1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

Evanghelia după Sfântul Matei

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

Capitolul 14

  1. În timpul acela tetrarhul Irod a auzit despre faima lui Isus
  1. şi spunea slujitorilor săi: "Acesta este Ioan Botezătorul. El a înviat din morţi; de aceea puterea minunilor lucrează în el".
  1. Căci Irod, prinzându-l pe Ioan, l-a legat şi l-a aruncat în închisoare din cauza Irodiadei, soţia lui Filip, fratele său.
  1. Căci Ioan îi spusese: "Nu-ţi este permis să o ai".
  1. Deşi voia să-l ucidă, se temea de mulţime, pentru că îl considera ca profet.
  1. Dar cu ocazia aniversării naşterii lui Irod, fiica Irodiadei a dansat în mijloc şi i-a plăcut atât de mult lui Irod,
  1. încât i-a promis cu jurământ că-i va da orice va cere.
  1. Dar ea, îndemnată de mama ei, i-a zis: "Dă-mi aici, pe tavă, capul lui Ioan Botezătorul".
  1. Regele s-a întristat, dar din cauza jurământului şi a invitaţilor, a poruncit să-i fie dat
  1. şi a trimis ca să-l decapiteze pe Ioan în închisoare.
  1. Capul lui a fost adus pe o tavă şi dat fetei, care i l-a dus mamei sale.
  1. Discipolii lui au venit, au luat trupul lui şi l-au înmormântat. Apoi au venit şi i-au spus lui Isus.

Moartea lui Ioan Botezătorul
(Mc 6,14-29; Lc 9,7-9)

Capitolul 14

1 În timpul acela tetrarhul Irod a a auzit despre faima lui Isus 2 şi spunea slujitorilor săi: "Acesta este Ioan Botezătorul. El a înviat din morţi; de aceea puterea minunilor lucrează în el". 3 Căci Irod, prinzându-l pe Ioan, l-a legat şi l-a aruncat în închisoare din cauza Irodiadei b, soţia lui Filip, fratele său. 4 Căci Ioan îi spusese: "Nu-ţi este permis să o ai". 5 Deşi voia să-l ucidă, se temea de mulţime, pentru că îl considera ca profet.
     6 Dar cu ocazia aniversării naşterii lui Irod, fiica Irodiadei a dansat în mijloc şi i-a plăcut atât de mult lui Irod, 7 încât i-a promis cu jurământ că-i va da orice va cere. 8 Dar ea, îndemnată de mama ei, i-a zis: "Dă-mi aici, pe tavă, capul lui Ioan Botezătorul". 9 Regele s-a întristat, dar din cauza jurământului şi a invitaţilor, a poruncit să-i fie dat 10 şi a trimis ca să-l decapiteze pe Ioan în închisoare. 11 Capul lui a fost adus pe o tavă şi dat fetei, care i l-a dus mamei sale. 12 Discipolii lui au venit, au luat trupul lui şi l-au înmormântat. Apoi au venit şi i-au spus lui Isus.

 

Note de subsol


a Irod Antipa, fiul lui Irod cel Mare a fost tetrarh (în greacă = a patra parte din regat) al Galileii şi Pereii (4 î.C. - 39 d.C.). În 39 este depus şi exilat de Caligula pentru că s-a proclamat rege. Decapitarea lui Ioan Botezătorul a avut loc la palatul de vară al lui Irod, la Macheronte, în munţii Moabului, pe teritoriul Iordaniei de azi. Era căsătorit cu fiica regelui nabateenilor, Aretas al IV-lea, iar după ce divorţează pentru a se căsători cu Irodiada, va cunoaşte răzbunarea lui Aretas care-l va înfrânge în bătălie. Poporul a interpretat înfrângerea ca pe o pedeapsă pentru uciderea lui Ioan Botezătorul.
b Irodiada - nepoata lui Irod cel Mare, soţia lui Irod Filip, se întâlneşte în 28 d.C. cu Irod Antipa la Roma şi divorţează de primul ei soţ. Vine în Palestina cu fiica ei din prima căsătorie - Salomea (numele nu e cunoscut în NT, dar e menţionat de Iosif Flaviu). După exilarea lui Irod îl urmează la Lyon în Franţa, singurul gest pozitiv din viaţa ei. După plecarea lor în exil nu se mai cunoaşte nimic despre ei. Filip, numit de Iosif Flaviu şi Irod, era al patrulea fiu al lui Irod cel Mare, frate vitreg cu Irod Antipa. Fusese exclus de la moştenire şi trăia în Italia cu Irodiada, o nepoată, având cu aceasta o fiică, pe Salomea.
copiere simplă
copiere cu trimitere
copiere cu formatare

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28


 
© 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro