1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Romani

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

  Capitolul 13

  1. Oricine să se supună autorităților rânduite pentru că nu există autoritate decât de la Dumnezeu, iar cele existente sunt rânduite de Dumnezeu,
  2. astfel încât cine se împotrivește autorității se împotrivește ordinii stabilite de Dumnezeu, iar cei răzvrătiți își vor primi condamnarea.
  3. Autoritățile nu sunt de temut pentru vreo faptă bună, ci pentru rău. Vrei deci să nu te temi de autorități? Fă binele și vei avea laudă din partea lor,
  4. căci oamenii puterii sunt slujitorii lui Dumnezeu spre binele tău. Dacă faci răul, teme-te, căci ei nu degeaba poartă sabie; ei sunt slujitorii lui Dumnezeu pentru a face dreptate și mânia [lui Dumnezeu] pentru cel care săvârșește răul.
  5. De aceea, trebuie să vă supuneți nu numai din cauza pedepsei, ci și din conștiință.
  6. Doar pentru aceasta plătiți și impozite, pentru că cei care îndeplinesc această [misiune] sunt slujitori ai lui Dumnezeu.
  7. Dați fiecăruia ceea ce îi sunteți datori: celui cu impozitul, impozit; celui cu taxele vamale, vamă; celui căruia îi datorați respect, respect; celui căruia îi datorați cinste, cinste.
  8. Să nu datorați nimic nimănui, decât să vă iubiți unii pe alții, pentru că cel care îl iubește pe altul a împlinit deja Legea.
  9. De fapt: Să nu săvârșești adulter! Să nu furi! Să nu poftești! și orice altă poruncă sunt cuprinse în cuvântul acesta: Să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți!
  10. Iubirea nu face nici un rău aproapelui: așadar, plinătatea Legii este iubirea.
  11. Și [faceți] aceasta cunoscând timpul [în care trăim]: căci este deja ceasul să vă treziți din somn. Într-adevăr, acum mântuirea noastră este mai aproape decât atunci când am primit credința.
  12. Noaptea este pe sfârșite, ziua este aproape. Așadar, să ne dezbrăcăm de faptele întunericului și să îmbrăcăm armele luminii.
  13. Să ne purtăm cuviincios, ca în timpul zilei: nu în chefuri și beții, nu în necurății și desfrâuri, nu în certuri și invidii,
  14. ci îmbrăcați-vă în Domnul Isus Cristos. Și să nu aveți grija trupului spre a-i împlini poftele.

  Datoriile creștinilor față de autoritățile civile

  Capitolul 13

  1 Oricine să se supună a autorităților rânduite pentru că nu există autoritate decât de la Dumnezeu, iar cele existente sunt rânduite de Dumnezeu, 2 astfel încât cine se împotrivește autorității se împotrivește ordinii stabilite de Dumnezeu, iar cei răzvrătiți își vor primi condamnarea. 3 Autoritățile nu sunt de temut pentru vreo faptă bună, ci pentru rău. Vrei deci să nu te temi de autorități? Fă binele și vei avea laudă din partea lor, 4 căci oamenii puterii sunt slujitorii lui Dumnezeu spre binele tău. Dacă faci răul, teme-te, căci ei nu degeaba poartă sabie; ei sunt slujitorii lui Dumnezeu pentru a face dreptate și mânia [lui Dumnezeu] pentru cel care săvârșește răul. 5 De aceea, trebuie b să vă supuneți nu numai din cauza pedepsei, ci și din conștiință. 6 Doar pentru aceasta plătiți și impozite, pentru că cei care îndeplinesc această [misiune] sunt slujitori ai lui Dumnezeu. 7 Dați fiecăruia ceea ce îi sunteți datori: celui cu impozitul, impozit; celui cu taxele vamale, vamă; celui căruia îi datorați respect, respect; celui căruia îi datorați cinste, cinste.

  Iubirea aproapelui și vegherea creștină

      8 Să nu datorați nimic nimănui, decât să vă iubiți unii pe alții, pentru că cel care îl iubește pe altul a împlinit deja Legea. 9 De fapt: Să nu săvârșești adulter! Să nu furi c! Să nu poftești! și orice altă poruncă sunt cuprinse în cuvântul acesta: Să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți! 10 Iubirea nu face nici un rău aproapelui: așadar, plinătatea Legii este iubirea.
       11 Și [faceți] aceasta cunoscând timpul [în care trăim]: căci este deja ceasul să vă d treziți din somn. Într-adevăr, acum mântuirea noastră este mai aproape decât atunci când am primit credința. 12 Noaptea este pe sfârșite, ziua este aproape. Așadar, să ne dezbrăcăm de faptele întunericului și să îmbrăcăm armele luminii. 13 Să ne purtăm cuviincios, ca în timpul zilei: nu în chefuri și beții, nu în necurății și desfrâuri, nu în certuri și invidii, 14 ci îmbrăcați-vă în Domnul Isus Cristos. Și să nu aveți grija trupului spre a-i împlini poftele.

   

  Note de subsol


  a Câteva manuscrise vechi au varianta: voi să vă supuneţi.
  b Câteva manuscrise omit: trebuie.
  c În codicele Sinaiticus este introdus: să nu dai mărturie falsă şi nici... Probabil o acomodare cu Dt 5,19-20.
  d Unele manuscrise au: ne trezim în loc de: vă treziţi.
  copiere simplă
  copiere cu trimitere
  copiere cu formatare

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16


   
  © 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro