1 2 3 4 5 6

Scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Galateni

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

Capitolul 1

  1. Aţi auzit, desigur, de purtarea mea când eram în iudaism; cum persecutam peste măsură Biserica lui Dumnezeu şi încercam s-o distrug.
  1. Şi pentru că eram plin de zel pentru tradiţia [primită] de la strămoşi, îi întreceam în iudaism pe mulţi de o vârstă cu mine din neamul meu.
  1. Dar când i-a plăcut lui Dumnezeu, cel care m-a ales încă din sânul mamei mele şi m-a chemat prin harul său,
  1. mi l-a descoperit pe Fiul său în mine ca să-l vestesc păgânilor, imediat, fără să mă sfătuiesc cu cineva.
  1. Şi fără să urc la Ierusalim, la cei care erau apostoli înaintea mea, am mers în Arabia, apoi m-am întors din nou la Damasc.
  1. Trei ani după aceea, am urcat la Ierusalim să fac cunoştinţă cu Chefa şi am rămas la el timp de cincisprezece zile.
  1. Dar nu am văzut pe nimeni altul dintre apostoli, în afară de Iacob, fratele Domnului.
  1. Ceea ce vă scriu, iată, [mărturisesc] înaintea lui Dumnezeu, că este adevărat.
  1. După aceea am mers în ţinuturile Siriei şi ale Ciliciei,
  1. dar nu eram cunoscut la faţă Bisericilor din Iudeea care sunt în Cristos.
  1. Acestea auziseră numai: "Cel care ne persecuta odinioară acum vesteşte credinţa pe care căuta atunci să o distrugă".
  1. Şi îl preamăreau pe Dumnezeu pentru mine.

Salutul

Capitolul 1

13 Aţi auzit, desigur, de purtarea mea când eram în iudaism; cum persecutam peste măsură Biserica lui Dumnezeu şi încercam s-o distrug. 14 Şi pentru că eram plin de zel pentru tradiţia [primită] de la strămoşi, îi întreceam în iudaism pe mulţi de o vârstă cu mine din neamul meu.
     15 Dar când i-a plăcut lui Dumnezeu e, cel care m-a ales încă din sânul mamei mele şi m-a chemat prin harul său, 16 mi l-a descoperit pe Fiul său în mine ca să-l vestesc păgânilor, imediat, fără să mă sfătuiesc cu cineva f. 17 Şi fără să urc la Ierusalim, la cei care erau apostoli înaintea mea, am mers în Arabia, apoi m-am întors din nou la Damasc.
     18 Trei ani după aceea, am urcat la Ierusalim să fac cunoştinţă g cu Chefa şi am rămas la el timp de cincisprezece zile. 19 Dar nu am văzut pe nimeni altul dintre apostoli, în afară de Iacob, fratele Domnului h. 20 Ceea ce vă scriu, iată, [mărturisesc] înaintea lui Dumnezeu, că este adevărat i.
     21 După aceea am mers în ţinuturile Siriei şi ale Ciliciei, 22 dar nu eram cunoscut la faţă Bisericilor din Iudeea care sunt în Cristos. 23 Acestea auziseră numai: "Cel care ne persecuta odinioară acum vesteşte credinţa pe care căuta atunci să o distrugă". 24 Şi îl preamăreau pe Dumnezeu pentru mine.

 

Note de subsol


e Cele mai vechi manuscrise omit: lui Dumnezeu.
f Lit.: cu carne şi sânge.
g Termenul grec historeuo indică, în greaca elenistică, acţiunea de vizitare şi observare a unui oraş, monument sau, cum este aici, a face cunoştinţă cu cineva, a omagia pe cineva.
h Este greu de identificat acest personaj. Este distinct de Iacob al lui Zebedeu, fratele sfântului Ioan evanghelistul. Tradiţia patristică îl identifică cu Iacob al lui Alfeu, dar acest apostol este rar menţionat în NT şi în primele scrieri creştine. Iacob, "fratele Domnului" (ruda, verişorul), este cunoscut în special pentru rolul pe care l-a avut în conducerea Bisericii din Ierusalim, martirizat în anul 62. Tot lui i se atribuie Scrisoarea sfântului apostol Iacob.
i Lit.: nu mint.
copiere simplă
copiere cu trimitere
copiere cu formatare

1 2 3 4 5 6


 
© 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro