1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Scrisoarea întâi a Sfântului Apostol Paul către Corinteni

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

  Capitolul 4

  1. Orice om să ne considere în felul acesta: ca pe niște slujitori ai lui Cristos, administratori ai tainelor lui Dumnezeu,
  2. iar ceea ce se cere de la administratori este ca fiecare să fie găsit credincios.
  3. Pentru mine contează prea puțin dacă sunt judecat de voi sau de vreun tribunal omenesc. Ba, mai mult, nici eu nu mă judec pe mine.
  4. De fapt, conștiința nu mă acuză cu nimic, dar nu sunt justificat prin aceasta. Cel care mă judecă este Domnul.
  5. Așadar, să nu judecați nimic înainte de vreme, până când va veni Domnul. El va lumina cele ascunse de întuneric și va descoperi planurile inimilor și atunci fiecare va primi de la Dumnezeu lauda cuvenită.
  6. Acestea, fraților, le-am dat ca un exemplu despre mine și Apolo spre binele vostru ca să învățați de la noi: să nu treceți peste cele scrise ca nu cumva vreunul dintre voi să se laude cu unul împotriva celuilalt.
  7. Căci cine te face mai deosebit de alții? Ce ai ce nu ai primit? Dar dacă ai primit, de ce te mândrești ca și cum nu ai fi primit?
  8. V-ați săturat deja! V-ați și îmbogățit de-acum? Ați ajuns regi fără de noi! Într-adevăr, ar fi fost bine să ajungeți regi, ca să domnim și noi împreună cu voi!
  9. Căci ni se pare că Dumnezeu ne-a făcut pe noi, apostolii, cei din urmă, ca niște condamnați la moarte, fiindcă am devenit ca un spectacol pentru lume, pentru îngeri și pentru oameni.
  10. Noi suntem nebuni pentru Cristos, voi sunteți înțelepți în Cristos; noi suntem slabi, voi sunteți tari; voi vă bucurați de cinste, iar noi, de dispreț.
  11. Până în ceasul de acum, suntem flămânzi și însetați, suntem goi și chinuiți și pribegim.
  12. Ne trudim, muncind cu mâinile noastre. Când suntem batjocoriți, binecuvântăm; când suntem persecutați, răbdăm;
  13. când suntem insultați, răspundem cu blândețe. Am ajuns gunoiul lumii, murdăria tuturor până acum.
  14. Vă scriu acestea, nu ca să vă fac de rușine, ci ca să vă mustru ca pe niște copii iubiți ai mei.
  15. Căci chiar dacă ați avea zeci de mii de învățători în Cristos, nu aveți mai mulți părinți: eu v-am născut în Cristos Isus prin evanghelie.
  16. Așadar, vă îndemn: fiți imitatorii mei.
  17. Tocmai de aceea l-am trimis la voi pe Timotei, care este copilul meu iubit și credincios în Domnul. El vă va aminti căile mele în Cristos Isus, așa cum învăț pretutindeni, în fiecare Biserică.
  18. Unii s-au îngâmfat ca și cum eu n-aș mai veni la voi.
  19. Însă voi veni în curând la voi, dacă Domnul va voi, și voi cunoaște nu doar cuvântul celor îngâmfați, ci și puterea lor,
  20. pentru că împărăția lui Dumnezeu nu [constă] în cuvinte, ci în putere.
  21. Ce vreți? Să vin la voi cu varga sau cu iubirea și cu duhul blândeții?

  Autoritatea lui Paul

  Capitolul 4

  1 Orice om să ne considere în felul acesta: ca pe niște slujitori ai lui Cristos, administratori ai tainelor lui Dumnezeu, 2 iar ceea ce se cere de la administratori este ca fiecare să fie găsit credincios. 3 Pentru mine contează prea puțin dacă sunt judecat de voi sau de vreun tribunal omenesc a. Ba, mai mult, nici eu nu mă judec pe mine. 4 De fapt, conștiința nu mă acuză cu nimic, dar nu sunt justificat prin aceasta. Cel care mă judecă este Domnul. 5 Așadar, să nu judecați nimic înainte de vreme, până când va veni Domnul. El va lumina cele ascunse de întuneric și va descoperi planurile inimilor și atunci fiecare va primi de la Dumnezeu lauda cuvenită.
       6 Acestea, fraților, le-am dat ca un exemplu despre mine și Apolo spre binele vostru ca să învățați de la noi: să nu treceți peste cele scrise ca nu cumva vreunul dintre voi să se laude cu unul împotriva celuilalt. 7 Căci cine te face mai deosebit de alții? Ce ai ce nu ai primit? Dar dacă ai primit, de ce te mândrești ca și cum nu ai fi primit? 8 V-ați săturat deja! V-ați și îmbogățit de-acum? Ați ajuns regi fără de noi! Într-adevăr, ar fi fost bine să ajungeți regi, ca să domnim și noi împreună cu voi! 9 Căci ni se pare că Dumnezeu ne-a făcut pe noi, apostolii, cei din urmă, ca niște condamnați la moarte, fiindcă am devenit ca un spectacol pentru lume, pentru îngeri și pentru oameni. 10 Noi suntem nebuni pentru Cristos, voi sunteți înțelepți în Cristos; noi suntem slabi, voi sunteți tari; voi vă bucurați de cinste, iar noi, de dispreț. 11 Până în ceasul de acum, suntem flămânzi și însetați, suntem goi și chinuiți și pribegim. 12 Ne trudim, muncind cu mâinile noastre. Când suntem batjocoriți, binecuvântăm; când suntem persecutați, răbdăm; 13 când suntem insultați, răspundem cu blândețe. Am ajuns gunoiul lumii, murdăria tuturor până acum.
       14 Vă scriu acestea, nu ca să vă fac de rușine, ci ca să vă mustru ca pe niște copii iubiți ai mei. 15 Căci chiar dacă ați avea zeci de mii de învățători în Cristos, nu aveți mai mulți părinți: eu v-am născut în Cristos Isus prin evanghelie. 16 Așadar, vă îndemn: fiți imitatorii mei.

  Planuri de călătorie

      17 Tocmai de aceea l-am trimis la voi pe Timotei, care este copilul meu iubit și credincios în Domnul. El vă va aminti căile mele în Cristos Isus, așa cum învăț pretutindeni, în fiecare Biserică. 18 Unii s-au îngâmfat ca și cum eu n-aș mai veni la voi. 19 Însă voi veni în curând la voi, dacă Domnul va voi, și voi cunoaște nu doar cuvântul celor îngâmfați, ci și puterea lor, 20 pentru că împărăția lui Dumnezeu nu [constă] în cuvinte, ci în putere. 21 Ce vreți? Să vin la voi cu varga sau cu iubirea și cu duhul blândeții?

   

  Note de subsol


  a Lit.: zi omenească. Termenul "zi" este folosit aici ca o zi fixată pentru audierea părţilor în tribunal. Ar putea fi şi o aluzie la "ziua Domnului", "ziua judecăţii".
  copiere simplă
  copiere cu trimitere
  copiere cu formatare

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16


   
  © 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro