1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Evanghelia după Sfântul Ioan

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

  Capitolul 16

  1. V-am spus acestea ca să nu vă scandalizați.
  2. Vă vor exclude din sinagogă. Mai mult, vine ceasul când cel care vă va ucide va crede că aduce cult lui Dumnezeu.
  3. Și vor face acestea pentru că nu l-au cunoscut nici pe Tatăl, nici pe mine.
  4. Dar v-am spus toate acestea pentru ca, atunci când va veni ceasul lor, să vă aduceți aminte de ele, căci eu v-am spus. Misiunea Duhului Sfânt Nu v-am spus acestea de la început pentru că eram cu voi.
  5. Însă acum mă duc la cel care m-a trimis și nimeni dintre voi nu mă întreabă: «Unde mergi?»
  6. Dar pentru că v-am spus acestea, întristarea v-a umplut inima.
  7. Totuși, eu vă spun adevărul: este mai bine pentru voi ca eu să plec, pentru că, dacă nu mă duc, Mângâietorul nu va veni la voi; însă, dacă mă duc, îl voi trimite la voi.
  8. Și când va veni el, va denunța lumea cu privire la păcat, cu privire la dreptate și cu privire la judecată.
  9. Cu privire la păcat, pentru că nu cred în mine.
  10. Cu privire la dreptate, pentru că mă duc la Tatăl și nu mă veți mai vedea.
  11. Cu privire la judecată, deoarece conducătorul acestei lumi a fost judecat.
  12. Mai am multe să vă spun, dar acum nu le puteți purta.
  13. Însă, când va veni el, Duhul adevărului vă va călăuzi în tot adevărul, căci nu va vorbi de la sine, ci va spune ceea ce va auzi și vă va vesti lucrurile viitoare.
  14. El mă va glorifica pe mine pentru că dintr-al meu va lua și vă va vesti vouă.
  15. Toate câte le are Tatăl sunt ale mele; de aceea v-am spus că ia dintr-al meu și vă va vesti.
  16. Puțin și nu mă veți mai vedea. Și iarăși puțin și mă veți vedea".
  17. Atunci, unii dintre discipolii lui au spus unii către alții: "Ce înseamnă ceea ce ne spune «Puțin și nu mă veți mai vedea. Și iarăși puțin și mă veți vedea» și «Mă duc la Tatăl»?"
  18. Deci, spuneau: "Ce înseamnă acest «puțin»? Nu înțelegem ce spune".
  19. Isus știa că voiau să-l întrebe și le-a zis: "Pentru aceasta vă întrebați între voi, că v-am spus: «Puțin și nu mă veți mai vedea. Și iarăși puțin și mă veți vedea»?
  20. Adevăr, adevăr vă spun: voi veți plânge și veți jeli, iar lumea se va bucura; voi vă veți întrista, dar întristarea voastră se va schimba în bucurie.
  21. Femeia, când naște, este tristă pentru că i-a venit ceasul, dar, după ce a născut copilul, nu-și mai amintește de chin, de bucurie că a venit un om pe lume.
  22. Iată, acum și voi sunteți triști, dar vă voi vedea din nou și inima voastră se va bucura, iar bucuria voastră nimeni nu o va lua de la voi.
  23. În ziua aceea nu mă veți mai întreba nimic. Adevăr, adevăr vă spun: orice veți cere de la Tatăl în numele meu, vă va da.
  24. Până acum nu ați cerut nimic în numele meu. Cereți și veți primi, pentru ca bucuria voastră să fie deplină.
  25. Acestea vi le-am spus în asemănări. Vine ceasul când nu vă voi mai vorbi în asemănări, ci vă voi vesti deschis despre Tatăl meu.
  26. În ziua aceea, veți cere în numele meu și nu vă spun că eu îl voi ruga pe Tatăl pentru voi;
  27. de fapt, Tatăl însuși vă iubește pentru că voi m-ați iubit și ați crezut că eu am ieșit de la Dumnezeu.
  28. Am ieșit de la Tatăl și am venit în lume; iarăși las lumea și mă duc la Tatăl".
  29. Discipolii i-au zis: "Iată, acum ne vorbești deschis și nu spui nici o asemănare.
  30. Acum știm că știi toate și nu ai nevoie ca să te întrebe cineva. De aceea, credem că ai ieșit de la Dumnezeu".
  31. Isus le-a răspuns: "Acum credeți?
  32. Iată, vine ceasul - ba a și venit - când veți fi împrăștiați fiecare la ale sale și mă veți lăsa singur; dar nu sunt singur pentru că Tatăl este cu mine.
  33. V-am spus acestea ca să aveți pace în mine. În lume veți avea necazuri; însă curaj, eu am învins lumea".

  Capitolul 16

  1 V-am spus acestea ca să nu vă scandalizați. 2 Vă vor exclude din sinagogă. Mai mult, vine ceasul când cel care vă va ucide va crede că aduce cult lui Dumnezeu. 3 Și vor face acestea pentru că nu l-au cunoscut nici pe Tatăl, nici pe mine. 4 Dar v-am spus toate acestea pentru ca, atunci când va veni ceasul lor, să vă aduceți aminte de ele, căci eu v-am spus.

  Misiunea Duhului Sfânt

      Nu v-am spus acestea de la început pentru că eram cu voi. 5
  Însă acum mă duc la cel care m-a trimis și nimeni dintre voi nu mă întreabă: «Unde mergi?» 6 Dar pentru că v-am spus acestea, întristarea v-a umplut inima. 7 Totuși, eu vă spun adevărul: este mai bine pentru voi ca eu să plec, pentru că, dacă nu mă duc, Mângâietorul nu va veni la voi; însă, dacă mă duc, îl voi trimite la voi. 8 Și când va veni el, va denunța lumea cu privire la păcat, cu privire la dreptate și cu privire la judecată. 9 Cu privire la păcat, pentru că nu cred în mine. 10 Cu privire la dreptate, pentru că mă duc la Tatăl și nu mă veți mai vedea. 11 Cu privire la judecată, deoarece conducătorul acestei lumi a fost judecat.
       12 Mai am multe să vă spun, dar acum nu le puteți purta. 13 Însă, când va veni el, Duhul adevărului vă va călăuzi în tot adevărul, căci nu va vorbi de la sine, ci va spune ceea ce va auzi și vă va vesti lucrurile viitoare. 14 El mă va glorifica pe mine pentru că dintr-al meu va lua și vă va vesti vouă. 15 Toate câte le are Tatăl sunt ale mele; de aceea v-am spus că ia dintr-al meu și vă va vesti.

  Promisiunea revenirii lui Isus

      16 Puțin și nu mă veți mai vedea. Și iarăși puțin și mă veți vedea". 17 Atunci, unii dintre discipolii lui au spus unii către alții: "Ce înseamnă ceea ce ne spune «Puțin și nu mă veți mai vedea. Și iarăși puțin și mă veți vedea» și «Mă duc la Tatăl»?" 18 Deci, spuneau: "Ce înseamnă acest «puțin»? Nu înțelegem ce spune".
       19 Isus știa că voiau să-l întrebe și le-a zis: "Pentru aceasta vă întrebați între voi, că v-am spus: «Puțin și nu mă veți mai vedea. Și iarăși puțin și mă veți vedea»? 20 Adevăr, adevăr vă spun: voi veți plânge și veți jeli, iar lumea se va bucura; voi vă veți întrista, dar întristarea voastră se va schimba în bucurie. 21 Femeia, când naște, este tristă pentru că i-a venit ceasul, dar, după ce a născut copilul, nu-și mai amintește de chin, de bucurie că a venit un om pe lume. 22 Iată, acum și voi sunteți triști, dar vă voi vedea din nou și inima voastră se va bucura, iar bucuria voastră nimeni nu o va lua de la voi. 23 În ziua aceea nu mă veți mai întreba nimic. Adevăr, adevăr vă spun: orice veți cere de la Tatăl în numele meu, vă va da a. 24 Până acum nu ați cerut nimic în numele meu. Cereți și veți primi, pentru ca bucuria voastră să fie deplină.

  Victoria lui Isus asupra lumii

      25 Acestea vi le-am spus în asemănări. Vine ceasul când nu vă voi mai vorbi în asemănări, ci vă voi vesti deschis despre Tatăl meu. 26 În ziua aceea, veți cere în numele meu și nu vă spun că eu îl voi ruga pe Tatăl pentru voi; 27 de fapt, Tatăl însuși vă iubește pentru că voi m-ați iubit și ați crezut că eu am ieșit de la Dumnezeu. 28 Am ieșit de la Tatăl și am venit în lume; iarăși las lumea și mă duc la Tatăl".
       29 Discipolii i-au zis: "Iată, acum ne vorbești deschis și nu spui nici o asemănare. 30 Acum știm că știi toate și nu ai nevoie ca să te întrebe cineva. De aceea, credem că ai ieșit de la Dumnezeu". 31 Isus le-a răspuns: "Acum credeți? 32 Iată, vine ceasul - ba a și venit - când veți fi împrăștiați fiecare la ale sale și mă veți lăsa singur; dar nu sunt singur pentru că Tatăl este cu mine. 33 V-am spus acestea ca să aveți pace în mine. În lume veți avea necazuri; însă curaj, eu am învins lumea".

   

  Note de subsol


  a Unele manuscrise pun în acest loc: în numele meu.
  copiere simplă
  copiere cu trimitere
  copiere cu formatare

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21


   
  © 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro