1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Scrisoarea a doua a Sfântului Apostol Paul către Corinteni

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

  Capitolul 11

  1. O, dacă ați suporta un pic din nebunia mea! Dar voi mă suportați deja
  2. pentru că sunt gelos pe voi cu gelozia lui Dumnezeu, întrucât v-am logodit ca pe o fecioară neprihănită cu un singur mire, Cristos.
  3. Însă mă tem ca nu cumva așa cum șarpele a înșelat-o pe Eva cu viclenia lui, tot așa gândurile voastre să se abată de la simplitatea și nevinovăția care este în Cristos.
  4. Căci dacă cel care vine vă predică un alt Isus pe care noi nu l-am predicat sau dacă primiți un alt duh pe care nu l-ați primit, sau o altă evanghelie pe care n-ați primit-o, l-ați primi foarte bine.
  5. Totuși eu consider că nu am cu nimic mai puțin decât acești apostoli teribili.
  6. Dacă sunt un nepriceput în cuvânt, nu sunt și în cunoaștere. De altfel, v-am arătat-o în toate și înaintea tuturor.
  7. Sau am făcut un păcat umilindu-mă ca să fiți înălțați voi, predicându-vă evanghelia lui Dumnezeu în mod gratuit?
  8. Am păgubit alte Biserici, luând plată pentru slujirea voastră.
  9. Și când eram la voi, deși eram în nevoie, nu am devenit o povară pentru nimeni, căci de nevoile mele s-au îngrijit frații, când am venit din Macedonia și în toate m-am ferit și mă voi feri să fiu o povară.
  10. Pe adevărul lui Cristos, care este în mine, nu-mi va lua nimeni din ținuturile Ahaiei această laudă.
  11. De ce? Pentru că nu vă iubesc? O știe Dumnezeu!
  12. Aceasta o fac și o voi face ca să înlătur orice ocazie de la cei care caută un pretext ca să fie considerați egali cu noi în lucrurile cu care ei se laudă.
  13. Unii ca aceștia sunt apostoli falși, lucrători înșelători care se prefac că sunt apostoli ai lui Cristos,
  14. și nu este de mirare, căci și Satana însuși se preface că este un înger al luminii.
  15. Așadar, nu este mare lucru că și slujitorii lui se prefac că sunt slujitori ai dreptății. Sfârșitul lor va fi după faptele lor.
  16. O spun din nou: să nu creadă cineva că sunt nebun, sau dacă nu, suportați-mă ca nebun ca să mă laud și eu câtuși de puțin.
  17. Ceea ce spun în această stare de laudă nu o spun de la Domnul, ci ca unul fără de minte.
  18. De vreme ce mulți se laudă după trup, mă voi lăuda și eu.
  19. Voi, care sunteți înțelepți, îi suportați cu plăcere pe cei fără de minte.
  20. Într-adevăr, voi suportați să vă subjuge cineva, să vă înghită, să ia ce vă aparține, să vă privească de sus, să vă lovească în față,
  21. cu rușine o spun: ne-am arătat slabi. Dar cu orice s-ar mândri cineva, vorbesc ca unul fără de minte, mă pot mândri și eu:
  22. sunt ei evrei? Sunt și eu. Sunt ei israeliți? Sunt și eu. Sunt ei descendența lui Abraham? Sunt și eu.
  23. Sunt ei slujitorii lui Cristos? - vorbesc ca unul ieșit din minți - sunt cu mult mai mult: sunt mai mult în eforturi, mai mult în închisori, cu mult mai mult în bătăi, adesea în pericol de moarte,
  24. de cinci ori am primit de la iudei patruzeci de lovituri fără una,
  25. de trei ori am fost bătut cu vergile, o dată am fost bătut cu pietre, de trei ori am naufragiat. O zi și o noapte am rămas în largul mării.
  26. Deseori în călătorii, în pericole pe râuri, în pericole din partea tâlharilor, în pericole din partea conaționalilor, în pericole din partea păgânilor, în pericole în cetate, în pericole în pustiu, în pericole pe mare, în pericol printre frații mincinoși.
  27. În muncă și trudă, deseori în privegheri, în foame și sete, adesea în posturi, în frig și fără haine
  28. și, pe lângă cele exterioare, preocuparea mea de fiecare zi, grija pentru toate Bisericile.
  29. Cine este slab și eu să nu fiu slab? Cine este scandalizat și eu să nu mă aprind?
  30. Dacă trebuie să mă laud, mă voi lăuda cu slăbiciunile mele.
  31. Dumnezeu și Tatăl Domnului Isus, care este binecuvântat în veci, știe că nu mint.
  32. În Damasc, guvernatorul regelui Aretas păzea cetatea damascenilor ca să mă piardă,
  33. dar printr-o fereastră am fost coborât într-un coș, de-a lungul zidului, și am scăpat din mâinile lui.

  Paul și apostolii falși

  Capitolul 11

  1 O, dacă ați suporta un pic din nebunia mea! Dar voi mă suportați deja 2 pentru că sunt gelos pe voi cu gelozia lui Dumnezeu, întrucât v-am logodit ca pe o fecioară neprihănită cu un singur mire, Cristos. 3 Însă mă tem ca nu cumva așa cum șarpele a înșelat-o pe Eva cu viclenia lui, tot așa gândurile voastre să se abată de la simplitatea și nevinovăția a care este în Cristos. 4 Căci dacă cel care vine vă predică un alt Isus pe care noi nu l-am predicat sau dacă primiți un alt duh pe care nu l-ați primit, sau o altă evanghelie pe care n-ați primit-o, l-ați primi foarte bine. 5 Totuși eu consider că nu am cu nimic mai puțin decât acești apostoli teribili b. 6 Dacă sunt un nepriceput în cuvânt, nu sunt și în cunoaștere. De altfel, v-am arătat-o în toate și înaintea tuturor.
       7 Sau am făcut un păcat umilindu-mă ca să fiți înălțați voi, predicându-vă evanghelia lui Dumnezeu în mod gratuit? 8 Am păgubit alte Biserici, luând plată pentru slujirea voastră. 9 Și când eram la voi, deși eram în nevoie, nu am devenit o povară pentru nimeni, căci de nevoile mele s-au îngrijit frații, când am venit din Macedonia și în toate m-am ferit și mă voi feri să fiu o povară. 10 Pe adevărul lui Cristos, care este în mine, nu-mi va lua nimeni din ținuturile Ahaiei această laudă. 11 De ce? Pentru că nu vă iubesc? O știe Dumnezeu!
       12 Aceasta o fac și o voi face ca să înlătur orice ocazie de la cei care caută un pretext ca să fie considerați egali cu noi în lucrurile cu care ei se laudă. 13 Unii ca aceștia sunt apostoli falși, lucrători înșelători care se prefac că sunt apostoli ai lui Cristos, 14 și nu este de mirare, căci și Satana însuși se preface că este un înger al luminii. 15 Așadar, nu este mare lucru că și slujitorii lui se prefac că sunt slujitori ai dreptății. Sfârșitul lor va fi după faptele lor.

  Suferințele Apostolului

      16 O spun din nou: să nu creadă cineva că sunt nebun, sau dacă nu, suportați-mă ca nebun ca să mă laud și eu câtuși de puțin. 17 Ceea ce spun în această stare de laudă nu o spun de la Domnul, ci ca unul fără de minte. 18 De vreme ce mulți se laudă după trup, mă voi lăuda și eu. 19 Voi, care sunteți înțelepți, îi suportați cu plăcere pe cei fără de minte. 20 Într-adevăr, voi suportați să vă subjuge cineva, să vă înghită, să ia ce vă aparține, să vă privească de sus, să vă lovească în față, 21 cu rușine o spun: ne-am arătat slabi. Dar cu orice s-ar mândri cineva, vorbesc ca unul fără de minte, mă pot mândri și eu: 22 sunt ei evrei? Sunt și eu. Sunt ei israeliți? Sunt și eu. Sunt ei descendența lui Abraham? Sunt și eu. 23 Sunt ei slujitorii lui Cristos? - vorbesc ca unul ieșit din minți - sunt cu mult mai mult: sunt mai mult în eforturi, mai mult în închisori, cu mult mai mult în bătăi, adesea în pericol de moarte, 24 de cinci ori am primit de la iudei patruzeci de lovituri fără una, 25 de trei ori am fost bătut cu vergile, o dată am fost bătut cu pietre, de trei ori am naufragiat. O zi și o noapte am rămas în largul mării. 26 Deseori în călătorii, în pericole pe râuri, în pericole din partea tâlharilor, în pericole din partea conaționalilor, în pericole din partea păgânilor, în pericole în cetate, în pericole în pustiu, în pericole pe mare, în pericol printre frații mincinoși. 27 În muncă și trudă, deseori în privegheri, în foame și sete, adesea în posturi, în frig și fără haine 28 și, pe lângă cele exterioare, preocuparea mea de fiecare zi, grija pentru toate Bisericile. 29 Cine este slab și eu să nu fiu slab? Cine este scandalizat și eu să nu mă aprind?
       30 Dacă trebuie să mă laud, mă voi lăuda cu slăbiciunile mele. 31 Dumnezeu și Tatăl Domnului Isus, care este binecuvântat în veci, știe că nu mint. 32 În Damasc, guvernatorul regelui Aretas c păzea cetatea damascenilor ca să mă piardă d, 33 dar printr-o fereastră am fost coborât într-un coș, de-a lungul zidului, și am scăpat din mâinile lui.

   

  Note de subsol


  a Câteva manuscrise vechi omit: nevinovăţia.
  b Este evidentă ironia pe care o foloseşte sfântul Paul vorbind despre predicatorii care se prezentau cu titlul de apostol, şi care în v. 13 sunt numiţi "apostoli falşi"
  c Au existat patru regi nabateeni cu acest nume. Aici este vorba de Aretas al IV-lea care a domnit între 9-40 d.C. şi a fost guvernator al Damascului.
  d Majoritatea manuscriselor au: voind să mă piardă.
  copiere simplă
  copiere cu trimitere
  copiere cu formatare

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


   
  © 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro