1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Evanghelia după Sfântul Marcu

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

Capitolul 11

  1. Când s-au apropiat de Ierusalim, la Betfaghe și Betania, lângă Muntele Măslinilor, a trimis doi dintre discipolii săi
  1. și le-a spus: "Mergeți în satul dinaintea voastră și, îndată ce veți intra în el, veți găsi un măgăruș legat, pe care nici un om nu a încălecat vreodată; dezlegați-l și aduceți-l!
  1. Și dacă vă va spune cineva: «De ce faceți aceasta?», spuneți-i: «Domnul are nevoie de el, dar îl va trimite îndată înapoi»".
  1. Ei au plecat și au găsit măgărușul legat la poartă, afară, în drum. Și l-au dezlegat.
  1. Unii dintre cei care stăteau acolo le-au spus: "Ce faceți, dezlegați măgărușul?"
  1. Ei le-au zis după cum le spusese Isus și i-au lăsat să plece.
  1. Au adus măgărușul la Isus, și-au aruncat hainele pe el, iar el l-a încălecat.
  1. Mulți își așterneau hainele pe drum, alții ramuri înfrunzite pe care le tăiaseră de pe câmpuri.
  1. Iar cei care mergeau înaintea lui și cei care-l urmau strigau: "Osana! Binecuvântat cel ce vine în numele Domnului!
  1. Binecuvântată este împărăția care vine, a părintelui nostru David! Osana în înaltul cerurilor!"
  1. Și a intrat în Ierusalim, în templu; și, privind toate în jur, fiind deja la timpul înserării, a ieșit spre Betania împreună cu cei doisprezece.

V. ACTIVITATEA LUI ISUS ÎN IERUSALIM

Intrarea lui Isus în Ierusalim
(Mt 21,1-16; Lc 19,28-40; In 12,12-16)

Capitolul 11

1 Când s-au apropiat de Ierusalim, la Betfaghe și Betania, lângă Muntele Măslinilor, a trimis doi dintre discipolii săi 2 și le-a spus: "Mergeți în satul dinaintea voastră și, îndată ce veți intra în el, veți găsi un măgăruș legat, pe care nici un om nu a încălecat vreodată; dezlegați-l și aduceți-l! 3 Și dacă vă va spune cineva: «De ce faceți aceasta?», spuneți-i: «Domnul are nevoie de el, dar îl va trimite îndată înapoi»". 4 Ei au plecat și au găsit măgărușul legat la poartă, afară, în drum. Și l-au dezlegat. 5 Unii dintre cei care stăteau acolo le-au spus: "Ce faceți, dezlegați măgărușul?" 6 Ei le-au zis după cum le spusese Isus și i-au lăsat să plece. 7 Au adus măgărușul la Isus, și-au aruncat hainele pe el, iar el l-a încălecat. 8 Mulți își așterneau hainele pe drum, alții ramuri înfrunzite a pe care le tăiaseră de pe câmpuri. 9 Iar cei care mergeau înaintea lui și cei care-l urmau strigau:
    "Osana!
    Binecuvântat cel ce vine în numele Domnului!
10    Binecuvântată este împărăția care vine,
    a părintelui nostru David!
    Osana în înaltul cerurilor!"
11 Și a intrat în Ierusalim, în templu; și, privind toate în jur, fiind deja la timpul înserării, a ieșit spre Betania împreună cu cei doisprezece.

 

Note de subsol


a Popoarele orientale cunoşteau de mult această practică a împodobirii drumului pentru primirea regilor şi a învingătorilor în luptă. O tradiţie talmudică spune că madianiţii l-au primit în felul acesta pe Moise. În VT avem cazul încoronării lui Iehu (2Rg 9,13) şi al primirii lui Iuda Macabeul la Ierusalim pentru purificarea templului (2Mac 10,7). Această tradiţie s-a păstrat la popoarele orientale şi chiar la noi (pentru primirea solemnă a unor oaspeţi de vază se împodobesc străzile cu frunzar şi se întind covoare).
copiere simplă
copiere cu trimitere
copiere cu formatare

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16


 
© 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro