1 2 3 4 5 6

Scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Efeseni

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

  Capitolul 6

  1. Copii, ascultați de părinții voștri, în Domnul, căci așa este drept.
  2. Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, aceasta este cea dintâi poruncă însoțită de o promisiune:
  3. ca să-ți fie bine și să trăiești mult timp pe pământ.
  4. Iar voi, părinților, să nu-i provocați pe copiii voștri la mânie, ci creșteți-i în disciplina și învățătura Domnului.
  5. Servitorilor, ascultați de stăpânii voștri după trup cu teamă și respect în sinceritatea inimii voastre, ca de Cristos,
  6. nu dintr-o supunere de ochii lumii, ca cei care caută să placă oamenilor, ci ca slujitori ai lui Cristos care împlinesc voința lui Dumnezeu din tot sufletul.
  7. Slujiți cu voie bună ca Domnului și nu oamenilor,
  8. știind că fiecare, fie sclav, fie om liber, va primi răsplata de la Domnul pentru binele pe care îl face.
  9. Iar voi, stăpânilor, faceți la fel față de ei, lăsând la o parte amenințarea, știind că Domnul, și al lor, și al vostru, este în ceruri și la el nu este părtinire.
  10. În rest, întăriți-vă în Domnul și în fața puterii lui.
  11. Îmbrăcați-vă cu armura lui Dumnezeu ca să puteți sta în picioare în fața înșelătoriilor diavolului,
  12. căci noi nu avem o luptă împotriva sângelui și trupului, ci împotriva conducătorilor acestei lumi a întunericului, împotriva duhurilor răului care sunt în înălțimi.
  13. De aceea, luați armura lui Dumnezeu ca să vă puteți împotrivi în ziua cea rea și, după ce veți fi învins toate, rămâneți în picioare.
  14. Așadar, stați drepți, încinși la mijloc cu adevărul și îmbrăcați cu platoșa dreptății,
  15. având încălțăminte în picioare, fiind gata pentru evanghelia păcii.
  16. Să țineți întotdeauna scutul credinței cu care veți putea stinge săgețile aprinse ale Celui Rău.
  17. Luați și coiful mântuirii și sabia duhului care este cuvântul lui Dumnezeu.
  18. Faceți toate acestea în rugăciuni și cereri în duh, în orice timp. Pentru aceasta fiți vigilenți și statornici în rugăciune pentru toți sfinții
  19. și pentru mine, ca să mi se dea cuvântul care să-mi deschidă gura, ca să fac cunoscut cu îndrăzneală misterul evangheliei
  20. pentru care am fost trimis, legat în lanțuri, ca să am curajul să vorbesc despre ea așa cum trebuie.
  21. Ca să aflați apoi și voi vești despre mine și ce fac, vă va informa despre toate Tihic, fratele iubit și slujitorul credincios în Domnul,
  22. pe care l-am trimis la voi tocmai pentru aceasta, ca să aflați vești despre noi, ca să vă îmbărbăteze inimile.
  23. Pace fraților și iubire cu credință de la Dumnezeu Tatăl și de la Domnul Isus Cristos!
  24. Harul să fie cu toți cei care îl iubesc pe Domnul nostru Isus Cristos cu o iubire nepieritoare.

  Reguli pentru familia creștină: copii - părinți

  Capitolul 6

  1 Copii, ascultați de părinții voștri, în Domnul aa, căci așa este drept. 2 Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, aceasta este cea dintâi poruncă însoțită de o promisiune: 3 ca să-ți fie bine și să trăiești mult timp pe pământ.
       4 Iar voi, părinților, să nu-i provocați pe copiii voștri la mânie, ci creșteți-i în disciplina și învățătura Domnului.

  Reguli pentru relațiile: servitori - stăpâni

      5 Servitorilor, ascultați de stăpânii voștri după trup cu teamă și respect în sinceritatea inimii voastre, ca de Cristos, 6 nu dintr-o supunere de ochii lumii, ca cei care caută să placă oamenilor, ci ca slujitori ai lui Cristos care împlinesc voința lui Dumnezeu din tot sufletul. 7 Slujiți cu voie bună ca Domnului și nu oamenilor, 8 știind că fiecare, fie sclav, fie om liber, va primi răsplata de la Domnul pentru binele pe care îl face.
       9 Iar voi, stăpânilor, faceți la fel față de ei, lăsând la o parte amenințarea, știind că Domnul, și al lor, și al vostru, este în ceruri și la el nu este părtinire.

  Lupta spirituală

      10 În rest, întăriți-vă în Domnul și în fața puterii lui. 11 Îmbrăcați-vă cu armura lui Dumnezeu ca să puteți sta în picioare în fața înșelătoriilor diavolului, 12 căci noi nu avem o luptă împotriva sângelui și trupului, ci împotriva conducătorilor acestei lumi a întunericului, împotriva duhurilor răului care sunt în înălțimi. 13 De aceea, luați armura lui Dumnezeu ca să vă puteți împotrivi în ziua cea rea și, după ce veți fi învins toate, rămâneți în picioare. 14 Așadar, stați drepți, încinși la mijloc cu adevărul și îmbrăcați cu platoșa dreptății, 15 având încălțăminte în picioare, fiind gata pentru evanghelia păcii. 16 Să țineți întotdeauna scutul credinței cu care veți putea stinge b săgețile aprinse ale Celui Rău. 17 Luați și coiful mântuirii și sabia duhului care este cuvântul lui Dumnezeu. 18 Faceți toate acestea în rugăciuni și cereri în duh, în orice timp. Pentru aceasta fiți vigilenți și statornici în rugăciune pentru toți sfinții 19 și pentru mine, ca să mi se dea cuvântul care să-mi deschidă gura, ca să fac cunoscut cu îndrăzneală misterul evangheliei 20 pentru care am fost trimis, legat în lanțuri, ca să am curajul să vorbesc despre ea așa cum trebuie.


  IV. EPILOG

  Trimiterea lui Tihic la Efes

      21 Ca să aflați apoi și voi vești despre mine și ce fac, vă va informa despre toate Tihic, fratele iubit și slujitorul credincios în Domnul, 22 pe care l-am trimis la voi tocmai pentru aceasta, ca să aflați vești despre noi, ca să vă îmbărbăteze inimile.

  Binecuvântarea finală

      23 Pace fraților și iubire cu credință de la Dumnezeu Tatăl și de la Domnul Isus Cristos! 24 Harul să fie cu toți cei care îl iubesc pe Domnul nostru Isus Cristos cu o iubire nepieritoare.

   

  Note de subsol


  a Unele manuscrise importante omit: în Domnul.
  b În antichitate, scutul era confecţionat din două plăci de lemn, având pe partea interioară un înveliş de pânză, iar pe partea exterioară, înveliş de piele neprelucrată. Înainte de luptă, soldatul îmbiba pielea scutului cu apă şi astfel săgeţile aprinse se stingeau când intrau în scut.
  copiere simplă
  copiere cu trimitere
  copiere cu formatare

  1 2 3 4 5 6


   
  © 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro