1 2 3 4 5

Scrisoarea Sfântului Apostol Iacob

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

Capitolul 4

  1. De unde [vin] războaiele, de unde conflictele dintre voi? Oare nu tocmai din poftele voastre care se luptă în membrele voastre?
  1. Râvniţi şi nu aveţi; ucideţi şi invidiaţi, dar nu reuşiţi să obţineţi; vă luptaţi şi purtaţi războaie; nu aveţi pentru că nu cereţi,
  1. cereţi şi nu primiţi pentru că cereţi rău, pentru a risipi în plăcerile voastre.
  1. Desfrânaţilor! Oare nu ştiţi că prietenia lumii este duşmănie faţă de Dumnezeu? Aşadar, cine vrea să fie prietenul lumii, devine duşmanul lui Dumnezeu.
  1. Sau credeţi că Scriptura spune în zadar: "Duhul pe care l-a pus în noi ne iubeşte până la gelozie"?
  1. Dar el dă un har şi mai mare; de aceea spune: Dumnezeu se împotriveşte celor mândri, însă celor smeriţi le dă har.
  1. Aşadar, supuneţi-vă lui Dumnezeu; împotriviţi-vă diavolului şi el va fugi de la voi;
  1. apropiaţi-vă de Dumnezeu şi el se va apropia de voi. Curăţaţi-vă mâinile, păcătoşilor! Purificaţi-vă inimile, voi cei cu inima împărţită!
  1. Gemeţi în mizeria voastră, tânguiţi-vă şi plângeţi! Râsul vostru să se schimbe în plâns, iar bucuria voastră, în întristare.
  1. Umiliţi-vă în faţa Domnului şi el vă va înălţa!

O alegere radicală: sau Dumnezeu, sau lumea

Capitolul 4

1 De unde [vin] războaiele, de unde conflictele dintre voi? Oare nu tocmai din poftele voastre care se luptă în membrele voastre? 2 Râvniţi şi nu aveţi; ucideţi şi invidiaţi, dar nu reuşiţi să obţineţi; vă luptaţi şi purtaţi războaie; nu aveţi pentru că nu cereţi, 3 cereţi şi nu primiţi pentru că cereţi rău, pentru a risipi în plăcerile voastre. 4 Desfrânaţilor! Oare nu ştiţi că prietenia lumii este duşmănie faţă de Dumnezeu? Aşadar, cine vrea să fie prietenul lumii, devine duşmanul lui Dumnezeu. 5 Sau credeţi că Scriptura spune în zadar: "Duhul pe care l-a pus în noi ne iubeşte până la gelozie" a? 6 Dar el dă un har şi mai mare; de aceea spune:
    Dumnezeu se împotriveşte celor mândri,
    însă celor smeriţi le dă har
.
7 Aşadar, supuneţi-vă lui Dumnezeu; împotriviţi-vă diavolului şi el va fugi de la voi; 8 apropiaţi-vă de Dumnezeu şi el se va apropia de voi. Curăţaţi-vă mâinile, păcătoşilor! Purificaţi-vă inimile, voi cei cu inima împărţită! 9 Gemeţi în mizeria voastră, tânguiţi-vă şi plângeţi! Râsul vostru să se schimbe în plâns, iar bucuria voastră, în întristare. 10 Umiliţi-vă în faţa Domnului şi el vă va înălţa!
    

 

Note de subsol


a Încă din timpul sfinţilor părinţi au existat două curente de interpretare: unul consideră că subiectul este Dumnezeu, iar duhul este sufletul omenesc, creat de Dumnezeu: "El iubeşte până la gelozie duhul care locuieşte în noi!" (BJ, RSV, TOB), şi altul, pe care îl preferăm (împreună cu Vg, TEV etc.), în care subiectul este Duhul Sfânt.
copiere simplă
copiere cu trimitere
copiere cu formatare

1 2 3 4 5


 
© 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro