1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Evanghelia după Sfântul Luca

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

Capitolul 18

  1. Odată, un om cu vază l-a întrebat: "Învățătorule bun, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?"
  1. Isus i-a spus: "De ce-mi spui bun? Nimeni nu este bun decât numai Dumnezeu.
  1. Cunoști poruncile: Să nu comiți adulter! Să nu ucizi! Să nu furi! Să nu dai mărturie falsă! Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta!"
  1. El i-a spus: "Toate acestea le-am păzit din tinerețe".
  1. Auzind aceasta, Isus i-a spus: "Îți mai lipsește un lucru: vinde tot ce ai și dă săracilor și vei avea comoară în ceruri, apoi vino și urmează-mă!"
  1. Dar el, auzind acestea, s-a întristat deoarece era foarte bogat.
  1. Văzând că s-a întristat, Isus a spus: "Cât de greu vor intra în împărăția lui Dumnezeu cei care au bogății!
  1. Pentru că este mai ușor ca o cămilă să treacă prin urechea acului, decât ca un bogat să intre în împărăția lui Dumnezeu".
  1. Cei care l-au ascultat i-au spus: "Atunci, cine se poate mântui?"
  1. El le-a spus: "Ceea ce este imposibil la oameni este posibil la Dumnezeu".
  1. Atunci Petru i-a spus: "Iată, noi am lăsat toate și te-am urmat".
  1. Iar el le-a spus: "Adevăr vă spun: nu este nimeni care să fi lăsat casă, sau soție, sau frați, sau părinți, sau copii pentru împărăția lui Dumnezeu
  1. și care să nu primească cu mult mai mult în timpul de față, iar în veacul viitor, viața veșnică".

Parabola judecătorului nedrept

Capitolul 18Tânărul bogat
(Mt 19,16-29; Mc 10,17-31)
    18 Odată, un om cu vază l-a întrebat: "Învățătorule bun, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?" 19 Isus i-a spus: "De ce-mi spui bun? Nimeni nu este bun decât numai Dumnezeu. 20 Cunoști poruncile: Să nu comiți adulter! Să nu ucizi! Să nu furi! Să nu dai mărturie falsă! Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta!" 21 El i-a spus: "Toate acestea le-am păzit din tinerețe". 22 Auzind aceasta, Isus i-a spus: "Îți mai lipsește un lucru: vinde tot ce ai și dă săracilor și vei avea comoară în ceruri, apoi vino și urmează-mă!" 23 Dar el, auzind acestea, s-a întristat deoarece era foarte bogat.
     24 Văzând că s-a întristat, Isus a spus: "Cât de greu vor intra în împărăția lui Dumnezeu cei care au bogății! 25 Pentru că este mai ușor ca o cămilă să treacă prin urechea acului, decât ca un bogat să intre în împărăția lui Dumnezeu" b. 26 Cei care l-au ascultat i-au spus: "Atunci, cine se poate mântui?" 27 El le-a spus: "Ceea ce este imposibil la oameni este posibil la Dumnezeu".
     28 Atunci Petru i-a spus: "Iată, noi am lăsat toate și te-am urmat". 29 Iar el le-a spus: "Adevăr vă spun: nu este nimeni care să fi lăsat casă, sau soție, sau frați, sau părinți, sau copii pentru împărăția lui Dumnezeu 30 și care să nu primească cu mult mai mult în timpul de față, iar în veacul viitor, viața veșnică".

 

Note de subsol


b Comparaţia foloseşte o figură grotescă. Textul este sigur, totuşi unii comentatori au căutat alte explicaţii pentru semnificaţia cuvintelor: 1) unii au încercat să interpreteze "urechea acului" ca fiind numele unei intrări înguste în cetate; 2) alţii înlocuiesc cuvântul grec kamelos = cămilă cu kamilos = funie. Amândouă încercările sunt puţin probabile. În centrul atenţiei este aici învăţătura lui Cristos potrivit căreia, atât pentru bogat, cât şi pentru sărac, nu există mântuire decât prin harul lui Dumnezeu. Dar pentru cel bogat mântuirea este mai grea.
copiere simplă
copiere cu trimitere
copiere cu formatare

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24


 
© 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro