1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Evanghelia după Sfântul Marcu

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

Capitolul 12

  1. Atunci, unul dintre cărturari, auzind că discută cu ei și văzând că le-a răspuns bine, a venit la el și l-a întrebat: "Care este prima dintre toate poruncile?"
  1. Isus i-a răspuns: "Prima este: Ascultă Israele: Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn.
  1. Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău și din toată puterea ta.
  1. A doua este aceasta: Să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. Nu este nici o altă poruncă mai mare decât acestea".
  1. Cărturarul i-a zis: "Bine, învățătorule, adevărat ai spus că el este unul singur și că nu este altul în afară de el
  1. și a-l iubi pe el din toată inima, din tot cugetul și din toată puterea și a-l iubi pe aproapele ca pe tine însuți este mai mult decât toate holocausturile și decât toate jertfele".
  1. Isus, văzând că a răspuns cu înțelepciune, i-a spus: "Nu ești departe de împărăția lui Dumnezeu". Și nimeni nu îndrăznea să-l mai întrebe.

Parabola viticultorilor ucigași
(Mt 21,33-46; Lc 20,9-19)

Capitolul 12Porunca cea mai mare
(Mt 22,34-40; Lc 10,25-28)
    28 Atunci, unul dintre cărturari, auzind că discută cu ei și văzând că le-a răspuns bine, a venit la el și l-a întrebat: "Care este prima dintre toate poruncile?" 29 Isus i-a răspuns: "Prima este: Ascultă Israele: c Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn. 30 Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău și din toată puterea ta. 31 A doua este aceasta: Să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. Nu este nici o altă poruncă mai mare decât acestea". 32 Cărturarul i-a zis: "Bine, învățătorule, adevărat ai spus că el este unul singur și că nu este altul în afară de el 33 și a-l iubi pe el din toată inima, din tot cugetul și din toată puterea și a-l iubi pe aproapele ca pe tine însuți este mai mult decât toate holocausturile d și decât toate jertfele". 34 Isus, văzând că a răspuns cu înțelepciune, i-a spus: "Nu ești departe de împărăția lui Dumnezeu". Și nimeni nu îndrăznea să-l mai întrebe.

 

Note de subsol


c Acest text, luat din Dt 6,4, este formula de introducere care dă şi numele rugăciunii de dimineaţă şi de seară, Shema Israel, pe care orice evreu trebuia s-o recite zilnic. De această obligaţie erau scutiţi copiii, femeile şi sclavii. Textul scris al acestei rugăciuni trebuia purtat tot timpul la filacterii.
d Sacrificiul adus în cultul VT care consta în arderea integrală a victimei (Lev 6,1-6).
copiere simplă
copiere cu trimitere
copiere cu formatare

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16


 
© 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro