1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Scrisoarea a doua a Sfântului Apostol Paul către Corinteni

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

  Capitolul 10

  1. Eu însumi, Paul, vă rog pentru blândețea și bunătatea lui Cristos - eu care sunt atât de umilit când sunt de față între voi, dar plin de îndrăzneală când sunt departe -
  2. vă rog să nu mă obligați ca, atunci când voi fi de față, să trebuiască să-mi arăt îndrăzneala pe care cred că trebuie să o întrebuințez față de unii care susțin că noi umblăm după trup.
  3. De fapt, deși umblăm în trup, noi nu luptăm după trup,
  4. căci armele luptei noastre nu sunt trupești, ci sunt puternice înaintea lui Dumnezeu pentru a distruge fortărețele. Noi distrugem născocirile minții
  5. și orice îngâmfare care se ridică împotriva cunoașterii lui Dumnezeu și cucerim orice minte ca să asculte de Cristos,
  6. ba chiar suntem gata să pedepsim orice neascultare atunci când ascultarea voastră se va desăvârși.
  7. Priviți lucrurile în față! Dacă cineva are convingerea că este al lui Cristos, să țină cont și de aceasta: așa cum el este al lui Cristos, tot așa suntem și noi.
  8. Și chiar dacă m-aș mândri ceva mai mult cu autoritatea pe care ne-a dat-o Domnul spre edificarea și nu spre distrugerea voastră, nu voi avea de ce să mă rușinez.
  9. Nu aș vrea să se pară că aș vrea să vă înspăimânt cu scrisorile mele,
  10. căci ei spun: "Scrisorile lui sunt grele și tari, dar când el este prezent, trupul său este slab, iar cuvântul lui nu are nici o trecere".
  11. Cel care vorbește astfel să-și dea seama că așa cum suntem în cuvintele din scrisori când nu suntem de față, tot așa vom fi în fapte când vom fi de față.
  12. Noi nu îndrăznim să ne judecăm egali sau să ne comparăm pe noi înșine cu unii care se recomandă singuri, căci, pentru că se măsoară cu ei înșiși și se compară cu ei înșiși, nu au minte.
  13. Noi, însă, nu ne mândrim peste măsură, ci după măsura regulii pe care ne-a fixat-o Dumnezeu ca măsură, ca să putem ajunge până la voi.
  14. Căci nu ne întindem peste măsură, ca și cum n-am fi ajuns până la voi, căci am ajuns la voi cu evanghelia lui Cristos.
  15. Noi nu ne lăudăm peste măsură cu eforturile altora, dar avem speranța că, tot crescând în credința noastră, vom crește din ce în ce mai mult după măsura noastră,
  16. ca să vestim evanghelia și [în ținuturile de] dincolo de voi, nu în ținutul altuia și să ne lăudăm cu lucrurile gata pregătite.
  17. Însă cine se laudă, în Domnul să se laude,
  18. căci nu cel care se laudă pe sine este vrednic de cinste, ci acela pe care Domnul îl laudă.

  IV. APOLOGIA LUI PAUL

  Paul își argumentează autoritatea

  Capitolul 10

  1 Eu însumi, Paul, vă rog pentru blândețea și bunătatea lui Cristos - eu care sunt atât de umilit când sunt de față între voi, dar plin de îndrăzneală când sunt departe - 2 vă rog să nu mă obligați ca, atunci când voi fi de față, să trebuiască să-mi arăt îndrăzneala pe care cred că trebuie să o întrebuințez față de unii care susțin că noi umblăm după trup. 3 De fapt, deși umblăm în trup, noi nu luptăm după trup, 4 căci armele luptei noastre nu sunt trupești, ci sunt puternice înaintea lui Dumnezeu pentru a distruge fortărețele. Noi distrugem născocirile minții 5 și orice îngâmfare care se ridică împotriva cunoașterii lui Dumnezeu și cucerim orice minte ca să asculte de Cristos, 6 ba chiar suntem gata să pedepsim orice neascultare atunci când ascultarea voastră se va desăvârși.
       7 Priviți lucrurile în față! Dacă cineva are convingerea că este al lui Cristos, să țină cont și de aceasta: așa cum el este al lui Cristos, tot așa suntem și noi. 8 Și chiar dacă m-aș mândri ceva mai mult cu autoritatea pe care ne-a dat-o Domnul spre edificarea și nu spre distrugerea voastră, nu voi avea de ce să mă rușinez. 9 Nu aș vrea să se pară că aș vrea să vă înspăimânt cu scrisorile mele, 10 căci ei spun: "Scrisorile lui sunt grele și tari, dar când el este prezent, trupul său este slab, iar cuvântul lui nu are nici o trecere". 11 Cel care vorbește astfel să-și dea seama că așa cum suntem în cuvintele din scrisori când nu suntem de față, tot așa vom fi în fapte când vom fi de față.
       12 Noi nu îndrăznim să ne judecăm egali sau să ne comparăm pe noi înșine cu unii care se recomandă singuri, căci, pentru că se măsoară cu ei înșiși și se compară cu ei înșiși, nu au minte. 13 Noi, însă, nu ne mândrim peste măsură, ci după măsura regulii pe care ne-a fixat-o Dumnezeu ca măsură, ca să putem ajunge până la voi. 14 Căci nu ne întindem peste măsură, ca și cum n-am fi ajuns până la voi, căci am ajuns la voi cu evanghelia lui Cristos. 15 Noi nu ne lăudăm peste măsură cu eforturile altora, dar avem speranța că, tot crescând în credința noastră, vom crește din ce în ce mai mult după măsura noastră, 16 ca să vestim evanghelia și [în ținuturile de] dincolo de voi, nu în ținutul altuia și să ne lăudăm cu lucrurile gata pregătite. 17 Însă cine se laudă, în Domnul să se laude, 18 căci nu cel care se laudă pe sine este vrednic de cinste, ci acela pe care Domnul îl laudă.
  copiere simplă
  copiere cu trimitere
  copiere cu formatare

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


   
  © 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro