1 2 3 4 5

Scrisoarea întâi a Sfântului Apostol Ioan

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

  Capitolul 4

  1. Iubiților, să nu dați crezare oricărui duh, ci verificați duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, căci mulți profeți falși au apărut în lume.
  2. Prin aceasta îl cunoașteți pe Duhul lui Dumnezeu: orice duh care îl mărturisește pe Isus Cristos venit în trup este de la Dumnezeu.
  3. Dar orice duh care nu-l mărturisește pe Isus nu este de la Dumnezeu. Acesta este duhul lui Anticrist, despre care ați auzit că vine; și acum este deja în lume.
  4. Copii, voi sunteți de la Dumnezeu și i-ați învins pe aceștia, pentru că cel care este în voi este mai mare decât cel care este în lume.
  5. Ei sunt din lume, de aceea vorbesc ca din lume, iar lumea îi ascultă.
  6. Noi suntem din Dumnezeu. Cine-l cunoaște pe Dumnezeu ne ascultă. Cel care nu este din Dumnezeu nu ne ascultă. Din aceasta cunoaștem Duhul adevărului și duhul rătăcirii.
  7. Iubiților, să ne iubim unii pe alții pentru că iubirea este de la Dumnezeu și oricine iubește este născut din Dumnezeu și-l cunoaște pe Dumnezeu.
  8. Cine nu iubește nu l-a cunoscut pe Dumnezeu pentru că Dumnezeu este iubire.
  9. Prin aceasta s-a arătat iubirea lui Dumnezeu în noi: Dumnezeu l-a trimis în lume pe Fiul său, unicul născut, ca să trăim prin el.
  10. În aceasta constă iubirea: nu noi l-am iubit pe Dumnezeu, ci el ne-a iubit și l-a trimis pe Fiul său ca jertfă de ispășire pentru păcatele noastre.
  11. Iubiților, dacă Dumnezeu ne-a iubit astfel, și noi trebuie să ne iubim unii pe alții.
  12. Nimeni nu l-a văzut pe Dumnezeu vreodată. Dacă ne iubim unii pe alții, Dumnezeu rămâne în noi și iubirea lui în noi este desăvârșită.
  13. Prin aceasta cunoaștem că rămânem în el și el în noi: ne-a dat din Duhul său.
  14. Iar noi am văzut și dăm mărturie că Tatăl l-a trimis pe Fiul ca mântuitor al lumii.
  15. Oricine mărturisește că Isus este Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu rămâne în el și el în Dumnezeu.
  16. Noi am cunoscut și am crezut în iubirea pe care Dumnezeu o are față de noi. Dumnezeu este iubire și cine rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu, iar Dumnezeu rămâne în el.
  17. Prin aceasta ajunge la desăvârșire iubirea în noi: să avem încredere în ziua judecății, căci așa cum este el, așa suntem și noi în lumea aceasta.
  18. În iubire nu există frică, dimpotrivă, iubirea desăvârșită alungă frica, pentru că frica presupune pedeapsă, iar cine se teme nu a ajuns la desăvârșire în iubire.
  19. Noi iubim pentru că el ne-a iubit mai întâi.
  20. Dacă cineva spune: "Îl iubesc pe Dumnezeu" și-l urăște pe fratele său, este un mincinos; pentru că cine nu-l iubește pe fratele său pe care îl vede nu poate să-l iubească pe Dumnezeu pe care nu-l vede.
  21. Avem această poruncă de la el: cine-l iubește pe Dumnezeu să-l iubească și pe fratele său.

  Copiii lui Dumnezeu îl mărturisesc pe Isus
  și ascultă de apostolii lui

  Capitolul 4

  1 Iubiților, să nu dați crezare oricărui duh, ci verificați duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, căci mulți profeți falși au apărut în lume. 2 Prin aceasta îl cunoașteți pe Duhul lui Dumnezeu: orice duh care îl mărturisește pe Isus Cristos venit în trup este de la Dumnezeu.
       3 Dar orice duh care nu-l mărturisește pe Isus nu este de la Dumnezeu. Acesta este duhul lui Anticrist, despre care ați auzit că vine; și acum este deja în lume. 4 Copii, voi sunteți de la Dumnezeu și i-ați învins pe aceștia, pentru că cel care este în voi este mai mare decât cel care este în lume. 5 Ei sunt din lume, de aceea vorbesc ca din lume, iar lumea îi ascultă. 6 Noi suntem din Dumnezeu. Cine-l cunoaște pe Dumnezeu ne ascultă. Cel care nu este din Dumnezeu nu ne ascultă. Din aceasta cunoaștem Duhul adevărului și duhul rătăcirii.

  DUMNEZEU ESTE IUBIRE

  Adevărata iubire și adevărata credință

      7 Iubiților, să ne iubim unii pe alții pentru că iubirea este de la Dumnezeu și oricine iubește este născut din Dumnezeu și-l cunoaște pe Dumnezeu. 8 Cine nu iubește nu l-a cunoscut pe Dumnezeu pentru că Dumnezeu este iubire. 9 Prin aceasta s-a arătat iubirea lui Dumnezeu în noi: Dumnezeu l-a trimis în lume pe Fiul său, unicul născut, ca să trăim prin el.
       10 În aceasta constă iubirea: nu noi l-am iubit pe Dumnezeu, ci el ne-a iubit și l-a trimis pe Fiul său ca jertfă de ispășire pentru păcatele noastre.
       11 Iubiților, dacă Dumnezeu ne-a iubit astfel, și noi trebuie să ne iubim unii pe alții. 12 Nimeni nu l-a văzut pe Dumnezeu vreodată a. Dacă ne iubim unii pe alții, Dumnezeu rămâne în noi și iubirea lui în noi este desăvârșită.
       13 Prin aceasta cunoaștem că rămânem în el și el în noi: ne-a dat din Duhul său. 14 Iar noi am văzut și dăm mărturie că Tatăl l-a trimis pe Fiul ca mântuitor al lumii. 15 Oricine mărturisește că Isus este Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu rămâne în el și el în Dumnezeu. 16 Noi am cunoscut și am crezut în iubirea pe care Dumnezeu o are față de noi.
      Dumnezeu este iubire și cine rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu, iar Dumnezeu rămâne în el. 17 Prin aceasta ajunge la desăvârșire iubirea în noi: să avem încredere în ziua judecății, căci așa cum este el, așa suntem și noi în lumea aceasta.
       18 În iubire nu există frică, dimpotrivă, iubirea desăvârșită alungă frica, pentru că frica presupune pedeapsă, iar cine se teme nu a ajuns la desăvârșire în iubire.
       19 Noi iubim b pentru că el ne-a iubit mai întâi. 20 Dacă cineva spune: "Îl iubesc pe Dumnezeu" și-l urăște pe fratele său, este un mincinos; pentru că cine nu-l iubește pe fratele său pe care îl vede nu poate să-l iubească pe Dumnezeu pe care nu-l vede. 21 Avem această poruncă de la el: cine-l iubește pe Dumnezeu să-l iubească și pe fratele său.

   

  Note de subsol


  a Este evidentă polemica sfântului Ioan împotriva celor care predicau învăţături greşite, pretinzând că au avut o cunoaştere directă a lui Dumnezeu (prin vedenii şi eforturi proprii), dar făcând abstracţie de legăturile comunitare.
  b Forma gramaticală este un conjunctiv care exprimă un îndemn: "Să iubim".
  copiere simplă
  copiere cu trimitere
  copiere cu formatare

  1 2 3 4 5


   
  © 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro