1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Evanghelia după Sfântul Marcu

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

Capitolul 2

    1. Discipolii lui Ioan și fariseii posteau. Au venit și i-au spus: "De ce discipolii lui Ioan și discipolii fariseilor postesc, iar discipolii tăi nu postesc?"
    1. Isus le-a spus: "Pot oare nuntașii să postească atât timp cât mirele este cu ei? Cât timp au mirele cu ei, nu pot să postească.
    1. Vor veni însă zile în care mirele va fi luat de la ei și atunci, în ziua aceea, vor posti.
    1. Nimeni nu coase un petic dintr-o stofă nouă la o haină veche; altfel, peticul nou trage din haina veche și ruptura devine mai mare.
    1. Și nimeni nu pune vin nou în burdufuri vechi; altfel, vinul va sparge burdufurile și se vor pierde și vinul și burdufurile. Însă vinul nou se pune în burdufuri noi".

Vindecarea unui om paralizat
(Mt 9,1-8; Lc 5,17-26)

Capitolul 2Despre post. Vechiul și noul
(Mt 9,14-17; Lc 5,33-39)
    18 Discipolii lui Ioan și fariseii posteau. Au venit și i-au spus: "De ce discipolii lui Ioan și discipolii fariseilor postesc, iar discipolii tăi nu postesc?" 19 Isus le-a spus: "Pot oare nuntașii să postească atât timp cât mirele este cu ei? Cât timp au mirele cu ei, nu pot să postească. 20 Vor veni însă zile în care mirele va fi luat de la ei și atunci, în ziua aceea, vor posti.
     21 Nimeni nu coase un petic dintr-o stofă nouă c la o haină veche; altfel, peticul nou trage din haina veche și ruptura devine mai mare. 22 Și nimeni nu pune vin nou în burdufuri vechi; altfel, vinul va sparge burdufurile și se vor pierde și vinul și burdufurile. Însă vinul nou se pune d în burdufuri noi".

 

Note de subsol


c Lit.: petic de stofă nedată la apă..., altfel, stofa trage din ea, cea nouă din cea veche... Spre deosebire de Lc 5,36, unde formula este simplificată, Marcu insistă mai mult asupra incompatibilităţii combinaţiei dintre nou şi vechi. Termenul grec agnafon indică aici o bucată de stofă nouă care nu a fost nici spălată, nici presată, şi care, pusă la haina veche, la prima spălare, se strânge şi face ca partea veche să se rupă de jur împrejur.
d Câteva manuscrise importante omit: se pune.
copiere simplă
copiere cu trimitere
copiere cu formatare

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16


 
© 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro