1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

Evanghelia după Sfântul Matei

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

Capitolul 19

  1. Au venit la el unii farisei și, ca să-l pună la încercare, i-au zis: "Îi este permis unui bărbat să-și lase femeia pentru orice motiv?"
  1. El le-a răspuns: "Nu ați citit că de la început Creatorul i-a făcut bărbat și femeie?
  1. și a zis: De aceea omul își va lăsa tatăl și mama și se va uni cu soția lui și cei doi vor fi un singur trup
  1. astfel încât nu vor mai fi doi, ci un singur trup. Prin urmare, ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă".
  1. Ei i-au zis: "Atunci de ce Moise a poruncit să i se dea act de despărțire și s-o lase?"
  1. El le-a spus: "Din cauza împietririi inimii voastre v-a permis Moise să vă lăsați soțiile. De la început însă nu a fost așa.
  1. Dar eu vă spun: Cine își lasă femeia, în afară de desfrânare, și se căsătorește cu alta, comite adulter".
  1. Discipolii i-au zis: "Dacă așa stau lucrurile cu bărbatul și femeia, este mai bine să nu se căsătorească".
  1. Dar el le-a zis: "Nu toți înțeleg cuvântul acesta, ci numai aceia cărora le-a fost dat.
  1. Există eunuci care s-au născut astfel din sânul mamei lor, există eunuci care au fost făcuți astfel de oameni și există eunuci care s-au făcut ei înșiși astfel pentru împărăția cerurilor. Cine poate înțelege, să înțeleagă!"

IX. ACTIVITATEA LUI ISUS
ÎN IUDEEA ȘI IERUSALIM


Căsătoria și divorțul
(Mc 10,1-12)

Capitolul 19

3 Au venit la el unii farisei și, ca să-l pună la încercare, i-au zis: "Îi este permis unui bărbat să-și lase femeia pentru orice motiv?" 4 El le-a răspuns: "Nu ați citit că de la început Creatorul i-a făcut bărbat și femeie? 5 și a zis: De aceea omul își va lăsa tatăl și mama și se va uni cu soția lui și cei doi vor fi un singur trup 6 astfel încât nu vor mai fi doi, ci un singur trup. Prin urmare, ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă". 7 Ei i-au zis: "Atunci de ce Moise a poruncit să i se dea act de despărțire și s-o lase?" 8 El le-a spus: "Din cauza împietririi inimii voastre v-a permis Moise să vă lăsați soțiile. De la început însă nu a fost așa. 9 Dar eu vă spun: Cine își lasă femeia, în afară de desfrânare a, și se căsătorește cu alta, comite adulter" b.

Despre celibat

    10 Discipolii i-au zis: "Dacă așa stau lucrurile cu bărbatul și femeia, este mai bine să nu se căsătorească" c. 11 Dar el le-a zis: "Nu toți înțeleg cuvântul acesta, ci numai aceia cărora le-a fost dat. 12 Există eunuci care s-au născut astfel din sânul mamei lor, există eunuci care au fost făcuți astfel de oameni și există eunuci care s-au făcut ei înșiși astfel pentru împărăția cerurilor d. Cine poate înțelege, să înțeleagă!" e

 

Note de subsol


a Unele manuscrise, acordându-se probabil cu Mt 5,32, au: în afară de caz de desfrânare, o face să comită adulter. Pentru interpretare vezi n. Mt 5,32.
b Manuscrise importante adaugă: Şi cine se însoară cu una lăsată comite adulter.
c Reacţia spontană şi aparent pesimistă a discipolilor cu privire la căsătorie, demonstrează în mod clar că învăţătura lui Isus nu oferă posibilitatea divorţului, nici măcar în caz de infidelitate a unuia dintre soţi, aşa cum interpretează unii în mod greşit.
d În mentalitatea poporului evreu, căsătoria era o datorie religioasă (cf. Gen 1,28) pentru perpetuarea poporului lui Dumnezeu, iar cine nu se căsătorea era considerat ca unul care desfigurează chipul lui Dumnezeu. Sunt totuşi cunoscute unele excepţii. Ieremia primeşte porunca lui Dumnezeu de a nu se căsători pentru a fi un semn profetic al depopulării ţării (Ier 16,1-13). Esenienii, după mărturia lui Iosif Flaviu, erau celibatari. Învăţătura lui Isus despre celibat, "cei care se fac ei înşişi eunuci pentru împărăţia cerurilor", care este greu de înţeles în afara unui dar special al lui Dumnezeu, nu e o critică adusă căsătoriei, ci o excepţie escatologică: prioritatea împărăţiei cerurilor îi determină pe unii oameni să nu se căsătorească.
e Prin această expresie specifică literaturii sapienţiale, Isus arată că vrea nu doar să explice conţinutul şi motivaţia celibatului, ci face o invitaţie către cei care pot să o înţeleagă, să o practice.
copiere simplă
copiere cu trimitere
copiere cu formatare

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28


 
© 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro