1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

Evanghelia după Sfântul Matei

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

Capitolul 19

  1. Au venit la el unii farisei şi, ca să-l pună la încercare, i-au zis: "Îi este permis unui bărbat să-şi lase femeia pentru orice motiv?"
  1. El le-a răspuns: "Nu aţi citit că de la început Creatorul i-a făcut bărbat şi femeie?
  1. şi a zis: De aceea omul îşi va lăsa tatăl şi mama şi se va uni cu soţia lui şi cei doi vor fi un singur trup
  1. astfel încât nu vor mai fi doi, ci un singur trup. Prin urmare, ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă".
  1. Ei i-au zis: "Atunci de ce Moise a poruncit să i se dea act de despărţire şi s-o lase?"
  1. El le-a spus: "Din cauza împietririi inimii voastre v-a permis Moise să vă lăsaţi soţiile. De la început însă nu a fost aşa.
  1. Dar eu vă spun: Cine îşi lasă femeia, în afară de desfrânare, şi se căsătoreşte cu alta, comite adulter".
  1. Discipolii i-au zis: "Dacă aşa stau lucrurile cu bărbatul şi femeia, este mai bine să nu se căsătorească".
  1. Dar el le-a zis: "Nu toţi înţeleg cuvântul acesta, ci numai aceia cărora le-a fost dat.
  1. Există eunuci care s-au născut astfel din sânul mamei lor, există eunuci care au fost făcuţi astfel de oameni şi există eunuci care s-au făcut ei înşişi astfel pentru împărăţia cerurilor. Cine poate înţelege, să înţeleagă!"

IX. ACTIVITATEA LUI ISUS
ÎN IUDEEA ŞI IERUSALIM


Căsătoria şi divorţul
(Mc 10,1-12)

Capitolul 19

3 Au venit la el unii farisei şi, ca să-l pună la încercare, i-au zis: "Îi este permis unui bărbat să-şi lase femeia pentru orice motiv?" 4 El le-a răspuns: "Nu aţi citit că de la început Creatorul i-a făcut bărbat şi femeie? 5 şi a zis: De aceea omul îşi va lăsa tatăl şi mama şi se va uni cu soţia lui şi cei doi vor fi un singur trup 6 astfel încât nu vor mai fi doi, ci un singur trup. Prin urmare, ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă". 7 Ei i-au zis: "Atunci de ce Moise a poruncit să i se dea act de despărţire şi s-o lase?" 8 El le-a spus: "Din cauza împietririi inimii voastre v-a permis Moise să vă lăsaţi soţiile. De la început însă nu a fost aşa. 9 Dar eu vă spun: Cine îşi lasă femeia, în afară de desfrânare a, şi se căsătoreşte cu alta, comite adulter" b.

Despre celibat

    10 Discipolii i-au zis: "Dacă aşa stau lucrurile cu bărbatul şi femeia, este mai bine să nu se căsătorească" c. 11 Dar el le-a zis: "Nu toţi înţeleg cuvântul acesta, ci numai aceia cărora le-a fost dat. 12 Există eunuci care s-au născut astfel din sânul mamei lor, există eunuci care au fost făcuţi astfel de oameni şi există eunuci care s-au făcut ei înşişi astfel pentru împărăţia cerurilor d. Cine poate înţelege, să înţeleagă!" e

 

Note de subsol


a Unele manuscrise, acordându-se probabil cu Mt 5,32, au: în afară de caz de desfrânare, o face să comită adulter. Pentru interpretare vezi n. Mt 5,32.
b Manuscrise importante adaugă: Şi cine se însoară cu una lăsată comite adulter.
c Reacţia spontană şi aparent pesimistă a discipolilor cu privire la căsătorie, demonstrează în mod clar că învăţătura lui Isus nu oferă posibilitatea divorţului, nici măcar în caz de infidelitate a unuia dintre soţi, aşa cum interpretează unii în mod greşit.
d În mentalitatea poporului evreu, căsătoria era o datorie religioasă (cf. Gen 1,28) pentru perpetuarea poporului lui Dumnezeu, iar cine nu se căsătorea era considerat ca unul care desfigurează chipul lui Dumnezeu. Sunt totuşi cunoscute unele excepţii. Ieremia primeşte porunca lui Dumnezeu de a nu se căsători pentru a fi un semn profetic al depopulării ţării (Ier 16,1-13). Esenienii, după mărturia lui Iosif Flaviu, erau celibatari. Învăţătura lui Isus despre celibat, "cei care se fac ei înşişi eunuci pentru împărăţia cerurilor", care este greu de înţeles în afara unui dar special al lui Dumnezeu, nu e o critică adusă căsătoriei, ci o excepţie escatologică: prioritatea împărăţiei cerurilor îi determină pe unii oameni să nu se căsătorească.
e Prin această expresie specifică literaturii sapienţiale, Isus arată că vrea nu doar să explice conţinutul şi motivaţia celibatului, ci face o invitaţie către cei care pot să o înţeleagă, să o practice.
copiere simplă
copiere cu trimitere
copiere cu formatare

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28


 
© 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro