1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Evanghelia după Sfântul Marcu

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

Capitolul 5

  1. După ce Isus a trecut din nou cu barca pe țărmul celălalt, o mare mulțime s-a adunat la el, iar el stătea lângă mare.
  1. Atunci a venit unul dintre conducătorii sinagogii, cu numele de Iair, și, văzându-l, a căzut la picioarele lui
  1. și l-a rugat stăruitor, spunând: "Fetița mea e pe moarte. Vino și pune-ți mâinile peste ea ca să fie vindecată și să trăiască".
  1. A plecat cu el. O mare mulțime îl urma și îl îmbulzea.
  1. Iar o femeie, care avea hemoragie de doisprezece ani
  1. și care suferise multe de la mulți medici și își cheltuise toată averea, dar nu-i folosise la nimic, dimpotrivă, ajunsese mult mai rău,
  1. auzind despre Isus și venind din spate prin mulțime, i-a atins haina;
  1. căci își zicea: "De voi atinge chiar și numai hainele lui, mă voi vindeca".
  1. Îndată, hemoragia ei s-a oprit și a simțit în trup că a fost vindecată de boală.
  1. Isus și-a dat seama îndată că o putere ieșise din el și, întorcându-se către mulțime, a spus: "Cine mi-a atins hainele?"
  1. Dar discipolii i-au zis: "Vezi că mulțimea te îmbulzește și tu spui «Cine m-a atins»?"
  1. Privea de jur împrejur s-o vadă pe cea care făcuse aceasta.
  1. Femeia, cuprinsă de frică și tremurând, știind ce i se întâmplase, a venit și s-a aruncat în fața lui și i-a spus tot adevărul.
  1. Atunci el i-a spus: "Fiică, credința ta te-a mântuit; mergi în pace și fii vindecată de suferința ta!"
  1. Pe când mai vorbea încă, au venit de la conducătorul sinagogii, spunând: "Fiica ta a murit, de ce îl mai deranjezi pe învățătorul?"
  1. Dar Isus, neținând seama de cuvântul spus, i-a zis conducătorului sinagogii: "Nu te teme, crede numai!"
  1. Și nu a permis nimănui să-l urmeze în afară de Petru, Iacob și Ioan, fratele lui Iacob.
  1. Când au venit la casa conducătorului sinagogii, a văzut frământare și pe cei care plângeau și boceau mult.
  1. Intrând, le-a spus: "De ce vă agitați și plângeți? Copila n-a murit, ci doarme".
  1. Dar ei îl luau în râs. Însă el i-a dat pe toți afară, a luat cu sine pe tatăl copilei, pe mama ei și pe cei care erau cu el și a intrat acolo unde era copila.
  1. Atunci, prinzând copila de mână, i-a spus: "Talitha qum!", ceea ce tradus înseamnă: "Fetiță, îți spun scoală-te!"
  1. Fetița s-a ridicat îndată și a început să umble. Ea avea doisprezece ani. Iar ei erau uimiți peste măsură.
  1. El le-a poruncit cu hotărâre ca nimeni să nu afle aceasta și le-a spus să i se dea să mănânce.

Vindecarea unui posedat de diavol
din ținutul gherasenilor
(Mt 8,28-34; Lc 8,26-39)

Capitolul 5Vindecarea unei femei și învierea fiicei lui Iair
(Mt 9,18-26; Lc 8,40-56)
    21 După ce Isus a trecut din nou cu barca pe țărmul celălalt, o mare mulțime s-a adunat la el, iar el stătea lângă mare. 22 Atunci a venit unul dintre conducătorii sinagogii, cu numele de Iair, și, văzându-l, a căzut la picioarele lui 23 și l-a rugat stăruitor, spunând: "Fetița mea e pe moarte. Vino și pune-ți mâinile peste ea ca să fie vindecată și să trăiască". 24 A plecat cu el.
    O mare mulțime îl urma și îl îmbulzea. 25 Iar o femeie, care avea hemoragie de doisprezece ani 26 și care suferise multe de la mulți medici și își cheltuise toată averea, dar nu-i folosise la nimic, dimpotrivă, ajunsese mult mai rău, 27 auzind despre Isus și venind din spate prin mulțime, i-a atins haina; 28 căci își zicea: "De voi atinge chiar și numai hainele lui, mă voi vindeca". 29 Îndată, hemoragia ei s-a oprit a și a simțit în trup că a fost vindecată de boală. 30 Isus și-a dat seama îndată că o putere ieșise din el și, întorcându-se către mulțime, a spus: "Cine mi-a atins hainele?" 31 Dar discipolii i-au zis: "Vezi că mulțimea te îmbulzește și tu spui «Cine m-a atins»?" 32 Privea de jur împrejur s-o vadă pe cea care făcuse aceasta. 33 Femeia, cuprinsă de frică și tremurând, știind ce i se întâmplase, a venit și s-a aruncat în fața lui și i-a spus tot adevărul. 34 Atunci el i-a spus: "Fiică, credința ta te-a mântuit; mergi în pace și fii vindecată de suferința ta!"
     35 Pe când mai vorbea încă, au venit de la conducătorul sinagogii, spunând: "Fiica ta a murit, de ce îl mai deranjezi pe învățătorul?" 36 Dar Isus, neținând seama de cuvântul spus, i-a zis conducătorului sinagogii: "Nu te teme, crede numai!" 37 Și nu a permis nimănui să-l urmeze în afară de Petru, Iacob și Ioan, fratele lui Iacob. 38 Când au venit la casa conducătorului sinagogii, a văzut frământare și pe cei care plângeau și boceau mult. 39 Intrând, le-a spus: "De ce vă agitați și plângeți? Copila n-a murit, ci doarme". 40 Dar ei îl luau în râs. Însă el i-a dat pe toți afară, a luat cu sine pe tatăl copilei, pe mama ei și pe cei care erau cu el și a intrat acolo unde era copila. 41 Atunci, prinzând copila de mână, i-a spus: "Talitha qum!", ceea ce tradus înseamnă: "Fetiță, îți spun scoală-te!" 42 Fetița s-a ridicat îndată și a început să umble. Ea avea doisprezece ani. Iar ei erau uimiți peste măsură. 43 El le-a poruncit cu hotărâre ca nimeni să nu afle aceasta și le-a spus să i se dea să mănânce.

 

Note de subsol


a Lit.: izvorul sângelui a secat.
copiere simplă
copiere cu trimitere
copiere cu formatare

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16


 
© 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro