Despre DeiVerbum.ro

De ce acest sit?

Am dorit să realizăm un instrument care să permită consultarea cu mare rapiditate a Sfintei Scripturi. Este vorba de

 • traducerea catolică (pe moment doar Noul Testament, în timp şi Vechiul Testament, lucrare apărută la Editura Sapientia a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi) şi de
 • traducerea ortodoxă (aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române).

Lucrăm aproape zilnic cu textul biblic, în principal folosind trimiteri, aşa că am conceput acest sit să ne ajute... şi sperăm să îi ajute pe mult mai mulţi.

Un instrument rapid

Nu am pus accentul pe design, am evitat să avem imagini mari (sunt foarte puţine şi foarte mici), ca textul să fie în centru şi, pe cât posibil, totul să meargă rapid. În fapt acest sit este mai mult o webaplicaţie, având meniuri şi combinaţii din taste. Într-o secundă puteţi ajunge la orice verset (scrieţi de exemplu în boxa de căutare de sus-dreapta orice trimitere biblică) sau în câteva secunde puteţi căuta un anumit cuvânt în întreaga Biblie. Din mouse sau din taste, navigarea în Biblie este foarte simplă!

Dacă sunteţi prima oară pe acest sit, neapărat vedeţi pagina de ajutor, care explică detaliat cum se foloseşte acest sit. Unele comori ale acestui sit stau ascunse şi trebuie să citiţi acolo pentru a-l folosi la maxim.

Webaplicaţie adaptivă

Astăzi nu mai navigăm pe situri doar de pe calculator sau laptop: tot mai des o facem şi de pe tablete şi smartphone-uri. Am investit mult pentru ca acest sit să ofere o experienţă pe mobile cât mai similară celei desktop. Folosim un design adaptiv, care se va adapta deci diverselor rezoluţii, de pe orice dispozitiv aţi naviga pe acest sit.

La ce bun? Poate că dacă sunteţi pe drum nu scrieţi o lucrare (sau o predică) în care să vă trebuiască o anumită trimitere biblică... Dar faptul că DeiVerbum.ro este consultabil de pe tablete şi smartphone ne ajută să avem Cuvântul lui Dumnezeu cu noi, oriunde (avem acces la internet). Vă puteţi propune o lectură continuă a unor cărţi din Biblie sau, dacă v-aţi oprit într-o biserică, să deschideţi acest sit pentru o lectură spirituală, poate chiar pentru lecturile zilei.

Recomandare

În timp ce probabil cei mai mulţi folosesc - încă - Internet Explorer, acest sit merge cel mai bine în Chrome şi Firefox. Aceasta nu înseamană că nu poate fi folosit cu IE (dar pot apărea buguri). Internet Explorer 9 e o experienţă mai sigură şi mai plăcută, dar noi recomandăm cu tărie Chrome şi Firefox (în această ordine).

Cât priveşte universul mobil, situl pare a merge bine şi sub Android şi sub iOS, sub diversele navigatoare existente. Dacă întâmpinaţi probleme, daţi-ne de ştire să încercăm să corectăm!

Puţină istorie

Acest proiect a pornit în primăvara anului 2011 la adresa Biblia.Cateheza.ro, de unde a migrat apoi, în primăvara anului 2013, pe domeniu propriu. Migrarea a însemnat şi rescrierea unei mari părţi a webaplicaţiei din două motive:

 • pentru a corecta şi îmbunătăţi prima variantă, respectiv
 • pentru a face situl accesibil sub orice rezoluţie şi dispozitiv de navigare pe internet.

În noua variantă

 • am îmbunătăţit sistemul de trimiteri şi URL-uri (adrese),
 • am dezvoltat căutarea, adăugând pentru prima oară căutare în text, nu doar după trimitere,
 • trimiterile ce apar în textul catolic au devenit clickabile,
 • navigarea e uşurată cu noi scurtături din taste,
 • introducerea tabelului sinoptic şi a indexului alfabetic,
 • am corectat cărţile care anterior nu funcţionau,
 • şi multe alte finisări sau adăugiri de facilităţi mai mici.


 
© 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro