1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Evanghelia după Sfântul Ioan

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

  Capitolul 17

  1. După ce a spus Isus acestea, ridicându-și ochii spre cer, a zis: "Tată, a venit ceasul: glorifică-l pe Fiul tău ca Fiul să te glorifice pe tine,
  2. pentru ca, precum i-ai dat putere asupra fiecărui om, să dea viață veșnică tuturor acelora pe care i-ai dat lui.
  3. Iar viața veșnică aceasta este: să te cunoască pe tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe cel pe care l-ai trimis, pe Isus Cristos.
  4. Eu te-am glorificat pe pământ, împlinind lucrarea pe care mi-ai dat-o să o fac.
  5. Și acum, Tată, glorifică-mă la tine însuți cu gloria pe care am avut-o la tine mai înainte de a fi fost lumea.
  6. Am făcut cunoscut numele tău oamenilor pe care tu mi i-ai dat din lume. Ai tăi erau și mi i-ai dat, iar ei au ținut cuvântul tău.
  7. Acum au cunoscut că tot ce mi-ai dat este de la tine,
  8. căci cuvintele pe care mi le-ai dat, le-am dat lor, iar ei le-au primit și au cunoscut cu adevărat că am ieșit de la tine și au crezut că tu m-ai trimis.
  9. Eu mă rog pentru ei. Nu mă rog pentru lume, ci pentru cei pe care mi i-ai dat, pentru că sunt ai tăi.
  10. Și toate ale mele sunt ale tale, și ale tale sunt ale mele, și am fost glorificat în ei.
  11. Eu nu mai sunt în lume, dar ei sunt în lume, iar eu vin la tine. Tată sfânt, păstrează-i în numele tău pe care mi l-ai dat, ca ei să fie una ca și noi.
  12. Cât timp am fost cu ei, eu i-am păstrat în numele tău pe care mi l-ai dat și i-am păzit și nimeni dintre ei nu s-a pierdut în afară de fiul pierzării, ca să se împlinească Scriptura.
  13. Acum însă, vin la tine și spun acestea în lume ca să aibă bucuria mea deplină în ei.
  14. Eu le-am dat cuvântul tău, iar lumea i-a urât, pentru că ei nu sunt din lume, așa cum eu nu sunt din lume.
  15. Nu te rog ca să-i iei din lume, ci ca să-i păzești de Cel Rău.
  16. Ei nu sunt din lume așa cum eu nu sunt din lume.
  17. Consacră-i în adevăr; cuvântul tău este adevăr.
  18. După cum m-ai trimis pe mine în lume, și eu îi trimit pe ei în lume
  19. și pentru ei mă consacru pe mine însumi, ca și ei să fie consacrați în adevăr.
  20. Nu mă rog numai pentru ei, ci și pentru cei care vor crede în mine, prin cuvântul lor,
  21. ca toți să fie una, după cum tu, Tată, ești în mine și eu în tine, ca și ei să fie una în noi, pentru ca lumea să creadă că tu m-ai trimis.
  22. Iar eu le-am dat gloria pe care mi-ai dat-o, ca ei să fie una, după cum noi suntem una:
  23. eu în ei și tu în mine, ca să fie desăvârșiți în unire, încât să cunoască lumea că tu m-ai trimis și i-ai iubit pe ei, așa cum m-ai iubit pe mine.
  24. Tată, vreau ca acolo unde sunt eu să fie cu mine și cei pe care mi i-ai dat, ca să vadă gloria mea, pe care mi-ai dat-o, pentru că tu m-ai iubit înainte de crearea lumii.
  25. Tată drept, lumea nu te-a cunoscut, dar eu te-am cunoscut, iar aceștia au cunoscut că tu m-ai trimis.
  26. Eu le-am făcut cunoscut numele tău și-l voi face cunoscut, pentru ca iubirea cu care m-ai iubit pe mine să fie în ei și eu în ei".

  Rugăciunea lui Isus

  Capitolul 17

  1 După ce a spus Isus acestea, ridicându-și ochii spre cer, a zis: "Tată, a venit ceasul: glorifică-l pe Fiul tău ca Fiul să te glorifice pe tine, 2 pentru ca, precum i-ai dat putere asupra fiecărui om, să dea viață veșnică tuturor acelora pe care i-ai dat lui. 3 Iar viața veșnică aceasta este: să te cunoască pe tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe cel pe care l-ai trimis, pe Isus Cristos. 4 Eu te-am glorificat pe pământ, împlinind lucrarea pe care mi-ai dat-o să o fac. 5 Și acum, Tată, glorifică-mă la tine însuți cu gloria pe care am avut-o la tine mai înainte de a fi fost lumea.
       6 Am făcut cunoscut numele tău oamenilor pe care tu mi i-ai dat din lume. Ai tăi erau și mi i-ai dat, iar ei au ținut cuvântul tău. 7 Acum au cunoscut că tot ce mi-ai dat este de la tine, 8 căci cuvintele pe care mi le-ai dat, le-am dat lor, iar ei le-au primit și au cunoscut cu adevărat că am ieșit de la tine și au crezut că tu m-ai trimis.
       9 Eu mă rog pentru ei. Nu mă rog pentru lume, ci pentru cei pe care mi i-ai dat, pentru că sunt ai tăi. 10 Și toate ale mele sunt ale tale, și ale tale sunt ale mele, și am fost glorificat în ei. 11 Eu nu mai sunt în lume, dar ei sunt în lume, iar eu vin la tine. Tată sfânt, păstrează-i în numele tău pe care mi l-ai dat a, ca ei să fie una ca și noi. 12 Cât timp am fost cu ei, eu i-am păstrat în numele tău pe care mi l-ai dat și i-am păzit și nimeni dintre ei nu s-a pierdut în afară de fiul pierzării b, ca să se împlinească Scriptura. 13 Acum însă, vin la tine și spun acestea în lume ca să aibă bucuria mea deplină în ei. 14 Eu le-am dat cuvântul tău, iar lumea i-a urât, pentru că ei nu sunt din lume, așa cum eu nu sunt din lume. 15 Nu te rog ca să-i iei din lume, ci ca să-i păzești de Cel Rău. 16 Ei nu sunt din lume așa cum eu nu sunt din lume. 17 Consacră-i în adevăr; cuvântul tău este adevăr. 18 După cum m-ai trimis pe mine în lume, și eu îi trimit pe ei în lume 19 și pentru ei mă consacru pe mine însumi, ca și ei să fie consacrați în adevăr.
       20 Nu mă rog numai pentru ei, ci și pentru cei care vor crede în mine, prin cuvântul lor, 21 ca toți să fie una, după cum tu, Tată, ești în mine și eu în tine, ca și ei să fie una c în noi, pentru ca lumea să creadă că tu m-ai trimis. 22 Iar eu le-am dat gloria pe care mi-ai dat-o, ca ei să fie una, după cum noi suntem una: 23 eu în ei și tu în mine, ca să fie desăvârșiți în unire d, încât să cunoască lumea că tu m-ai trimis și i-ai iubit pe ei, așa cum m-ai iubit pe mine.
       24 Tată, vreau ca acolo unde sunt eu să fie cu mine și cei pe care mi i-ai dat e, ca să vadă gloria mea, pe care mi-ai dat-o, pentru că tu m-ai iubit înainte de crearea lumii. 25 Tată drept, lumea nu te-a cunoscut, dar eu te-am cunoscut, iar aceștia au cunoscut că tu m-ai trimis. 26 Eu le-am făcut cunoscut numele tău și-l voi face cunoscut, pentru ca iubirea cu care m-ai iubit pe mine să fie în ei și eu în ei".

   

  Note de subsol


  a Unele manuscrise au: păstrează-i în numele tău pe cei pe care mi i-ai dat.
  b În ebraică, expresia echivalează cu "fiul pierdut" sau "cel pierdut". Ioan îl contrapune aici pe Iuda, tipul negativ, apostolilor. Nu se poate susţine că ideea principală a textului ar fi aceea de a vorbi despre osândirea veşnică a lui Iuda.
  c Unele manuscrise omit: una.
  d Unitatea pentru care se roagă Isus este pusă în relaţie, pe de o parte, cu comuniunea vitală a Fiului cu Tatăl, iar pe de altă parte, cu identitatea credincioşilor în faţa lumii. Oricare ar fi reacţia lumii, cei care sunt părtaşi la comuniunea lui Isus cu Tatăl sunt trimişi în lume tot la fel cum este trimis el. Exact ca în cazul lui Iuda - căderea lui nu modifică darul şi fidelitatea lui Isus -, tot la fel ostilitatea şi refuzul lumii nu trebuie să condiţioneze angajamentul celor trimişi, al credincioşilor.
  e Lit.: ceea ce mi-ai dat. Totuşi, varianta aleasă este destul de atestată în manuscrise.
  copiere simplă
  copiere cu trimitere
  copiere cu formatare

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21


   
  © 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro