1 2 3 4

Scrisoarea a doua a Sfântului Apostol Paul către Timotei

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

  Capitolul 4

  1. Te conjur înaintea lui Dumnezeu și a lui Cristos Isus, care va veni să-i judece pe vii și pe morți, la arătarea sa și a împărăției lui:
  2. vestește cuvântul, insistă la timp potrivit și la timp nepotrivit, convinge, amenință, îndeamnă, cu toată răbdarea și învățătura.
  3. Căci va veni timpul când nu vor mai primi învățătura sănătoasă, ci, după propriile pofte, se vor înconjura de o mulțime de învățători care să le delecteze auzul.
  4. Își vor întoarce auzul de la adevăr ca să se îndrepte spre basme.
  5. Tu însă fii măsurat în toate, îndură suferințele, fă-ți munca de evanghelist, împlinește-ți slujirea.
  6. Eu de acum sunt oferit ca jertfă și timpul plecării mele a sosit.
  7. Am luptat lupta cea bună, am ajuns la capătul alergării, mi-am păstrat credința.
  8. De acum îmi este rezervată coroana dreptății pe care mi-o va da în ziua aceea Domnul, Judecătorul cel drept; și nu numai mie, ci și tuturor acelora care au iubit arătarea lui.
  9. Grăbește-te să vii la mine cât mai curând.
  10. Căci Dima m-a părăsit, iubind lumea de acum, și a mers la Tesalonic. Crescens este în Galația, iar Tit, în Dalmația.
  11. Numai Luca este cu mine. Ia-l pe Marcu și adu-l cu tine căci îmi este de folos în slujire.
  12. Pe Tihic l-am trimis la Efes.
  13. Când vei veni, să-mi aduci mantia pe care am lăsat-o în Troas la Carp, ca și cărțile, în special pergamentele.
  14. Alexandru, arămarul, mi-a făcut multe rele. Domnul îl va răsplăti după faptele sale.
  15. Ferește-te și tu de el pentru că s-a împotrivit foarte mult cuvintelor noastre.
  16. La prima mea apărare nimeni n-a fost alături de mine, ci toți m-au părăsit; să nu li se ia în seamă.
  17. Domnul însă mi-a fost alături și m-a întărit pentru ca predicarea să fie realizată pe deplin prin mine și s-o audă toate popoarele. Și am fost salvat din gura leului.
  18. Domnul mă va salva din orice lucrare rea și mă va mântui pentru împărăția lui, cea din ceruri. Lui să-i fie glorie în vecii vecilor! Amin.
  19. Salută-i pe Priscila și Acvila ca și casa lui Onesifor.
  20. Erast a rămas în Corint, iar pe Trofim l-am lăsat bolnav în Milet.
  21. Grăbește-te să vii înainte de începutul iernii. Te salută Eubul, Pudens, Lin și Claudia și toți frații.
  22. Domnul să fie cu duhul tău! Harul să fie cu voi.

  Proclamarea stăruitoare a evangheliei

  Capitolul 4

  1 Te conjur înaintea lui Dumnezeu și a lui Cristos Isus, care va veni să-i judece pe vii și pe morți, la arătarea sa și a împărăției lui: a 2 vestește cuvântul, insistă la timp potrivit și la timp nepotrivit, convinge, amenință, îndeamnă, cu toată răbdarea și învățătura. 3 Căci va veni timpul când nu vor mai primi învățătura sănătoasă, ci, după propriile pofte, se vor înconjura de o mulțime de învățători care să le delecteze auzul. 4 Își vor întoarce auzul de la adevăr ca să se îndrepte spre basme. 5 Tu însă fii măsurat în toate, îndură suferințele, fă-ți munca de evanghelist, împlinește-ți slujirea.

  Paul reflectă cu speranță la sfârșitul său

      6 Eu de acum sunt oferit ca jertfă b și timpul plecării c mele a sosit. 7 Am luptat lupta cea bună, am ajuns la capătul alergării, mi-am păstrat credința. 8 De acum îmi este rezervată coroana d dreptății pe care mi-o va da în ziua aceea Domnul, Judecătorul cel drept; și nu numai mie, ci și tuturor e acelora care au iubit arătarea lui.

  Ultimele recomandări

      9 Grăbește-te să vii la mine cât mai curând. 10 Căci Dima m-a părăsit, iubind lumea de acum, și a mers la Tesalonic. Crescens este în Galația f, iar Tit, în Dalmația. 11 Numai Luca este cu mine. Ia-l pe Marcu și adu-l cu tine căci îmi este de folos în slujire. 12 Pe Tihic l-am trimis la Efes. 13 Când vei veni, să-mi aduci mantia pe care am lăsat-o în Troas la Carp, ca și cărțile, în special pergamentele.
       14 Alexandru, arămarul, mi-a făcut multe rele. Domnul îl va răsplăti după faptele sale. 15 Ferește-te și tu de el pentru că s-a împotrivit foarte mult cuvintelor noastre.
       16 La prima mea apărare nimeni n-a fost alături de mine, ci toți m-au părăsit; să nu li se ia în seamă. 17 Domnul însă mi-a fost alături și m-a întărit pentru ca predicarea să fie realizată pe deplin prin mine și s-o audă toate popoarele. Și am fost salvat din gura leului. 18 Domnul mă va salva din orice lucrare rea și mă va mântui pentru împărăția lui, cea din ceruri. Lui să-i fie glorie în vecii vecilor! Amin.

  Salutări și binecuvântări

      19 Salută-i pe Priscila și Acvila g ca și casa lui Onesifor. 20 Erast a rămas în Corint, iar pe Trofim l-am lăsat bolnav în Milet. 21 Grăbește-te să vii înainte de începutul iernii. Te salută Eubul, Pudens, Lin și Claudia h și toți frații.
       22 Domnul să fie cu duhul tău! Harul să fie cu voi i.

   

  Note de subsol


  a Unele manuscrise au varianta: după arătarea şi după împărăţia lui.
  b Lit.: turnat ca libaţie. După ritualul jertfelor (Ex 30,9; Num 28,7), înainte de a fi jertfită, victima era stropită cu vin. Viaţa sfântului Paul a fost un cult continuu, o jertfă adusă lui Dumnezeu şi nu-i mai rămâne decât să ofere o ultimă picătură de sânge ca libaţie.
  c Lit.: dezlegării. Este un termen tehnic folosit pentru dezlegarea corabiei şi ridicarea pânzelor şi a ancorei pentru ieşirea în larg. Acelaşi termen este folosit şi pentru demontarea cortului de către soldaţii care îşi mută tabăra.
  d Confecţionată din lauri sau ramuri de măslin, coroana era decernată ca premiu atletului învingător. În lumea greco-romană din sec. I, coroana apare în simbolismul funerar ca semn al nemuririi. Este sculptată chiar şi pe mormintele celor simpli, arătând speranţa lor de a obţine dincolo acea strălucire a fericirii care le-a fost refuzată pe pământ din cauza condiţiei lor umile.
  e Unele manuscrise omit: tuturor.
  f Câteva manuscrise au: Galia, altele: Galileea.
  g Cf. n. Fap 18,2. Ceilalţi discipoli mai sunt menţionaţi în Faptele Apostolilor şi epistolele pauline.
  h Aulus Pudens este primul senator convertit de sfântul Petru. El s-a căsătorit cu Claudia Peregrina, fiica regelui Cogidumnus al Bretaniei. După tradiţie, fiul lor, Lin, a fost episcop al Romei, succesorul sfântului Petru.
  i Apar în manuscrise diferite variante: Harul să fie cu tine; Harul să fie cu voi. Amin; Iubire şi pace. Amin.
  copiere simplă
  copiere cu trimitere
  copiere cu formatare

  1 2 3 4


   
  © 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro