzit că şi păgânii au primit cuvântul lui Dumnezeu. 2 Când Petru a urcat la Ierusalim, cei circumcişi îl mustrau, 3 zicând: "Ai intrat la oameni care nu au primit circumcizia şi ai mâncat împreună cu ei". 4 Atunci Petru a început să le explice pe rând: 5 "Mă aflam în cetatea Iope şi eram în rugăciune. Am avut în extaz o viziune: cobora ceva ca o pânză mare, lăsată din cer de cele patru colţuri, şi a ajuns la mine. 6 M-am uitat cu atenţie şi am văzut în ea patrupedele pământului, fiarele sălbatice, reptilele şi păsările cerului. 7 Am auzit atunci un glas care spunea: «Ridică-te, Petre, taie şi mănâncă!» 8 Dar eu am zis: «Nicidecum, Doamne, pentru că niciodată nu a intrat în gura mea ceva impur sau necurat». 9 Însă glasul din ceruri mi-a spus a doua oară: «Ceea ce Dumnezeu a curăţat tu să nu [numeşti] impur». 10 Aceasta s-a petrecut de trei ori şi din nou totul a fost ridicat la cer. 11 Şi iată, dintr-o dată, trei oameni trimişi din Cezareea la mine s-au oprit în faţa casei în care mă a aflam. 12 Atunci, Duhul mi-a zis: «Mergi cu ei, fără nici o ezitare». Au venit cu mine şi aceşti şase fraţi şi am intrat în casa omului. 13 El ne-a povestit cum a văzut un înger în casa lui, stând în picioare şi spunându-i: «Trimite la Iope şi cheamă-l pe Simon, care se numeşte Petru, 14 care îţi va spune cuvinte prin care vei fi mântuit tu şi toată casa ta». 15 Când am început să vorbesc, Duhul Sfânt s-a coborât peste ei ca şi peste noi la început. 16 Atunci mi-am adus aminte de cuvântul Domnului, care a spus: «Ioan a botezat cu apă, dar voi veţi boteza cu Duhul Sfânt». 17 Aşadar, dacă Dumnezeu le-a dat şi lor acelaşi dar ca şi nouă, pentru că au crezut în Domnul Isus Cristos, cine eram eu ca să-l pot împiedica pe Dumnezeu?"
     18 Când au auzit aceste cuvinte, s-au liniştit şi l-au preamărit pe Dumnezeu, zicând: "Deci, Dumnezeu le-a dat şi păgânilor convertirea spre viaţă".
    

 

Note de subsol


a Unele manuscrise au: noi ne.
copiere simplă
copiere cu trimitere
copiere cu formatare

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28


 
© 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro