1 2 3 4

Scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Filipeni

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

  Capitolul 4

  1. Așa încât, frații mei iubiți și doriți, bucuria și coroana mea, rămâneți astfel statornici în Domnul, iubiții mei!
  2. O rog pe Evodia și o rog și pe Sintiche să trăiască în bună înțelegere în Domnul.
  3. Și te rog și pe tine, cinstite Sizigos, să le ajuți pe ele care au luptat împreună cu mine pentru evanghelie și împreună cu Clement și ceilalți colaboratori ai mei, ale căror nume sunt în cartea vieții.
  4. Bucurați-vă mereu în Domnul! Iarăși vă spun: bucurați-vă!
  5. Dragostea voastră să fie cunoscută tuturor oamenilor. Domnul este aproape.
  6. Nu vă îngrijorați pentru nimic și, în orice împrejurare, cerând cu insistență prin rugăciune, cu mulțumire, să fie prezentate cererile voastre lui Dumnezeu.
  7. Iar pacea lui Dumnezeu, care întrece orice închipuire, va păzi inimile și gândurile voastre în Cristos Isus.
  8. În rest, fraților, preocupați-vă de acestea: toate cele adevărate, toate cele demne, toate cele drepte, toate cele curate, toate cele plăcute, toate cele vrednice de laudă, tot ce e nobil, ce e drept, ce e curat, ce e vrednic de iubire, ce e vrednic de cinste, dacă ceva este virtute sau onorabil,
  9. ceea ce ați învățat și primit, ce ați auzit și văzut la mine, aceea să puneți în practică. Și Dumnezeul păcii va fi cu voi.
  10. M-am bucurat mult în Domnul pentru că v-ați putut arăta din nou atașamentul față de mine. Voi vă gândeați deja, dar vă lipsea ocazia.
  11. Nu vă spun aceasta din cauza lipsurilor mele, pentru că eu m-am învățat să fiu mulțumit în orice împrejurare aș fi.
  12. Știu și să duc lipsă, și să am din prisos. În toate și în orice împrejurare m-am învățat și să fiu sătul, și să-mi fie foame, și să am din prisos, și să trăiesc în lipsuri.
  13. Toate le pot în cel care mă întărește.
  14. Totuși ați făcut bine că ați luat parte la necazul meu.
  15. Știți și voi, filipenilor, că la începutul evangheliei, atunci când am plecat din Macedonia, nici o Biserică nu m-a ajutat cu vreo donație în bani, decât numai voi.
  16. Chiar și atunci când eram în Tesalonic, voi mi-ați trimis o dată, chiar de două ori, cele de trebuință.
  17. Nu că aș căuta darul vostru, dar caut rodul care face să sporească folosul vostru,
  18. căci am de toate și îmi sunt de prisos. Am fost îndestulat când am primit prin Epafrodit ceea ce mi-ați trimis, ca o bună mireasmă, jertfă primită și plăcută lui Dumnezeu.
  19. Iar Dumnezeul meu va avea grijă să suplinească orice trebuință a voastră după bogăția măririi sale în Cristos Isus.
  20. Lui Dumnezeu și Tatălui nostru să-i fie glorie în vecii vecilor. Amin.
  21. Salutați-l pe fiecare sfânt în Cristos Isus. Pe voi vă salută frații care sunt cu mine.
  22. Vă salută toți sfinții, dar mai ales cei din casa împăratului.
  23. Harul Domnului Isus Cristos să fie cu duhul vostru.

  Capitolul 4

  1 Așa încât, frații mei iubiți și doriți, bucuria și coroana mea, rămâneți astfel statornici în Domnul, iubiții mei!

  Ultimele recomandări

      2 O rog pe Evodia și o rog și pe Sintiche să trăiască în bună înțelegere în Domnul. 3 Și te rog și pe tine, cinstite Sizigos a, să le ajuți pe ele care au luptat împreună cu mine pentru evanghelie și împreună cu Clement și ceilalți colaboratori ai mei, ale căror nume sunt în cartea vieții.
       4 Bucurați-vă mereu în Domnul! Iarăși vă spun: bucurați-vă! 5 Dragostea voastră să fie cunoscută tuturor oamenilor. Domnul este aproape. 6 Nu vă îngrijorați pentru nimic și, în orice împrejurare, cerând cu insistență prin rugăciune, cu mulțumire, să fie prezentate cererile voastre lui Dumnezeu. 7 Iar pacea lui Dumnezeu, care întrece orice închipuire, va păzi inimile și gândurile voastre în Cristos Isus.
       8 În rest, fraților, preocupați-vă de acestea: toate cele adevărate, toate cele demne, toate cele drepte, toate cele curate, toate cele plăcute, toate cele vrednice de laudă, tot ce e nobil, ce e drept, ce e curat, ce e vrednic de iubire, ce e vrednic de cinste, dacă ceva este virtute sau onorabil, 9 ceea ce ați învățat și primit, ce ați auzit și văzut la mine, aceea să puneți în practică. Și Dumnezeul păcii va fi cu voi.

  Mulțumire pentru ajutorul primit

      10 M-am bucurat mult în Domnul pentru că v-ați putut arăta din nou atașamentul față de mine. Voi vă gândeați deja, dar vă lipsea ocazia. 11 Nu vă spun aceasta din cauza lipsurilor mele, pentru că eu m-am învățat să fiu mulțumit în orice împrejurare aș fi. 12 Știu și să duc lipsă, și să am din prisos. În toate și în orice împrejurare m-am învățat și să fiu sătul, și să-mi fie foame, și să am din prisos, și să trăiesc în lipsuri. 13 Toate le pot în cel care mă întărește. 14 Totuși ați făcut bine că ați luat parte la necazul meu.
       15 Știți și voi, filipenilor, că la începutul evangheliei, atunci când am plecat din Macedonia, nici o Biserică nu m-a ajutat cu vreo donație în bani b, decât numai voi. 16 Chiar și atunci când eram în Tesalonic, voi mi-ați trimis o dată, chiar de două ori, cele de trebuință. 17 Nu că aș căuta darul vostru, dar caut rodul care face să sporească folosul vostru, 18 căci am de toate și îmi sunt de prisos. Am fost îndestulat când am primit prin Epafrodit ceea ce mi-ați trimis, ca o bună mireasmă, jertfă primită și plăcută lui Dumnezeu. 19 Iar Dumnezeul meu va avea grijă să suplinească orice trebuință a voastră după bogăția măririi sale în Cristos Isus. 20 Lui Dumnezeu și Tatălui nostru să-i fie glorie în vecii vecilor. Amin.

  Salutul final

      21 Salutați-l pe fiecare sfânt în Cristos Isus. Pe voi vă salută frații care sunt cu mine. 22 Vă salută toți sfinții, dar mai ales cei din casa împăratului c. 23 Harul Domnului Isus Cristos să fie cu duhul vostru d.

   

  Note de subsol


  a Deoarece acest colaborator al sfântul Paul nu este identificat, mulţi consideră că ar fi un nume comun: "tovarăş de jug".
  b Lit.: nici o Biserică nu a luat parte la un cont de a da şi de a primi. Expresia este o formulă tehnică folosită în tranzacţii monetare pentru încasări şi plăţi.
  c Lit.: casa cezarului. Expresia nu se referă la familia împăratului roman, ci la funcţionarii curţii imperiale: soldaţi, sclavi, oameni liberi etc. Este posibil ca unii dintre creştinii din colonia romană de la Filipi să fi avut cunoştinţe la curtea imperială.
  d Multe manuscrise adaugă: Amin.
  copiere simplă
  copiere cu trimitere
  copiere cu formatare

  1 2 3 4


   
  © 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro