1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Scrisoarea a doua a Sfântului Apostol Paul către Corinteni

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

  Capitolul 9

  1. Cât despre această slujire în folosul sfinților, este de prisos să vă mai scriu,
  2. căci cunosc bunăvoința voastră cu care mă mândresc înaintea macedonenilor când este vorba de voi: "Ahaia este gata încă de anul trecut" și zelul vostru i-a însuflețit pe mulți.
  3. I-am trimis totuși pe frați pentru ca lauda noastră cu privire la voi să nu fie zădărnicită în această privință, ci ca să fiți gata așa cum v-am spus,
  4. căci dacă vor veni cu mine niște macedoneni și vă vor găsi nepregătiți, nu cumva noi, ca să nu spun voi, să ne facem de rușine în această împrejurare.
  5. Așadar, am găsit că este necesar să-i rog pe frați să vină de mai înainte la voi ca să pregătească contribuția pe care ați promis-o ca să fie gata ca un dar, și nu din silă.
  6. Însă eu vă spun aceasta: cine seamănă cu zgârcenie va și secera cu zgârcenie, dar cine seamănă cu generozitate va și secera cu generozitate.
  7. [Să dea] fiecare așa cum a hotărât în inima sa: nu cu amărăciune sau cu silă, căci Dumnezeu îl iubește pe cel care dă cu bucurie.
  8. Iar Dumnezeu este destul de puternic ca să reverse asupra voastră orice fel de har așa încât, având totdeauna și pretutindeni tot ce vă trebuie, să prisosiți în orice faptă bună,
  9. după cum este scris: A împărțit, a dat săracilor; dreptatea lui rămâne în veci.
  10. Cel care dă sămânță semănătorului și pâine ca hrană vă va dărui și va înmulți sămânța voastră și va face să crească roadele dreptății voastre,
  11. fiind îmbogățiți în toate pentru orice binefacere care, prin noi, aduce mulțumire lui Dumnezeu.
  12. Căci îndeplinirea acestei slujiri sacre nu numai că acoperă nevoile sfinților, ci rodește multe mulțumiri lui Dumnezeu.
  13. Prin dovada acestei slujiri, ei îl vor preamări pe Dumnezeu pentru ascultarea pe care o mărturisiți față de evanghelia lui Cristos și pentru dărnicia pe care o aveți în comuniune cu ei și cu toți,
  14. iar prin rugăciunea lor pentru voi vă vor arăta dragostea lor datorită harului nemăsurat al lui Dumnezeu față de voi.
  15. Mulțumire să-i fie lui Dumnezeu pentru darul său nespus de mare.

  Recompensa generozității

  Capitolul 9

  1 Cât despre această slujire în folosul sfinților, este de prisos să vă mai scriu, 2 căci cunosc bunăvoința voastră cu care mă mândresc înaintea macedonenilor când este vorba de voi: "Ahaia este gata încă de anul trecut" și zelul vostru i-a însuflețit pe mulți. 3 I-am trimis totuși pe frați pentru ca lauda noastră cu privire la voi să nu fie zădărnicită în această privință, ci ca să fiți gata așa cum v-am spus, 4 căci dacă vor veni cu mine niște macedoneni și vă vor găsi nepregătiți, nu cumva noi, ca să nu spun a voi, să ne facem de rușine în această împrejurare. 5 Așadar, am găsit că este necesar să-i rog pe frați să vină de mai înainte la voi ca să pregătească contribuția pe care ați promis-o ca să fie gata ca un dar, și nu din silă.
       6 Însă eu vă spun aceasta: cine seamănă cu zgârcenie va și secera cu zgârcenie, dar cine seamănă cu generozitate va și secera cu generozitate. 7 [Să dea] fiecare așa cum a hotărât în inima sa: nu cu amărăciune sau cu silă, căci Dumnezeu îl iubește pe cel care dă cu bucurie. 8 Iar Dumnezeu este destul de puternic ca să reverse asupra voastră orice fel de har așa încât, având totdeauna și pretutindeni tot ce vă trebuie, să prisosiți în orice faptă bună, 9 după cum este scris:
      A împărțit, a dat săracilor;
      dreptatea lui rămâne în veci
  .
  10 Cel care dă sămânță semănătorului și pâine ca hrană vă va dărui și va înmulți sămânța voastră și va face să crească roadele dreptății voastre, 11 fiind îmbogățiți în toate pentru orice binefacere care, prin noi, aduce mulțumire lui Dumnezeu. 12 Căci îndeplinirea acestei slujiri sacre nu numai că acoperă nevoile sfinților, ci rodește multe mulțumiri lui Dumnezeu b. 13 Prin dovada acestei slujiri, ei îl vor preamări pe Dumnezeu pentru ascultarea pe care o mărturisiți față de evanghelia lui Cristos și pentru dărnicia pe care o aveți în comuniune cu ei și cu toți, 14 iar prin rugăciunea lor pentru voi vă vor arăta dragostea lor datorită harului nemăsurat al lui Dumnezeu față de voi. 15 Mulțumire să-i fie lui Dumnezeu pentru darul său nespus de mare.

   

  Note de subsol


  a Câteva manuscrise importante au persoana I plural: ca să nu spunem.
  b Papirusul cel mai vechi are: rodeşte mulţumire.
  copiere simplă
  copiere cu trimitere
  copiere cu formatare

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


   
  © 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro