1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Evanghelia după Sfântul Marcu

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

Capitolul 2

    1. A ieșit din nou pe țărmul mării și toată mulțimea venea după el, iar el îi învăța.
    1. Trecând, l-a văzut pe Levi, fiul lui Alfeu, stând la postul de vamă și i-a zis: "Urmează-mă!" Ridicându-se, acesta l-a urmat.
    1. În timp ce era la masă în casa lui, mulți vameși și păcătoși stăteau la masă împreună cu Isus și discipolii lui, pentru că mulți îl urmau.
    1. Cărturarii fariseilor, văzând că mănâncă împreună cu păcătoșii și vameșii, au spus discipolilor lui: "Mănâncă împreună cu vameșii și păcătoșii?"
    1. Când a auzit, Isus le-a spus: "Nu au nevoie de medic cei sănătoși, ci bolnavii. Nu am venit să-i chem pe cei drepți, ci pe cei păcătoși".

Vindecarea unui om paralizat
(Mt 9,1-8; Lc 5,17-26)

Capitolul 2Chemarea lui Levi
(Mt 9,9-13; Lc 5,27-32)
    13 A ieșit din nou pe țărmul mării și toată mulțimea venea după el, iar el îi învăța. 14 Trecând, l-a văzut pe Levi, fiul lui Alfeu, stând la postul de vamă a și i-a zis: "Urmează-mă!" Ridicându-se, acesta l-a urmat. 15 În timp ce era la masă în casa lui, mulți vameși și păcătoși b stăteau la masă împreună cu Isus și discipolii lui, pentru că mulți îl urmau. 16 Cărturarii fariseilor, văzând că mănâncă împreună cu păcătoșii și vameșii, au spus discipolilor lui: "Mănâncă împreună cu vameșii și păcătoșii?" 17 Când a auzit, Isus le-a spus: "Nu au nevoie de medic cei sănătoși, ci bolnavii. Nu am venit să-i chem pe cei drepți, ci pe cei păcătoși".

 

Note de subsol


a Cetatea Cafarnaum avea un oficiu vamal la care se percepeau taxele pe circulaţia mărfurilor şi nu impozitul pe venit. Era situat pe drumul comercial ce lega Damascul de Marea Mediterană şi Egipt şi la graniţa dintre Galileea şi Trahonitida. Levi era în serviciul lui Irod Antipa.
b Nu este vorba de păcătoşi publici, ci de aceia pe care fariseii îi dispreţuiau pentru că nu respectau cu stricteţe legea strămoşească.
copiere simplă
copiere cu trimitere
copiere cu formatare

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16


 
© 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro