1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Romani

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

  Capitolul 14

  1. Primiți-l pe cel slab în credință fără a-i judeca opiniile.
  2. De fapt, unul crede că poate să mănânce de toate, însă cel slab mănâncă numai legume.
  3. Cine mănâncă să nu-l disprețuiască pe cel care nu mănâncă, iar cel care nu mănâncă să nu-l judece pe cel care mănâncă pentru că Dumnezeu l-a primit.
  4. Cine ești tu ca să-l judeci pe servitorul altuia? De stă în picioare sau de cade, îl privește pe stăpânul său. Dar va sta în picioare pentru că stăpânul îl poate face să stea.
  5. Unul consideră o zi mai importantă decât alta, altul consideră toate zilele [egale]. Fiecare să rămână liniștit în convingerea lui.
  6. Cine ține ziua, o ține pentru Domnul, iar cine mănâncă, pentru Domnul mănâncă, deoarece îi mulțumește lui Dumnezeu. Și cine nu mănâncă, pentru Domnul nu mănâncă și îi mulțumește lui Dumnezeu.
  7. Căci nimeni dintre noi nu trăiește pentru sine și nimeni nu moare pentru sine.
  8. De fapt, dacă trăim, pentru Domnul trăim, și dacă murim, pentru Domnul murim. Așadar, fie că trăim, fie că murim, ai Domnului suntem.
  9. Căci pentru aceasta a murit și a înviat Cristos, ca să fie Domn și peste morți și peste vii.
  10. Dar tu, de ce îl judeci pe fratele tău sau de ce îl disprețuiești tu pe fratele tău? Într-adevăr, toți ne vom prezenta la judecata lui Dumnezeu,
  11. căci este scris: Viu sunt eu, spune Domnul: în fața mea se va pleca tot genunchiul și orice limbă îl va preamări pe Dumnezeu.
  12. Așadar, fiecare dintre voi va da cont despre sine înaintea lui Dumnezeu.
  13. Așadar, să nu ne mai judecăm unii pe alții, ci mai degrabă luați seama să nu puneți fratelui vostru o piatră de poticnire sau de scandal.
  14. Eu știu și sunt convins în Domnul Isus că nici un lucru nu este necurat în sine însuși, ci este necurat numai pentru cel care gândește că e necurat.
  15. Căci, dacă fratele tău se întristează din cauza unei mâncări, tu nu mai umbli în iubire. Să nu-l duci la pieire, cu mâncarea ta, pe acela pentru care a murit Cristos.
  16. Așadar, nu faceți ca binele vostru să fie defăimat.
  17. Căci împărăția lui Dumnezeu nu constă în mâncare și băutură, ci în dreptate, pace și bucurie în Duhul Sfânt.
  18. Cine îl slujește în felul acesta pe Cristos este plăcut înaintea lui Dumnezeu și cinstit de oameni.
  19. Deci, să căutăm ceea ce duce la pacea și edificarea reciprocă.
  20. Să nu distrugi lucrarea lui Dumnezeu pentru mâncare. Ce-i drept, toate sunt curate, dar devine un rău pentru omul care, mâncând, dă scandal.
  21. Este mai bine să nu mănânci carne, să nu bei vin și să eviți orice lucru pentru care fratele tău se scandalizează.
  22. Credința pe care o ai păstreaz-o pentru tine însuți înaintea lui Dumnezeu. Fericit este cel care nu se condamnă pe sine în ceea ce alege!
  23. Dar cine se îndoiește, dacă mănâncă, este condamnat pentru că nu este de bună-credință, și tot ceea ce nu este de bună-credință este păcat.

  Nu avem dreptul să-i judecăm pe alții

  Capitolul 14

  1 Primiți-l pe cel slab în credință fără a-i judeca opiniile. 2 De fapt, unul crede că poate să mănânce de toate, însă cel slab mănâncă numai legume. 3 Cine mănâncă să nu-l disprețuiască pe cel care nu mănâncă, iar cel care nu mănâncă să nu-l judece pe cel care mănâncă pentru că Dumnezeu l-a primit. 4 Cine ești tu ca să-l judeci pe servitorul altuia? De stă în picioare sau de cade, îl privește pe stăpânul său. Dar va sta în picioare pentru că stăpânul îl poate face să stea. 5 Unul consideră o zi mai importantă decât alta, altul consideră toate zilele [egale]. Fiecare să rămână liniștit în convingerea lui. 6 Cine ține ziua, o ține pentru Domnul, iar cine mănâncă, pentru Domnul mănâncă, deoarece îi mulțumește lui Dumnezeu. Și cine nu mănâncă, pentru Domnul nu mănâncă și îi mulțumește lui Dumnezeu. 7 Căci nimeni dintre noi nu trăiește pentru sine și nimeni nu moare pentru sine. 8 De fapt, dacă trăim, pentru Domnul trăim, și dacă murim, pentru Domnul murim. Așadar, fie că trăim, fie că murim, ai Domnului suntem. 9 Căci pentru aceasta a murit și a înviat a Cristos, ca să fie Domn și peste morți și peste vii. 10 Dar tu, de ce îl judeci pe fratele tău sau de ce îl disprețuiești tu pe fratele tău? Într-adevăr, toți ne vom prezenta la judecata lui Dumnezeu b, 11 căci este scris:
      Viu sunt eu, spune Domnul:
      în fața mea se va pleca tot genunchiul
      și orice limbă îl va preamări pe Dumnezeu
  .
  12 Așadar, fiecare dintre voi va da cont despre sine înaintea lui Dumnezeu c.

  Grija față de cei slabi în credință

      13 Așadar, să nu ne mai judecăm unii pe alții, ci mai degrabă luați seama să nu puneți fratelui vostru o piatră de poticnire sau de scandal. 14 Eu știu și sunt convins în Domnul Isus că nici un lucru nu este necurat în sine însuși, ci este necurat numai pentru cel care gândește că e necurat. 15 Căci, dacă fratele tău se întristează din cauza unei mâncări, tu nu mai umbli în iubire. Să nu-l duci la pieire, cu mâncarea ta, pe acela pentru care a murit Cristos. 16 Așadar, nu faceți ca binele vostru d să fie defăimat. 17 Căci împărăția lui Dumnezeu nu constă în mâncare și băutură, ci în dreptate, pace și bucurie în Duhul Sfânt. 18 Cine îl slujește în felul acesta pe Cristos este plăcut înaintea lui Dumnezeu și cinstit de oameni. 19 Deci, să căutăm ceea ce duce la pacea și edificarea reciprocă. 20 Să nu distrugi lucrarea lui Dumnezeu pentru mâncare. Ce-i drept, toate sunt curate, dar devine un rău pentru omul care, mâncând, dă scandal. 21 Este mai bine să nu mănânci carne, să nu bei vin și să eviți orice lucru pentru care fratele tău se scandalizează e. 22 Credința pe care o ai păstreaz-o pentru tine însuți înaintea lui Dumnezeu. Fericit este cel care nu se condamnă pe sine în ceea ce alege! 23 Dar cine se îndoiește, dacă mănâncă, este condamnat pentru că nu este de bună-credință, și tot ceea ce nu este de bună-credință este păcat.

   

  Note de subsol


  a Multe manuscrise importante au: a trăit în loc de: a înviat. Dar cele mai multe traduceri preferă: a înviat.
  b Câteva manuscrise vechi înlocuiesc: Dumnezeu cu: Cristos.
  c Câteva manuscrise vechi omit: înaintea lui Dumnezeu.
  d Unele manuscrise corectează cu: nostru.
  e Cele mai vechi manuscrise adaugă: cade... sau slăbeşte în credinţă, iar codicele Sinaiticus are: se întristează în loc de: se scandalizează.
  copiere simplă
  copiere cu trimitere
  copiere cu formatare

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16


   
  © 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro