1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Romani

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

  Capitolul 7

  1. Oare nu știți, fraților, - căci vorbesc unora care cunosc Legea - că Legea are putere asupra omului cât timp acesta este în viață?
  2. Astfel, femeia măritată este legată prin Lege de bărbatul ei cât timp acesta trăiește; dacă îi moare bărbatul, este dezlegată de legea bărbatului.
  3. Dacă, deci, când îi trăiește soțul ea va fi a altui bărbat, va fi numită adulteră, dar dacă îi moare soțul, este dezlegată de lege, așa că nu mai este adulteră luând un alt bărbat.
  4. La fel și voi, frații mei, ați murit pentru Lege prin trupul lui Cristos ca să fiți ai altuia, adică ai celui înviat din morți ca să aducem rod lui Dumnezeu.
  5. Cât timp eram în trup, patimile păcatelor [trezite] prin Lege lucrau în mădularele noastre ca să aducă roade pentru moarte.
  6. Acum însă am fost eliberați de Lege, fiind morți pentru ceea ce ne ținea în sclavie, așa încât să slujim în duhul cel nou și nu în litera cea veche.
  7. Așadar, ce vom zice? Oare este Legea păcat? Nicidecum! Însă nu am cunoscut păcatul decât prin Lege și n-aș fi cunoscut pofta, dacă Legea n-ar fi spus să nu poftești.
  8. Dar păcatul, găsind o ocazie prin Lege, a stârnit în mine orice fel de poftă, căci, în afara Legii, păcatul este mort.
  9. Odinioară, fără Lege, eu eram viu. Dar când a venit porunca, a început să trăiască păcatul,
  10. iar eu am murit. Și porunca, [dată] spre viață, mi s-a descoperit că este spre moarte.
  11. Căci păcatul, găsind o ocazie prin poruncă, ne-a înșelat și, din cauza ei, ne-a ucis.
  12. Așadar, Legea este sfântă, iar porunca este sfântă și dreaptă și bună.
  13. Atunci binele mi-a devenit moarte? Nicidecum! Însă păcatul, ca să se arate păcat, mi-a adus moartea printr-un lucru bun, pentru ca păcatul prin poruncă să devină peste măsură de păcătos.
  14. De fapt, noi știm că Legea este spirituală, însă eu sunt din carne, vândut sclav păcatului.
  15. Căci știu ce fac: nu săvârșesc ceea ce vreau, ci fac ceea ce urăsc.
  16. Deci, dacă fac ceea ce nu vreau, recunosc că Legea este bună.
  17. Acum însă, nu eu fac acestea, ci păcatul care locuiește în mine.
  18. Știu dar că în mine, în trupul meu, nu locuiește nimic bun, pentru că voința este prezentă, dar [puterea] de a face binele, nu.
  19. Căci nu fac binele pe care îl vreau, ci săvârșesc răul pe care nu-l vreau.
  20. Așadar, dacă ceea ce nu vreau aceea fac, nu mai sunt eu cel care fac, ci păcatul care locuiește în mine.
  21. Prin urmare, găsesc legea aceasta în mine: când vreau să fac binele, mi se prezintă răul
  22. pentru că după omul lăuntric îmi găsesc plăcere în Legea lui Dumnezeu,
  23. dar văd o altă lege în mădularele mele, care luptă împotriva legii minții mele și mă ține sclav prin legea păcatului care se află în mădularele mele.
  24. Om nefericit ce sunt! Cine mă va elibera de acest trup al morții?
  25. Dar mulțumiri fie [aduse] lui Dumnezeu prin Isus Cristos, Domnul nostru. Deci cu mintea slujesc Legea lui Dumnezeu, dar cu trupul, legea păcatului.

  3. DE LA LEGE LA DUH

  Omul eliberat de sclavia Legii

  Capitolul 7

  1 Oare nu știți, fraților, - căci vorbesc unora care cunosc Legea - că Legea are putere asupra omului cât timp acesta este în viață? 2 Astfel, femeia măritată este legată prin Lege de bărbatul ei cât timp acesta trăiește; dacă îi moare bărbatul, este dezlegată de legea bărbatului. 3 Dacă, deci, când îi trăiește soțul ea va fi a altui bărbat, va fi numită adulteră, dar dacă îi moare soțul, este dezlegată de lege, așa că nu mai este adulteră luând un alt bărbat. 4 La fel și voi, frații mei, ați murit pentru Lege prin trupul lui Cristos ca să fiți ai altuia, adică ai celui înviat din morți ca să aducem rod lui Dumnezeu. 5 Cât timp eram în trup, patimile păcatelor [trezite] prin Lege lucrau în mădularele noastre ca să aducă roade pentru moarte. 6 Acum însă am fost eliberați de Lege, fiind morți pentru ceea ce ne ținea în sclavie, așa încât să slujim în duhul cel nou și nu în litera cea veche.

  Rolul Legii

      7 Așadar, ce vom zice? Oare este Legea păcat? Nicidecum! Însă nu am cunoscut păcatul decât prin Lege și n-aș fi cunoscut pofta, dacă Legea n-ar fi spus să nu poftești. 8 Dar păcatul, găsind o ocazie prin Lege, a stârnit în mine orice fel de poftă, căci, în afara Legii, păcatul este mort. 9 Odinioară, fără Lege, eu eram viu. Dar când a venit porunca, a început să trăiască păcatul, 10 iar eu am murit. Și porunca, [dată] spre viață, mi s-a descoperit că este spre moarte. 11 Căci păcatul, găsind o ocazie prin poruncă, ne-a înșelat și, din cauza ei, ne-a ucis. 12 Așadar, Legea este sfântă, iar porunca este sfântă și dreaptă și bună.
       13 Atunci binele mi-a devenit moarte? Nicidecum! Însă păcatul, ca să se arate păcat, mi-a adus moartea printr-un lucru bun, pentru ca păcatul prin poruncă să devină peste măsură de păcătos.

  Conflictul intern

      14 De fapt, noi știm că Legea este spirituală, însă eu sunt din carne, vândut sclav păcatului. 15 Căci știu ce fac: nu săvârșesc ceea ce vreau, ci fac ceea ce urăsc. 16 Deci, dacă fac ceea ce nu vreau, recunosc că Legea este bună. 17 Acum însă, nu eu fac acestea, ci păcatul care locuiește în mine. 18 Știu dar că în mine, în trupul meu, nu locuiește nimic bun, pentru că voința este prezentă, dar [puterea] de a face binele, nu a. 19 Căci nu fac binele pe care îl vreau, ci săvârșesc răul pe care nu-l vreau. 20 Așadar, dacă ceea ce nu vreau aceea fac, nu mai sunt eu cel care fac, ci păcatul care locuiește în mine. 21 Prin urmare, găsesc legea aceasta în mine: când vreau să fac binele, mi se prezintă răul 22 pentru că după omul lăuntric îmi găsesc plăcere în Legea lui Dumnezeu, 23 dar văd o altă lege în mădularele mele, care luptă împotriva legii minții mele și mă ține sclav b prin legea păcatului care se află în mădularele mele. 24 Om nefericit ce sunt! Cine mă va elibera de acest trup al morții? 25 Dar mulțumiri c fie [aduse] lui Dumnezeu prin Isus Cristos, Domnul nostru. Deci cu mintea slujesc Legea lui Dumnezeu, dar cu trupul, legea păcatului.

   

  Note de subsol


  a O serie de manuscrise adaugă: nu o găsesc, iar unele manuscrise mai târzii adaugă: nu o cunosc.
  b Majoritatea manuscriselor vechi au: sclav al Legii.
  c Manuscrisele mai vechi au: îi mulţumesc.
  copiere simplă
  copiere cu trimitere
  copiere cu formatare

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16


   
  © 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro