1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Scrisoarea întâi a Sfântului Apostol Paul către Corinteni

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

  Capitolul 8

  1. Cât despre cele jertfite idolilor, știu că toți avem cunoștință. Dar știința umflă, pe când iubirea edifică.
  2. Dacă cineva crede că știe ceva, încă nu a cunoscut cum trebuie să cunoască.
  3. Dar dacă cineva îl iubește pe Dumnezeu, acela este cunoscut de el.
  4. Referitor la consumarea celor jertfite idolilor, știm că idolul nu este nimic pe lume și că nu este decât un singur Dumnezeu.
  5. Căci, chiar dacă sunt numiți zei fie în cer, fie pe pământ, așa încât sunt mulți zei și mulți stăpâni,
  6. pentru voi există un singur Dumnezeu, Tatăl, de la care vin toate și pentru care suntem, și un singur Domn, Isus Cristos, prin care sunt toate și prin care suntem și noi.
  7. Dar nu în toți este cunoștința. Căci unii, din obișnuința de până acum cu idolul, mănâncă ceva ca jertfit idolilor și conștiința lor, fiind slabă, se pătează.
  8. Dar nu mâncarea ne apropie de Dumnezeu: dacă nu mâncăm, nu pierdem și dacă mâncăm, nu câștigăm.
  9. Aveți grijă ca nu cumva această libertate a voastră să fie o piatră de poticnire pentru cei slabi.
  10. Căci dacă cineva te-ar vedea pe tine, care ai cunoștință, șezând la masă într-un templu al idolilor, conștiința lui, care este slabă, nu va fi determinată să mănânce cele jertfite idolilor?
  11. Atunci cel slab, fratele pentru care a murit Cristos, va pieri din cauza cunoașterii tale.
  12. Păcătuind în felul acesta împotriva fraților și rănindu-le conștiința slabă, păcătuiți împotriva lui Cristos.
  13. De aceea, dacă mâncarea îl scandalizează pe fratele meu, nu voi mânca în veci carne ca să nu-l scandalizez pe fratele meu.

  2. CARNEA JERTFITĂ IDOLILOR

  Pericolul de a da scandal

  Capitolul 8

  1 Cât despre cele jertfite idolilor, știu că toți avem cunoștință. Dar știința umflă, pe când iubirea edifică. 2 Dacă cineva crede că știe ceva, încă nu a cunoscut cum trebuie să cunoască. 3 Dar dacă cineva îl iubește pe Dumnezeu a, acela este cunoscut de el b. 4 Referitor la consumarea celor jertfite idolilor, știm că idolul nu este nimic pe lume și că nu este decât un singur Dumnezeu. 5 Căci, chiar dacă sunt numiți zei fie în cer, fie pe pământ, așa încât sunt mulți zei și mulți stăpâni, 6 pentru voi există un singur Dumnezeu, Tatăl, de la care vin toate și pentru care suntem, și un singur Domn, Isus Cristos, prin care sunt toate și prin care suntem și noi.
       7 Dar nu în toți este cunoștința. Căci unii, din obișnuința de până acum cu idolul, mănâncă ceva ca jertfit idolilor și conștiința lor, fiind slabă, se pătează. 8 Dar nu mâncarea ne apropie de Dumnezeu: dacă nu mâncăm, nu pierdem și dacă mâncăm, nu câștigăm. 9 Aveți grijă ca nu cumva această libertate a voastră să fie o piatră de poticnire pentru cei slabi. 10 Căci dacă cineva te-ar vedea pe tine, care ai cunoștință, șezând la masă într-un templu al idolilor, conștiința lui, care este slabă, nu va fi determinată să mănânce cele jertfite idolilor? 11 Atunci cel slab, fratele pentru care a murit Cristos, va pieri din cauza cunoașterii tale. 12 Păcătuind în felul acesta împotriva fraților și rănindu-le conștiința slabă, păcătuiți împotriva lui Cristos. 13 De aceea, dacă mâncarea îl scandalizează pe fratele meu, nu voi mânca în veci carne ca să nu-l scandalizez pe fratele meu.

   

  Note de subsol


  a Unele manuscrise omit: pe Dumnezeu.
  b Multe manuscrise importante omit: de el.
  copiere simplă
  copiere cu trimitere
  copiere cu formatare

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16


   
  © 2013 DeiVerbum.ro - un proiect dezvoltat de Catholica.ro în colaborare cu Ercis.ro şi EdituraSapientia.ro