1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Evanghelia după Sfântul Luca

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

  Capitolul 17

  1. Apoi a spus discipolilor săi: "Este imposibil să nu vină scandalul, dar vai celui prin care vine!
  2. Ar fi mai bine pentru el dacă i s-ar lega o piatră de moară de gât și ar fi aruncat în mare, decât să scandalizeze chiar și numai pe unul dintre aceștia mici.
  3. Fiți atenți cu voi înșivă! Iertarea frățească (Mt 18,15.21-22) Dacă fratele tău păcătuiește, mustră-l, iar dacă se convertește, iartă-l.
  4. Dacă păcătuiește împotriva ta de șapte ori pe zi și de șapte ori se întoarce la tine, spunând: «Îmi pare rău!», tu să-l ierți!"
  5. Apostolii i-au spus Domnului: "Mărește-ne credința!"
  6. Iar Domnul a spus: "Dacă ați avea credință cât un grăunte de muștar, ați spune sicomorului acestuia: «Dezrădăcinează-te și plantează-te în mare!» și v-ar asculta.
  7. Cine dintre voi, având un servitor la arat sau la păstorit, când acesta se întoarce de la câmp îi va spune: «Vino îndată și așază-te la masă!»
  8. Nu-i va spune mai degrabă: «Pregătește-mi ceva pentru cină, încinge-te ca să-mi slujești până când voi mânca și voi bea eu, după aceea vei mânca și vei bea și tu»?
  9. Oare trebuie să-i mulțumească servitorului că a făcut cele poruncite?
  10. Tot așa și voi, când faceți toate cele care vă sunt poruncite, spuneți: suntem servitori nefolositori, am făcut ceea ce eram datori să facem".
  11. În timp ce mergea spre Ierusalim, a trecut prin Samaria și Galileea.
  12. A intrat într-un sat și i-au venit în întâmpinare zece leproși care stăteau la distanță.
  13. Aceștia au ridicat glasul, strigând: "Isuse, Învățătorule, îndură-te de noi!"
  14. Văzându-i, el le-a spus: "Mergeți și arătați-vă preoților!"
  15. Și, în timp ce mergeau, s-au curățat. Unul dintre ei, văzând că s-a vindecat, s-a întors preamărindu-l pe Dumnezeu cu glas puternic
  16. și s-a prosternat la picioarele lui, mulțumindu-i; iar acesta era samaritean.
  17. Atunci Isus a spus: "Oare nu s-au curățat zece? Unde sunt ceilalți nouă?
  18. Nu s-a găsit cine să se întoarcă și să-l preamărească pe Dumnezeu decât acest străin?"
  19. Apoi i-a zis: "Ridică-te și mergi! Credința ta te-a mântuit".
  20. Întrebat de farisei când vine împărăția lui Dumnezeu, el le-a răspuns: "Împărăția lui Dumnezeu nu vine în mod vizibil.
  21. Nici nu poți spune: «Iat-o aici!» sau: «Iat-o acolo!», căci, iată, împărăția lui Dumnezeu este printre voi".
  22. Atunci le-a spus discipolilor: "Vor veni zile în care veți dori să vedeți una din zilele Fiului Omului și nu o veți vedea.
  23. Și vă vor spune: «Iată aici!» sau: «Iată acolo!» Dar nu mergeți și nu-i urmați!
  24. Așa cum fulgerul strălucitor luminează de la un capăt la celălalt al cerului, așa va fi Fiul Omului în ziua lui.
  25. Însă trebuie mai întâi să sufere multe și să fie respins de această generație.
  26. Și, așa cum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi în zilele Fiului Omului:
  27. ei mâncau, beau, se însurau și se măritau până în ziua în care Noe s-a urcat în arcă; atunci a venit potopul și i-a nimicit pe toți.
  28. La fel cum s-a întâmplat în zilele lui Lot: ei mâncau, beau, cumpărau, vindeau, plantau, construiau;
  29. dar în ziua în care a ieșit Lot din Sodoma, a plouat din cer cu foc și pucioasă și i-a nimicit pe toți.
  30. Tot la fel va fi în ziua în care Fiul Omului se va arăta.
  31. În ziua aceea, cine va fi pe acoperiș, iar lucrurile îi vor fi în casă, să nu coboare să le ia și, tot așa, cine este la câmp să nu se întoarcă înapoi.
  32. Amintiți-vă de femeia lui Lot!
  33. Dacă cineva va încerca să-și salveze viața, o va pierde; iar dacă cineva o va pierde, o va păstra.
  34. Vă spun: în noaptea aceea vor fi doi într-un pat: unul va fi luat, celălalt va fi lăsat;
  35. două femei vor măcina în același loc: una va fi luată, cealaltă va fi lăsată".
  36. .
  37. Atunci, ei l-au întrebat: "Unde, Doamne?" Iar el le-a spus: "Unde este cadavrul, acolo se vor aduna și vulturii".

  Despre scandal
  (Mt 18,6-7; Mc 9,42)

  Capitolul 17

  1 Apoi a spus discipolilor săi: "Este imposibil să nu vină scandalul, dar vai celui prin care vine! 2 Ar fi mai bine pentru el dacă i s-ar lega o piatră de moară de gât și ar fi aruncat în mare, decât să scandalizeze chiar și numai pe unul dintre aceștia mici. 3 Fiți atenți cu voi înșivă! 4 Dacă păcătuiește împotriva ta de șapte ori pe zi și de șapte ori se întoarce la tine, spunând: «Îmi pare rău!», tu să-l ierți!"

  Puterea credinței
  (Mt 17,20; 21,21; Mc 11,23)
      5 Apostolii i-au spus Domnului: "Mărește-ne credința!" 6 Iar Domnul a spus: "Dacă ați avea credință cât un grăunte de muștar, ați spune sicomorului acestuia: «Dezrădăcinează-te și plantează-te în mare!» și v-ar asculta.

  A sluji cu umilință

      7 Cine dintre voi, având un servitor la arat sau la păstorit, când acesta se întoarce de la câmp îi va spune: «Vino îndată și așază-te la masă!» 8 Nu-i va spune mai degrabă: «Pregătește-mi ceva pentru cină, încinge-te ca să-mi slujești până când voi mânca și voi bea eu, după aceea vei mânca și vei bea și tu»? 9 Oare trebuie să-i mulțumească servitorului că a făcut cele poruncite? 10 Tot așa și voi, când faceți toate cele care vă sunt poruncite, spuneți: suntem servitori nefolositori a, am făcut ceea ce eram datori să facem".

  Vindecarea celor zece leproși

      11 În timp ce mergea spre Ierusalim, a trecut prin Samaria și Galileea. 12 A intrat într-un sat și i-au venit în întâmpinare zece leproși care stăteau la distanță. 13 Aceștia au ridicat glasul, strigând: "Isuse, Învățătorule, îndură-te de noi!" 14 Văzându-i, el le-a spus: "Mergeți și arătați-vă preoților!" 15 Și, în timp ce mergeau, s-au curățat. Unul dintre ei, văzând că s-a vindecat, s-a întors preamărindu-l pe Dumnezeu cu glas puternic 16 și s-a prosternat la picioarele lui, mulțumindu-i; iar acesta era samaritean. 17 Atunci Isus a spus: "Oare nu s-au curățat zece? Unde sunt ceilalți nouă? 18 Nu s-a găsit cine să se întoarcă și să-l preamărească pe Dumnezeu decât acest străin?" 19 Apoi i-a zis: "Ridică-te și mergi! Credința ta te-a mântuit".

  Venirea împărăției lui Dumnezeu

      20 Întrebat de farisei când vine împărăția lui Dumnezeu, el le-a răspuns: "Împărăția lui Dumnezeu nu vine în mod vizibil. 21 Nici nu poți spune: «Iat-o aici!» sau: «Iat-o acolo!», căci, iată, împărăția lui Dumnezeu este printre voi".

  Ziua Fiului Omului
  (Mt 24,23-28.37-41)
      22 Atunci le-a spus discipolilor: "Vor veni zile în care veți dori să vedeți una din zilele Fiului Omului și nu o veți vedea. 23 Și vă vor spune: «Iată aici!» sau: «Iată acolo!» Dar nu mergeți și nu-i urmați! 24 Așa cum fulgerul strălucitor luminează de la un capăt la celălalt al cerului, așa va fi Fiul Omului în ziua lui. 25 Însă trebuie mai întâi să sufere multe și să fie respins de această generație. 26 Și, așa cum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi în zilele Fiului Omului: 27 ei mâncau, beau, se însurau și se măritau până în ziua în care Noe s-a urcat în arcă; atunci a venit potopul și i-a nimicit pe toți. 28 La fel cum s-a întâmplat în zilele lui Lot: ei mâncau, beau, cumpărau, vindeau, plantau, construiau; 29 dar în ziua în care a ieșit Lot din Sodoma, a plouat din cer cu foc și pucioasă și i-a nimicit pe toți. 30 Tot la fel va fi în ziua în care Fiul Omului se va arăta. 31 În ziua aceea, cine va fi pe acoperiș, iar lucrurile îi vor fi în casă, să nu coboare să le ia și, tot așa, cine este la câmp să nu se întoarcă înapoi. 32 Amintiți-vă de femeia lui Lot! 33 Dacă cineva va încerca să-și salveze viața, o va pierde; iar dacă cineva o va pierde, o va păstra. 34 Vă spun: în noaptea aceea vor fi doi într-un pat: unul va fi luat, celălalt va fi lăsat; 35 două femei vor măcina în același loc: una va fi luată, cealaltă va fi lăsată". 36  b. 37 Atunci, ei l-au întrebat: "Unde, Doamne?" Iar el le-a spus: "Unde este cadavrul, acolo se vor aduna și vulturii".

   

  Note de subsol


  a Deşi în context termenul nefolositor pare forţat întrucât slujitorul a fost descris ca îndeplinind servicii utile, el se aplică perfect discipolilor: ei nu pot pretinde că activitatea lor este indispensabilă pentru Dumnezeu. În acest sens, colaborarea omului cu Dumnezeu trebuie să se caracterizeze prin umilinţă şi modestie.
  b Unele manuscrise, probabil după Mt 24,40, conţin v. 36: Doi oameni vor fi pe câmp: unul va fi luat, iar celălalt va fi lăsat. Dar în majoritatea manuscriselor lipseşte.
  copiere simplă
  copiere cu trimitere
  copiere cu formatare

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24


   
  © 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro