1 2 3 4 5

Scrisoarea Sfântului Apostol Iacob

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

  Capitolul 4

  1. De unde [vin] războaiele, de unde conflictele dintre voi? Oare nu tocmai din poftele voastre care se luptă în membrele voastre?
  2. Râvniți și nu aveți; ucideți și invidiați, dar nu reușiți să obțineți; vă luptați și purtați războaie; nu aveți pentru că nu cereți,
  3. cereți și nu primiți pentru că cereți rău, pentru a risipi în plăcerile voastre.
  4. Desfrânaților! Oare nu știți că prietenia lumii este dușmănie față de Dumnezeu? Așadar, cine vrea să fie prietenul lumii, devine dușmanul lui Dumnezeu.
  5. Sau credeți că Scriptura spune în zadar: "Duhul pe care l-a pus în noi ne iubește până la gelozie"?
  6. Dar el dă un har și mai mare; de aceea spune: Dumnezeu se împotrivește celor mândri, însă celor smeriți le dă har.
  7. Așadar, supuneți-vă lui Dumnezeu; împotriviți-vă diavolului și el va fugi de la voi;
  8. apropiați-vă de Dumnezeu și el se va apropia de voi. Curățați-vă mâinile, păcătoșilor! Purificați-vă inimile, voi cei cu inima împărțită!
  9. Gemeți în mizeria voastră, tânguiți-vă și plângeți! Râsul vostru să se schimbe în plâns, iar bucuria voastră, în întristare.
  10. Umiliți-vă în fața Domnului și el vă va înălța!
  11. Nu vă vorbiți de rău unii pe alții, fraților! Cine îl vorbește de rău pe fratele sau îl judecă pe fratele său, vorbește de rău Legea și judecă Legea. Dar dacă judeci Legea, nu ești un împlinitor al Legii, ci judecător.
  12. Unul singur este legiuitorul și judecătorul care poate să salveze sau să nimicească. Dar tu cine ești ca să-l judeci pe aproapele?
  13. Ei, voi care ziceți: "Astăzi sau mâine vom pleca în cutare cetate, vom sta acolo un an, vom face comerț și vom câștiga" -
  14. dar nu știți ce va fi mâine. Căci ce este viața voastră? - Voi sunteți ca un abur care apare pentru puțin și apoi dispare îndată.
  15. Dimpotrivă, ar trebui să spuneți: "Dacă Domnul va vrea, vom trăi și vom face cutare sau cutare lucru".
  16. Dar acum vă mândriți cu lăudăroșenia voastră. Orice astfel de laudă este rea.
  17. Așadar, cine știe să facă binele și nu-l face comite păcat.

  O alegere radicală: sau Dumnezeu, sau lumea

  Capitolul 4

  1 De unde [vin] războaiele, de unde conflictele dintre voi? Oare nu tocmai din poftele voastre care se luptă în membrele voastre? 2 Râvniți și nu aveți; ucideți și invidiați, dar nu reușiți să obțineți; vă luptați și purtați războaie; nu aveți pentru că nu cereți, 3 cereți și nu primiți pentru că cereți rău, pentru a risipi în plăcerile voastre. 4 Desfrânaților! Oare nu știți că prietenia lumii este dușmănie față de Dumnezeu? Așadar, cine vrea să fie prietenul lumii, devine dușmanul lui Dumnezeu. 5 Sau credeți că Scriptura spune în zadar: "Duhul pe care l-a pus în noi ne iubește până la gelozie" a? 6 Dar el dă un har și mai mare; de aceea spune:
      Dumnezeu se împotrivește celor mândri,
      însă celor smeriți le dă har
  .
  7 Așadar, supuneți-vă lui Dumnezeu; împotriviți-vă diavolului și el va fugi de la voi; 8 apropiați-vă de Dumnezeu și el se va apropia de voi. Curățați-vă mâinile, păcătoșilor! Purificați-vă inimile, voi cei cu inima împărțită! 9 Gemeți în mizeria voastră, tânguiți-vă și plângeți! Râsul vostru să se schimbe în plâns, iar bucuria voastră, în întristare. 10 Umiliți-vă în fața Domnului și el vă va înălța!
       11 Nu vă vorbiți de rău unii pe alții, fraților! Cine îl vorbește de rău pe fratele sau îl judecă pe fratele său, vorbește de rău Legea și judecă Legea. Dar dacă judeci Legea, nu ești un împlinitor al Legii, ci judecător. 12 Unul singur este legiuitorul și judecătorul care poate să salveze sau să nimicească. Dar tu cine ești ca să-l judeci pe aproapele?

  Denunțarea aroganței celor bogați

      13 Ei, voi care ziceți: "Astăzi sau mâine vom pleca în cutare cetate, vom sta acolo un an, vom face comerț și vom câștiga" - 14 dar nu știți ce va fi mâine b. Căci ce este viața voastră? - Voi sunteți c ca un abur care apare pentru puțin și apoi dispare îndată.
       15 Dimpotrivă, ar trebui să spuneți: "Dacă Domnul va vrea, vom trăi și vom face cutare sau cutare lucru". 16 Dar acum vă mândriți cu lăudăroșenia voastră. Orice astfel de laudă este rea. 17 Așadar, cine știe să facă binele și nu-l face comite păcat.

   

  Note de subsol


  a Încă din timpul sfinţilor părinţi au existat două curente de interpretare: unul consideră că subiectul este Dumnezeu, iar duhul este sufletul omenesc, creat de Dumnezeu: "El iubeşte până la gelozie duhul care locuieşte în noi!" (BJ, RSV, TOB), şi altul, pe care îl preferăm (împreună cu Vg, TEV etc.), în care subiectul este Duhul Sfânt.
  b Multe manuscrise au: cele ce vor fi mâine, altele au numai: nu ştiţi ziua de mâine.
  c Unele manuscrise au: Viaţa voastră va fi ca...
  copiere simplă
  copiere cu trimitere
  copiere cu formatare

  1 2 3 4 5


   
  © 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro