1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Evanghelia după Sfântul Marcu

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

Capitolul 4

  1. A început din nou să înveţe pe ţărmul mării şi s-a adunat în jurul lui o mulţime aşa de mare încât el, urcându-se, s-a aşezat în barcă, pe mare. Şi toată mulţimea era pe uscat, lângă mare.
  1. El îi învăţa multe în parabole. Şi le spunea în învăţătura lui:
  1. "Ascultaţi! Iată, semănătorul a ieşit să semene.
  1. Şi, în timp ce semăna, o parte a căzut de-a lungul drumului. Au venit păsările cerului şi au mâncat-o.
  1. O altă parte a căzut pe loc pietros unde nu avea pământ mult şi îndată a răsărit pentru că nu avea pământ adânc.
  1. Iar când soarele a răsărit, s-a veştejit şi, pentru că nu avea rădăcină, s-a uscat.
  1. O altă parte a căzut între spini. Spinii au crescut şi au înăbuşit-o şi nu a dat rod.
  1. Iar alta a căzut în pământ bun şi a dat rod. A încolţit, a crescut şi a adus: una - treizeci, alta - şaizeci, alta - o sută".
  1. Şi a zis: "Cine are urechi pentru a asculta, să asculte!"
  1. Când a rămas singur, cei din jurul lui, împreună cu cei doisprezece, l-au întrebat despre parabole,
  1. iar el le-a spus: "Vouă vă este dat misterul împărăţiei lui Dumnezeu; celor din afară toate li se spun în parabole,
  1. pentru ca de privit să privească, dar să nu vadă, de ascultat să asculte, dar să nu înţeleagă; ca nu cumva să se întoarcă şi să fie iertaţi".
  1. Apoi le-a spus: "Nu înţelegeţi această parabolă? Cum veţi înţelege atunci toate parabolele?
  1. Semănătorul seamănă cuvântul.
  1. Aceştia sunt cei care sunt de-a lungul drumului unde se seamănă cuvântul: când îl ascultă, vine imediat Satana şi ia cuvântul semănat în ei.
  1. Cei semănaţi pe loc pietros sunt aceia care, când ascultă cuvântul, îl primesc îndată cu bucurie,
  1. dar nu au rădăcină în ei, ci sunt nestatornici. Dacă vine o încercare sau o persecuţie din cauza cuvântului, se scandalizează îndată.
  1. Alţii sunt cei semănaţi între spini. Aceştia sunt cei care au ascultat cuvântul,
  1. dar grijile acestei lumi, amăgirea bogăţiilor şi celelalte pofte intră şi înăbuşă cuvântul şi rămâne fără rod.
  1. Apoi sunt cei care sunt semănaţi în pământ bun. Aceştia ascultă cuvântul, îl primesc şi aduc rod: unul - treizeci, altul - şaizeci, altul - o sută".

Parabola semănătorului
(Mt 13,1-23; Lc 8,4-15)

Capitolul 4

1 A început din nou să înveţe pe ţărmul mării şi s-a adunat în jurul lui o mulţime aşa de mare încât el, urcându-se, s-a aşezat în barcă, pe mare. Şi toată mulţimea era pe uscat, lângă mare. 2 El îi învăţa multe în parabole. Şi le spunea în învăţătura lui: 3 "Ascultaţi! Iată, semănătorul a ieşit să semene. 4 Şi, în timp ce semăna, o parte a căzut de-a lungul drumului. Au venit păsările cerului şi au mâncat-o. 5 O altă parte a căzut pe loc pietros unde nu avea pământ mult şi îndată a răsărit pentru că nu avea pământ adânc. 6 Iar când soarele a răsărit, s-a veştejit şi, pentru că nu avea rădăcină, s-a uscat. 7 O altă parte a căzut între spini. Spinii au crescut şi au înăbuşit-o şi nu a dat rod. 8 Iar alta a căzut în pământ bun şi a dat rod. A încolţit a, a crescut şi a adus: una - treizeci, alta - şaizeci, alta - o sută". 9 Şi a zis: "Cine are urechi pentru a asculta, să asculte!" b
     10 Când a rămas singur, cei din jurul lui, împreună cu cei doisprezece, l-au întrebat despre parabole, 11 iar el le-a spus: "Vouă vă este dat misterul împărăţiei lui Dumnezeu; celor din afară toate li se spun c în parabole, 12 pentru ca
    de privit să privească, dar să nu vadă,
    de ascultat să asculte, dar să nu înţeleagă;
    ca nu cumva să se întoarcă şi să fie iertaţi
".
     13 Apoi le-a spus: "Nu înţelegeţi această parabolă? Cum veţi înţelege atunci toate parabolele? 14 Semănătorul seamănă cuvântul. 15 Aceştia sunt cei care sunt de-a lungul drumului unde se seamănă cuvântul: când îl ascultă, vine imediat Satana şi ia cuvântul semănat în ei. 16 Cei semănaţi d pe loc pietros sunt aceia care, când ascultă cuvântul, îl primesc îndată cu bucurie, 17 dar nu au rădăcină în ei, ci sunt nestatornici. Dacă vine o încercare sau o persecuţie din cauza cuvântului, se scandalizează îndată. 18 Alţii sunt cei semănaţi între spini. Aceştia sunt cei care au ascultat cuvântul, 19 dar grijile acestei lumi, amăgirea bogăţiilor şi celelalte pofte intră şi înăbuşă cuvântul şi rămâne fără rod. 20 Apoi sunt cei care sunt semănaţi în pământ bun. Aceştia ascultă cuvântul, îl primesc şi aduc rod: unul - treizeci, altul - şaizeci, altul - o sută".

 

Note de subsol


a Lit.: s-a ridicat.
b Expresia aminteşte invitaţia repetată din VT: Ascultă, Israele! Invitaţia la ascultare se înţelege foarte bine la popoarele semite pentru care tradiţia orală era mijlocul obişnuit de instruire. "A avea urechi pentru a asculta" înseamnă a fi capabil de a înţelege.
c Lit.: toate le vin.
d Unele manuscrise importante au: tot la fel sunt cei semănaţi...
copiere simplă
copiere cu trimitere
copiere cu formatare

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16


 
© 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro