1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Evanghelia după Sfântul Marcu

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

Capitolul 2

    1. A ieşit din nou pe ţărmul mării şi toată mulţimea venea după el, iar el îi învăţa.
    1. Trecând, l-a văzut pe Levi, fiul lui Alfeu, stând la postul de vamă şi i-a zis: "Urmează-mă!" Ridicându-se, acesta l-a urmat.
    1. În timp ce era la masă în casa lui, mulţi vameşi şi păcătoşi stăteau la masă împreună cu Isus şi discipolii lui, pentru că mulţi îl urmau.
    1. Cărturarii fariseilor, văzând că mănâncă împreună cu păcătoşii şi vameşii, au spus discipolilor lui: "Mănâncă împreună cu vameşii şi păcătoşii?"
    1. Când a auzit, Isus le-a spus: "Nu au nevoie de medic cei sănătoşi, ci bolnavii. Nu am venit să-i chem pe cei drepţi, ci pe cei păcătoşi".

Vindecarea unui om paralizat
(Mt 9,1-8; Lc 5,17-26)

Capitolul 2Chemarea lui Levi
(Mt 9,9-13; Lc 5,27-32)
    13 A ieşit din nou pe ţărmul mării şi toată mulţimea venea după el, iar el îi învăţa. 14 Trecând, l-a văzut pe Levi, fiul lui Alfeu, stând la postul de vamă a şi i-a zis: "Urmează-mă!" Ridicându-se, acesta l-a urmat. 15 În timp ce era la masă în casa lui, mulţi vameşi şi păcătoşi b stăteau la masă împreună cu Isus şi discipolii lui, pentru că mulţi îl urmau. 16 Cărturarii fariseilor, văzând că mănâncă împreună cu păcătoşii şi vameşii, au spus discipolilor lui: "Mănâncă împreună cu vameşii şi păcătoşii?" 17 Când a auzit, Isus le-a spus: "Nu au nevoie de medic cei sănătoşi, ci bolnavii. Nu am venit să-i chem pe cei drepţi, ci pe cei păcătoşi".

 

Note de subsol


a Cetatea Cafarnaum avea un oficiu vamal la care se percepeau taxele pe circulaţia mărfurilor şi nu impozitul pe venit. Era situat pe drumul comercial ce lega Damascul de Marea Mediterană şi Egipt şi la graniţa dintre Galileea şi Trahonitida. Levi era în serviciul lui Irod Antipa.
b Nu este vorba de păcătoşi publici, ci de aceia pe care fariseii îi dispreţuiau pentru că nu respectau cu stricteţe legea strămoşească.
copiere simplă
copiere cu trimitere
copiere cu formatare

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16


 
© 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro