1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

Faptele Apostolilor

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

Capitolul 9

  1. Dar Saul, tot urzind amenințare împotriva discipolilor Domnului, a mers la marele preot
  1. și a cerut de la el scrisori către sinagogile din Damasc ca să-i aducă legați la Ierusalim pe cei pe care i-ar fi găsit în această credință, fie bărbați, fie femei.
  1. Și în timpul călătoriei, pe când se apropia de Damasc, dintr-o dată l-a învăluit o lumină din cer.
  1. Căzut la pământ, a auzit un glas care-i spunea: "Saul, Saul! De ce mă persecuți?"
  1. El a răspuns: "Cine ești, Doamne?" El i-a zis: "Eu sunt Isus pe care tu îl persecuți.
  1. Dar ridică-te, intră în cetate și ți se va spune ce trebuie să faci".
  1. Iar oamenii care îl însoțeau au rămas înmărmuriți pentru că auzeau glasul dar nu vedeau pe nimeni.
  1. Atunci Saul s-a ridicat de la pământ, și, deschizându-și ochii, nu vedea nimic. L-au luat de mână și l-au dus în Damasc.
  1. Și timp de trei zile a rămas fără vedere, nu a mâncat și nu a băut nimic.
  1. Se afla la Damasc un discipol cu numele Anania. Domnul i-a spus acestuia într-o viziune: "Anania!" El a răspuns: "Iată-mă, Doamne!"
  1. Iar Domnul i-a zis: "Ridică-te și du-te pe strada numită Dreaptă și caută-l în casa lui Iuda pe unul cu numele de Saul din Tars. Căci iată-l că se roagă
  1. și a văzut într-o viziune un om cu numele Anania intrând și punând mâinile peste el ca să-și recapete vederea".
  1. Atunci Anania a răspuns: "Doamne, am auzit de la mulți despre omul acesta cât rău le-a făcut sfinților tăi în Ierusalim.
  1. Și aici are împuternicire de la arhierei ca să-i lege pe toți cei care sunt chemați cu numele tău".
  1. Domnul i-a spus: "Mergi, pentru că acesta este un vas pe care mi l-am ales ca să poarte numele meu înaintea popoarelor și înaintea regilor și a fiilor lui Israel.
  1. Eu îi voi arăta cât trebuie să sufere el pentru numele meu".
  1. Atunci Anania a plecat și a intrat în casă și, punându-și mâinile peste el, a zis: "Frate Saul, Domnul Isus, care ți-a apărut pe drumul pe care veneai, m-a trimis ca să-ți recapeți vederea și să te umpli de Duhul Sfânt".
  1. Îndată au căzut de pe ochii lui un fel de solzi, și-a recăpătat vederea și, ridicându-se, a fost botezat.
  1. Apoi a mâncat și a prins puteri. Predica lui Saul la Damasc [Saul] a rămas câteva zile la Damasc împreună cu discipolii.
  1. Și îndată a început să predice în sinagogi despre Isus, că el este Fiul lui Dumnezeu.
  1. Toți cei care îl auzeau se mirau și spuneau: "Oare nu este acesta cel care voia să-i distrugă la Ierusalim pe cei care invocă numele acesta? Și n-a venit el aici ca să-i ducă pe aceștia legați la arhierei?"
  1. Dar Saul se întărea din ce în ce mai mult și-i punea în încurcătură pe iudeii din Damasc, dovedind că acest [Isus] este Cristos.

Convertirea lui Saul
(Fap 22,3-21; 26,4-23)

Capitolul 9

1 Dar Saul, tot urzind amenințare împotriva discipolilor Domnului, a mers la marele preot 2 și a cerut de la el scrisori către sinagogile din Damasc a ca să-i aducă legați la Ierusalim pe cei pe care i-ar fi găsit în această credință b, fie bărbați, fie femei. 3 Și în timpul călătoriei, pe când se apropia de Damasc, dintr-o dată l-a învăluit o lumină din cer. 4 Căzut la pământ, a auzit un glas care-i spunea: "Saul, Saul! De ce mă persecuți?" 5 El a răspuns: "Cine ești, Doamne?" El i-a zis: "Eu sunt Isus pe care tu îl persecuți c. 6 Dar ridică-te, intră în cetate și ți se va spune ce trebuie să faci". 7 Iar oamenii care îl însoțeau au rămas înmărmuriți pentru că auzeau glasul dar nu vedeau pe nimeni. 8 Atunci Saul s-a ridicat de la pământ, și, deschizându-și ochii, nu vedea nimic. L-au luat de mână și l-au dus în Damasc. 9 Și timp de trei zile a rămas fără vedere, nu a mâncat și nu a băut nimic.
     10 Se afla la Damasc un discipol cu numele Anania. Domnul i-a spus acestuia într-o viziune: "Anania!" El a răspuns: "Iată-mă, Doamne!" 11 Iar Domnul i-a zis: "Ridică-te și du-te pe strada numită Dreaptă d și caută-l în casa lui Iuda pe unul cu numele de Saul din Tars e. Căci iată-l că se roagă 12 și a văzut într-o viziune un om cu numele Anania intrând și punând mâinile peste el ca să-și recapete vederea". 13 Atunci Anania a răspuns: "Doamne, am auzit de la mulți despre omul acesta cât rău le-a făcut sfinților tăi în Ierusalim. 14 Și aici are împuternicire de la arhierei ca să-i lege pe toți cei care sunt chemați cu numele tău". 15 Domnul i-a spus: "Mergi, pentru că acesta este un vas f pe care mi l-am ales ca să poarte numele meu înaintea popoarelor și înaintea regilor și a fiilor lui Israel. 16 Eu îi voi arăta cât trebuie să sufere el pentru numele meu".
     17 Atunci Anania a plecat și a intrat în casă și, punându-și mâinile peste el, a zis: "Frate Saul, Domnul Isus, care ți-a apărut pe drumul pe care veneai, m-a trimis ca să-ți recapeți vederea și să te umpli de Duhul Sfânt". 18 Îndată au căzut de pe ochii lui un fel de solzi, și-a recăpătat vederea și, ridicându-se, a fost botezat. 19 Apoi a mâncat și a prins puteri.

Predica lui Saul la Damasc

    [Saul] a rămas câteva zile la Damasc împreună cu discipolii. 20
Și îndată a început să predice în sinagogi despre Isus, că el este Fiul lui Dumnezeu. 21 Toți cei care îl auzeau se mirau și spuneau: "Oare nu este acesta cel care voia să-i distrugă la Ierusalim pe cei care invocă numele acesta? Și n-a venit el aici ca să-i ducă pe aceștia legați la arhierei?" 22 Dar Saul se întărea din ce în ce mai mult și-i punea în încurcătură pe iudeii din Damasc, dovedind că acest [Isus] este Cristos.
    

 

Note de subsol


a Damasc este capitala Siriei, aşezată într-o oază în partea de sud-est a Siriei, la întretăierea principalelor drumuri comerciale, la 250 km de Ierusalim. Aici era un puternic centru ebraic, distrus după războiul din 70 d.C., când au fost masacraţi în Damasc 18.000 de evrei.
b Lit.: cale.
c Câteva manuscrise introduc aici, probabil după Fap 26,14: "Greu este pentru tine să dai cu călcâiul în ţepuşă". 6 Iar el, tremurând şi plin de frică, a spus: "Doamne, ce vrei să fac?" Domnul i-a spus...
d Strada Dreaptă era una dintre cele două străzi principale, care străbătea de la vest la est Damascul. În perioada romană, această stradă avea la capete două porţi, iar de o parte şi de alta, câte un rând de coloane.
e Tars - vechi oraş (menţionat din sec. al IX-lea î.C.) în partea de sud a Turciei actuale, la cca 20 km de Marea Mediterană, la poalele Munţilor Taurus. Era un puternic centru comercial şi cultural (avea o renumită şcoală stoică). În perioada romană era capitala Ciliciei, declarat ca oraş liber de Marc Antoniu şi August.
f Ca şi în v. 11, autorul foloseşte un termen greu de tradus pentru contextul nostru: skeuos = vas, instrument.
copiere simplă
copiere cu trimitere
copiere cu formatare

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28


 
© 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro