1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Scrisoarea întâi a Sfântului Apostol Paul către Corinteni

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

  Capitolul 5

  1. Se aude de peste tot că ar fi la voi desfrâu și încă un astfel de desfrâu cum [nu este] nici între păgâni: cineva trăiește cu femeia tatălui său.
  2. Iar voi v-ați îngâmfat, în loc să vă întristați mai degrabă, ca să-l scoateți din mijlocul vostru pe cel care săvârșește o astfel de faptă!
  3. Dar eu, deși absent cu trupul, dar prezent cu duhul, l-am și judecat deja, ca și cum aș fi fost de față, pe cel care a săvârșit o asemenea faptă.
  4. În numele Domnului nostru Isus, fiind adunați împreună, voi și duhul meu, prin puterea Domnului nostru Isus,
  5. să-l dăm pe unul ca acesta Satanei, spre pieirea trupului său ca să-i fie mântuit sufletul, în ziua Domnului.
  6. Nu este bună lauda voastră! Nu știți că puțin aluat dospește întreaga frământătură?
  7. Curățați aluatul cel vechi ca să fiți o frământătură nouă, așa cum sunteți, fără aluat, pentru că Paștele nostru, Cristos, a fost jertfit.
  8. Să sărbătorim, așadar, nu cu aluatul cel vechi, nici cu aluatul răutății și al nelegiuirii, ci cu azimele sincerității și ale adevărului.
  9. V-am scris în scrisoarea mea să nu vă amestecați cu desfrânații.
  10. Nu [mă refer] la toți cei desfrânați din lumea aceasta, sau la cei lacomi, sau hrăpăreți sau idolatri, căci atunci ar trebui să ieșiți din lume.
  11. Acum însă v-am scris să nu vă amestecați cu cel care, deși se numește frate, este desfrânat sau lacom, sau idolatru, sau bârfitor, sau bețiv, sau hrăpăreț: cu unul ca acesta nici măcar să nu stați la masă.
  12. De fapt, de ce i-aș judeca eu pe cei de afară? Oare nu-i judecați voi pe cei dinăuntru?
  13. Dar pe cei din afară îi va judeca Dumnezeu. Scoateți-l afară dintre voi pe cel rău!

  2. DEZORDINI MORALE

  Un caz de incest

  Capitolul 5

  1 Se aude de peste tot că ar fi la voi desfrâu și încă un astfel de desfrâu cum [nu este] nici între păgâni: cineva trăiește cu femeia tatălui său. 2 Iar voi v-ați îngâmfat, în loc să vă întristați mai degrabă, ca să-l scoateți din mijlocul vostru pe cel care săvârșește o astfel de faptă! 3 Dar eu, deși absent cu trupul, dar prezent cu duhul, l-am și judecat deja, ca și cum aș fi fost de față, pe cel care a săvârșit o asemenea faptă. 4 În numele Domnului nostru Isus a, fiind adunați împreună, voi și duhul meu, prin puterea Domnului nostru Isus, 5 să-l dăm pe unul ca acesta Satanei, spre pieirea trupului său ca să-i fie mântuit sufletul, în ziua Domnului b.
       6 Nu este bună lauda voastră! Nu știți că puțin aluat dospește întreaga frământătură? 7 Curățați aluatul cel vechi ca să fiți o frământătură nouă, așa cum sunteți, fără aluat, pentru că Paștele nostru, Cristos, a fost jertfit. 8 Să sărbătorim, așadar, nu cu aluatul cel vechi, nici cu aluatul răutății și al nelegiuirii, ci cu azimele c sincerității și ale adevărului.

  Excomunicarea creștinilor imorali

      9 V-am scris în scrisoarea mea să nu vă amestecați cu desfrânații. 10 Nu [mă refer] la toți cei desfrânați din lumea aceasta, sau la cei lacomi, sau hrăpăreți sau idolatri, căci atunci ar trebui să ieșiți din lume. 11 Acum însă v-am scris să nu vă amestecați cu cel care, deși se numește frate, este desfrânat sau lacom, sau idolatru, sau bârfitor, sau bețiv, sau hrăpăreț: cu unul ca acesta nici măcar să nu stați la masă. 12 De fapt, de ce i-aș judeca eu pe cei de afară? Oare nu-i judecați voi pe cei dinăuntru? 13 Dar pe cei din afară îi va judeca d Dumnezeu. Scoateți-l afară dintre voi pe cel rău!

   

  Note de subsol


  a În unele manuscrise avem: Domnului Isus; în codicele Sinaiticus avem: Domnului Isis Cristos; iar în papirusul cel mai vechi, avem formula completă: Domnul nostru Isus Cristos.
  b Câteva manuscrise adaugă: Isus; altele: nostru Isus Cristos.
  c Azimă = fără drojdie. Era pâinea nedospită, obligatorie în timpul săptămânii Paştelui (Ex 12,15-18; Dt 16,4.8). Deoarece Paştele creştinilor este însuşi Cristos veşnic, ei trebuie să rămână o pâine curată, nedospită, fără fermentul păcatului.
  d Multe manuscrise importante au prezentul.
  copiere simplă
  copiere cu trimitere
  copiere cu formatare

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16


   
  © 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro