1 2 3

Scrisoarea a doua a Sfântului Apostol Paul către Tesaloniceni

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

  Capitolul 2

  1. Referitor la venirea Domnului nostru Isus Cristos și la adunarea noastră împreună cu el, vă rugăm, fraților,
  2. să nu vă lăsați tulburați cu mintea sau înspăimântați nici de vreun duh, nici de vreun cuvânt, nici de vreo scrisoare ce pare a fi de la noi, cum că ziua Domnului ar fi aproape.
  3. Nimeni să nu vă amăgească în nici un fel, pentru că nu va veni înainte de renegarea credinței și descoperirea Omului Nelegiuirii, a Fiului Pierzării,
  4. cel care se împotrivește și se ridică peste tot ce se cheamă Dumnezeu sau e vrednic de închinare, așa încât se așază el însuși în templul lui Dumnezeu și se prezintă că este Dumnezeu.
  5. Nu vă aduceți aminte că vă spuneam acestea pe când eram încă la voi?
  6. Iar acum știți ce-l împiedică să nu se arate decât la timpul lui,
  7. căci misterul nelegiuirii lucrează deja, numai că ceea ce-l împiedică până acum va fi dat la o parte.
  8. Atunci, va fi descoperit Nelegiuitul pe care Domnul Isus îl va nimici cu răsuflarea gurii sale și-l va distruge cu manifestarea venirii sale.
  9. Venirea lui va fi lucrarea Satanei însoțită de tot felul de fapte puternice, semne și minuni înșelătoare
  10. și de toate amăgirile nelegiuirii pentru cei care se pierd pentru că ei n-au primit iubirea adevărului ca să fie mântuiți.
  11. De aceea Dumnezeu le trimite o putere de amăgire ca să creadă în minciună
  12. pentru ca toți cei care nu cred în adevăr, ci își găsesc bucuria în nedreptate, să fie condamnați.
  13. Însă noi, fraților iubiți în Domnul, trebuie să-i mulțumim fără încetare lui Dumnezeu pentru voi, că v-a ales Dumnezeu încă de la început spre mântuire în sfințirea Duhului și credința în adevăr,
  14. la care v-a chemat prin evanghelia noastră spre dobândirea gloriei Domnului nostru Isus Cristos.
  15. Așadar, fraților, rămâneți tari și țineți tradițiile pe care le-ați primit fie prin cuvânt, fie prin scrisoarea noastră.
  16. Însuși Domnul nostru Isus Cristos și Dumnezeu Tatăl nostru, care ne-a iubit și ne-a dat prin har mângâiere veșnică și o bună speranță,
  17. să vă mângâie inimile și să vă întărească în orice faptă și cuvânt bun.

  Semnele venirii lui Cristos

  Capitolul 2

  1 Referitor la venirea Domnului nostru Isus Cristos și la adunarea noastră împreună cu el, vă rugăm, fraților, 2 să nu vă lăsați tulburați cu mintea sau înspăimântați nici de vreun duh, nici de vreun cuvânt, nici de vreo scrisoare ce pare a fi de la noi, cum că ziua Domnului ar fi aproape. 3 Nimeni să nu vă amăgească în nici un fel, pentru că nu va veni înainte de renegarea credinței și descoperirea Omului Nelegiuirii a, a Fiului Pierzării, 4 cel care se împotrivește și se ridică peste tot ce se cheamă Dumnezeu sau e vrednic de închinare, așa încât se așază el însuși în templul lui Dumnezeu și se prezintă că este Dumnezeu. 5 Nu vă aduceți aminte că vă spuneam acestea pe când eram încă la voi? 6 Iar acum știți ce-l împiedică să nu se arate decât la timpul lui, 7 căci misterul nelegiuirii lucrează deja, numai că ceea ce-l împiedică până acum va fi dat la o parte b. 8 Atunci, va fi descoperit Nelegiuitul pe care Domnul Isus c îl va nimici cu răsuflarea gurii sale și-l va distruge cu manifestarea venirii sale. 9 Venirea lui va fi lucrarea Satanei însoțită de tot felul de fapte puternice, semne și minuni înșelătoare 10 și de toate amăgirile nelegiuirii pentru cei care se pierd pentru că ei n-au primit iubirea adevărului ca să fie mântuiți. 11 De aceea Dumnezeu le trimite o putere de amăgire ca să creadă în minciună 12 pentru ca toți cei care nu cred în adevăr, ci își găsesc bucuria în nedreptate, să fie condamnați.

  II. PARTEA MORALĂ

  Perseverența în credință

      13 Însă noi, fraților iubiți în Domnul, trebuie să-i mulțumim fără încetare lui Dumnezeu pentru voi, că v-a ales Dumnezeu încă de la început d spre mântuire în sfințirea Duhului și credința în adevăr, 14 la care v-a chemat prin evanghelia noastră spre dobândirea gloriei Domnului nostru Isus Cristos. 15 Așadar, fraților, rămâneți tari și țineți tradițiile pe care le-ați primit fie prin cuvânt, fie prin scrisoarea noastră. 16 Însuși Domnul nostru Isus Cristos și Dumnezeu Tatăl nostru, care ne-a iubit și ne-a dat prin har mângâiere veșnică și o bună speranță, 17 să vă mângâie inimile și să vă întărească în orice faptă și cuvânt bun.

   

  Note de subsol


  a Unele manuscrise vechi în loc de: omul nelegiuirii, au: omul păcatului.
  b Textul din 2Tes 2,1-12 dintotdeauna prezintă dificultăţi de interpretare, în special pentru identificarea lui Anticrist ("omul nelegiuirii", "fiul pierzării") şi a obstacolului care-l împiedică să se manifeste. În genul literar apocaliptic (Dan 11,36; 1In 2,18.22; 2In 7; Ap 13,1-18), Anticrist este o realitate colectivă care reprezintă toate forţele răului ce, de-a lungul istoriei, pot lua forme concrete (puterea totalitaristă, propaganda imorală, ateismul etc.), luptând împotriva lui Dumnezeu şi a celor care constituie Biserica lui Cristos. În acest caz interpretarea obstacolului trebuie să fie tot în sens colectiv: Biserica, creştinii, care prin credinţa lor neclintită obstaculează acţiunea lui Anticrist deja prezentă în toate timpurile ("misterul nelegiuirii"). Când credinţa creştinilor va slăbi, Anticrist se va putea arăta cu toată puterea demonică. Atunci, Cristos în persoană va interveni direct pentru a-l învinge definitiv pe Satana şi a-i salva pe cei care au rămas în viaţa lor fideli "adevărului".
  c Câteva manuscrise omit: Isus.
  d Multe manuscrise importante au varianta: v-a ales ca prim rod spre mântuire.
  copiere simplă
  copiere cu trimitere
  copiere cu formatare

  1 2 3


   
  © 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro