1 2 3 4 5

Scrisoarea întâi a Sfântului Apostol Petru

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

  Capitolul 4

  1. Așadar, deoarece Cristos a suferit în trup, înarmați-vă și voi cu același mod de gândire: cel care a pătimit în trup a terminat definitiv cu păcatul
  2. pentru a nu mai sluji poftelor omenești, ci voinței lui Dumnezeu, în timpul care rămâne de trăit în trup.
  3. Destul cât ați trăit în trecut, împlinind voința păgânilor, petrecând în desfrâuri, pofte, beții, chefuri, benchetueli și cultul nelegiuit al idolilor.
  4. De aceea li se pare ciudat că voi nu mai alergați împreună cu ei spre acest puhoi al pierzării și vă defăimează.
  5. Dar ei vor da cont celui care este gata să judece pe cei vii și pe cei morți.
  6. Căci pentru aceasta a fost vestită evanghelia și celor morți, pentru ca, deși condamnați în trup după judecata oamenilor, să trăiască în duh după judecata lui Dumnezeu.
  7. Sfârșitul tuturor lucrurilor este aproape. Așadar, fiți înțelepți și cumpătați, ca să vă puteți ruga.
  8. Mai presus de toate, să aveți o dragoste statornică între voi, pentru că dragostea acoperă o mulțime de păcate.
  9. Practicați ospitalitatea unii față de alții, fără plângeri.
  10. Ca niște buni administratori ai harului de multe feluri al lui Dumnezeu, fiecare, după carisma pe care a primit-o, să vă slujiți unii pe alții.
  11. Dacă cineva vorbește, cuvintele lui [să fie] ca ale lui Dumnezeu; dacă cineva slujește, să o facă după puterea pe care i-a dăruit-o Dumnezeu, pentru ca în toate să fie preamărit Dumnezeu prin Isus Cristos, căruia să-i fie gloria și puterea în vecii vecilor. Amin.
  12. Iubiților, să nu vă mirați de focul care a izbucnit între voi ca o încercare ca și cum vi s-ar întâmpla ceva ciudat,
  13. dimpotrivă, întrucât participați la suferințele lui Cristos, bucurați-vă, ca să puteți tresălta de bucurie și la arătarea gloriei lui.
  14. Dacă sunteți batjocoriți în numele lui Cristos, fericiți sunteți, pentru că Duhul măririi și al lui Dumnezeu se odihnește peste voi.
  15. Dar nimeni dintre voi să nu sufere ca ucigaș sau hoț, sau răufăcător, sau ca intrigant,
  16. în schimb, dacă [suferă] ca un creștin, să nu se rușineze, ci să-l preamărească pe Dumnezeu pentru că poartă acest nume.
  17. Iată, [a sosit] timpul să înceapă judecata de la casa lui Dumnezeu; dar dacă începe de la noi, care va fi sfârșitul celor care nu vor să creadă în evanghelia lui Dumnezeu?
  18. Și dacă cel drept cu greu se va mântui, necredinciosul și păcătosul unde vor ajunge?
  19. Pentru aceasta, și cei care suferă după voința lui Dumnezeu să-și încredințeze sufletele Creatorului credincios, făcând binele.

  Ruptura cu păcatul și administrarea
  darurilor de la Dumnezeu

  Capitolul 4

  1 Așadar, deoarece Cristos a suferit în trup a, înarmați-vă și voi cu același mod de gândire: cel care a pătimit în trup a terminat definitiv cu păcatul 2 pentru a nu mai sluji poftelor omenești, ci voinței lui Dumnezeu, în timpul care rămâne de trăit în trup. 3 Destul cât ați trăit în trecut, împlinind voința păgânilor, petrecând în desfrâuri, pofte, beții, chefuri, benchetueli și cultul nelegiuit al idolilor. 4 De aceea li se pare ciudat că voi nu mai alergați împreună cu ei spre acest puhoi al pierzării și vă defăimează. 5 Dar ei vor da cont celui care este gata să judece pe cei vii și pe cei morți. 6 Căci pentru aceasta a fost vestită evanghelia și celor morți, pentru ca, deși condamnați în trup după judecata oamenilor, să trăiască în duh după judecata lui Dumnezeu.
       7 Sfârșitul tuturor lucrurilor este aproape. Așadar, fiți înțelepți și cumpătați, ca să vă puteți ruga. 8 Mai presus de toate, să aveți o dragoste statornică între voi, pentru că dragostea acoperă o mulțime de păcate. 9 Practicați ospitalitatea unii față de alții, fără plângeri. 10 Ca niște buni administratori ai harului de multe feluri al lui Dumnezeu, fiecare, după carisma pe care a primit-o, să vă slujiți unii pe alții. 11 Dacă cineva vorbește, cuvintele lui [să fie] ca ale lui Dumnezeu; dacă cineva slujește, să o facă după puterea pe care i-a dăruit-o Dumnezeu, pentru ca în toate să fie preamărit Dumnezeu prin Isus Cristos, căruia să-i fie gloria și puterea în vecii vecilor. Amin.

  Fericirea promisă creștinilor

      12 Iubiților, să nu vă mirați de focul care a izbucnit între voi ca o încercare ca și cum vi s-ar întâmpla ceva ciudat, 13 dimpotrivă, întrucât participați la suferințele lui Cristos, bucurați-vă, ca să puteți tresălta de bucurie și la arătarea gloriei lui. 14 Dacă sunteți batjocoriți în numele lui Cristos, fericiți sunteți, pentru că Duhul măririi și al lui Dumnezeu se odihnește peste voi. 15 Dar nimeni dintre voi să nu sufere ca ucigaș sau hoț, sau răufăcător, sau ca intrigant, 16 în schimb, dacă [suferă] ca un creștin, să nu se rușineze, ci să-l preamărească pe Dumnezeu pentru că poartă acest nume. 17 Iată, [a sosit] timpul să înceapă judecata de la casa lui Dumnezeu; dar dacă începe de la noi, care va fi sfârșitul celor care nu vor să creadă în evanghelia lui Dumnezeu?
  18     Și dacă cel drept cu greu se va mântui,
      necredinciosul și păcătosul unde vor ajunge?

  19 Pentru aceasta, și cei care suferă după voința lui Dumnezeu să-și încredințeze sufletele Creatorului credincios, făcând binele.

   

  Note de subsol


  a Unele manuscrise adaugă: pentru voi.
  copiere simplă
  copiere cu trimitere
  copiere cu formatare

  1 2 3 4 5


   
  © 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro